Πίνακας Περιεχομένου
Tips και συμβουλές για επαγγελματικές φωτογραφικές λήψεις για να αναδείξετε τον κρυμμένο φωτογράφο, να πειραματιστείτε και ν’ ανακαλύψετε όλες τις δυνατότητες της φωτoγραφικής τέχνης. Η φωτογραφική λήψη είναι ένας άρρηκτος συνδυασμός τεχνικής ικανότητας και δημιουργικότητας. Όσο περισσότερα κατανοείτε από το τεχνικό κομμάτι, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Το στοίχημα είναι να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φωτογραφική σας μηχανή και να δημιουργήσετε εικόνες που αντικατοπτρίζουν το φωτογραφικό σας όραμα.
1. Βέλτιστη αξιοποίηση του φωτισμού
Η κατανόηση του φωτισμού είναι το θεμέλιο της φωτογραφίας. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το άφθονο φως είναι καλό και ο χαμηλός φωτισμός είναι κακός.
Μερικά από τα ωραιότερα πορτραίτα τραβιούνται μια ώρα πριν από το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια της χρυσής ώρας Και πολλοί φωτογράφοι τοπίων τραβούν εκπληκτικές εικόνες φύσης κατά τη διάρκεια της “μπλε ώρας”, του σούρουπου. Το υπερβολικό φως, με τη μορφή μιας πολύ ηλιόλουστης ημέρας, μπορεί να δημιουργήσει σκληρές σκιές στο θέμα σας.
Πριν ξεκινήσετε να φωτογραφίζετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε το φως. Από ποια κατεύθυνση έρχεται; Αυτό θα επηρεάσει το σημείο στο οποίο θα τοποθετήσετε το θέμα σας. Όταν φωτογραφίζετε πορτραίτα, ο φωτισμός που έρχεται από μπροστά πρέπει να φαίνεται απαλός και όμορφος.
2. Χρησιμοποιήστε την τεχνική του Bracketing
Ακόμη και τα καλύτερα φωτόμετρα και συστήματα έκθεσης μπορούν να ξεγελαστούν από δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Και η οθόνη προεπισκόπησης στο πίσω μέρος της φωτογραφικής σας μηχανής δεν είναι πολύ αξιόπιστος δείκτης της σωστής έκθεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να φωτογραφίζετε σε χειροκίνητη λειτουργία. Είναι επίσης απαραίτητο να μάθετε πώς να διαβάζετε ένα ιστόγραμμα. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές σήμερα διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία ιστογράμματος. Η χρήση της θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από το να βασίζεστε στην οθόνη LCD.
Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή έκθεση είναι να τραβήξετε τη σκηνή με διάφορες εκθέσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη. Αυτή η τεχνική ονομάζεται bracketing.
3. Ποιους φακούς πρέπει να χρησιμοποιείτε
Δεν υπάρχει ένας φακός που να είναι κατάλληλος για κάθε τύπο φωτογραφίας καθώς έγκειται στις συνθήκες λήψης που επιθυμείτε να επιδοθείτε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να αγοράζετε το σώμα της φωτογραφικής σας μηχανής και τους φακούς σας ξεχωριστά, έχοντας κασταλλάξει στον τύπο λήψης που θέλετε να τελειοποιήσετε. Κατά κανόνα ένας σταθερός φακός (prime lens) έχει μεγαλύτερη οξύτητα από έναν φακό εστίασης (zoom lens) όμως λάβετε υπόψη το συντελεστή περικοπής της φωτογραφικής σας μηχανής γιατί επηρεάζει τους φακούς που πρέπει να επιλέξετε.
4. Xρήση διαφράγματος για τον έλεγχο του βάθους πεδίου
Το διάφραγμα είναι ένας ρυθμιστής που ελέγχει τη ροή του φωτός μέσα από το φακό. Ελέγχει πόσο ρηχή ή βαθιά είναι η ζώνη αποδεκτής ευκρίνειας.Όμως το διάφραγμα επηρεάζει επίσης το βάθος πεδίου το οποίο αναφέρεται στην περιοχή αποδεκτής ευκρίνειας σε μια φωτογραφία. Μια αλλαγή στο βάθος πεδίου μπορεί να προκαλέσει δραματική αλλαγή στην εικόνα σας.
Μικρότερα διαφράγματα (μεγαλύτερος αριθμός f) παράγουν μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Μεγαλύτερα διαφράγματα (μικρότερος αριθμός f) παράγουν μικρότερο βάθος πεδίου. Το μέγεθος του αισθητήρα εικόνας, η εστιακή απόσταση του φακού και το διάφραγμα επηρεάζουν το βάθος πεδίου. Για να ελέγξετε το βάθος πεδίου στη φωτογραφία σας, πρέπει να ελέγξετε το διάφραγμα. Πρόκειται για μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της έκθεσης και του βάθους πεδίου.
Επί παραδείγματι, στη φωτογραφία πορτραίτου το πιο σημαντικό σημείο εστίασης είναι τα μάτια.
5. Ποιους κανόνες σύνθεσης πρέπει να χρησιμοποιήσετε
Μια απλή ιδέα για να ξεκινήσετε είναι ο “Κανόνας των Τρίτων”. Πρόκειται για μια αρχή σύνθεσης που χωρίζει μια εικόνα σε εννέα ίσα τμήματα. Αυτό γίνεται με τη χρήση δύο οριζόντιων και δύο κάθετων γραμμών. Τα σημαντικά στοιχεία της σκηνής εμπίπτουν σε αυτές τις γραμμές. Μπορούν επίσης να εμπίπτουν στα σημεία όπου οι γραμμές τέμνονται.
Ο Κανόνας των Τρίτων είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης, ειδικά για ορισμένα είδη όπως το τοπίο. Υπάρχουν όμως και άλλες συνθετικές αρχές που είναι ακόμη πιο ισχυρές, όπως το πλέγμα Phi και η σπείρα Fibonacci.
6. Χρησιμοποιήστε έναν διαχύτη (diffuser) για να απαλύνετε το σκληρό φωτισμό
Σκεφτείτε ότι φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο, σε μια συννεφιασμένη μέρα. Τα σύννεφα λειτουργούν σαν ένας γιγάντιος διαχύτης, φιλτράροντας τις σκληρές ακτίνες του ήλιου καθώς χτυπούν το θέμα σας. Όταν είναι μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα, η φωτεινότητα του ήλιου μπορεί να δημιουργήσει σκληρές σκιές στις εικόνες σας. Ένας διαχύτης τοποθετημένος σε κατάλληλη σχέση με το θέμα σας θα απαλύνει αυτό το φως για μια πιο ομοιόμορφη και ελκυστική λήψη.
Υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί διαχυτήρες στην αγορά. Ορισμένοι διαθέτουν λαβές, πράγμα πολύ βολικό για τη φωτογράφηση πορτραίτων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ημιδιαφανείς κουρτίνες ή ακόμη και κουρτίνες ντους για να φτιάξετε τους δικούς σας, αν σας απασχολεί ο προϋπολογισμός.
7. Γεμίστε τις σκιές με ανακλαστήρες (reflectors)
Το φως συμπλήρωσης αναφέρεται στην ποσότητα του φωτός που ανακλάται πίσω στο θέμα σας. Χρησιμοποιείται για να εξαλείψει ή να απαλύνει τις σκιές που προκαλούνται από την κύρια πηγή φωτός. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχετε την αντίθεση. Αλλάζοντας την κατεύθυνση και την ένταση των σκιών σας μπορείτε να δημιουργήσετε μια ποικιλία σεναρίων φωτισμού. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύετε με τις σκιές στις εικόνες σας μπορεί να διαφοροποιήσει τη δουλειά σας από τη δουλειά άλλων φωτογράφων.
Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ανακλαστήρες, μπορείτε επίσης να φτιάξετε τους ανακλαστήρες σας χρησιμοποιώντας χαρτόνι αφίσας, φελιζόλ ή χαρτόνι για τον ίδιο σκοπό.
8. Χρησιμοποιήστε τον νόμο του αντίστροφου τετραγώνου για να αλλάξετε τη φωτεινότητα
Η ένταση του φωτός μεταβάλλεται με την απόσταση από την πηγή φωτός. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην πηγή φωτός, τόσο πιο έντονο είναι το φως. Και η ένταση του φωτός μειώνεται όσο αυξάνεται η απόσταση από την πηγή φωτός.
Ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου είναι μια απλή και ξεκάθαρη αρχή της φυσικής, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να τραβάτε επαγγελματικές φωτογραφίες.
Ο νόμος αυτός ορίζει ότι η ένταση του φωτός είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης από την πηγή. Αν διπλασιάσετε την απόσταση από την πηγή φωτός, η ένταση μειώνεται στο 1/4 και όχι στο ½! Η απόσταση επί δύο είναι δύο, το δύο στο τετράγωνο είναι τέσσερα και το αντίστροφο του τεσσάρων είναι 1/4. Ο ίδιος τύπος λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για να το θέσουμε αυτό με φωτογραφικούς όρους. Ο διπλασιασμός της απόστασης μεταξύ της πηγής φωτός και του θέματός σας μειώνει τη φωτεινότητα κατά δύο στοπ. Και η μείωση της απόστασης μεταξύ της πηγής φωτός και του θέματος στο μισό αυξάνει τη φωτεινότητα κατά δύο στοπ.
9. Επενδύστε στη μάθηση και όχι στον εξοπλισμό
Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές ταυτόχρονα. Επιλέξτε μια συμβουλή και πειραματιστείτε με αυτήν ή ερευνήστε την περαιτέρω. Δοκιμάστε και δοκιμαστείτε χωρίς φόβο και επενδύστε σε ό,τι κάνετε με μεράκι και αγάπη. Eίναι πολύ καλύτερη επένδυση η εγγραφή σε μια σχολή φωτογραφίας με επαγγελματίες δασκάλους που γνωρίζουν τα μυστικά της φωτογραφίας από πρώτο χέρι παρά η αγορά πανάκριβου φωτογραφικού εξοπλισμού, που ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσετε εύκολα να αξιοποιήσετε απόλυτα. Στη Θεσσαλονίκη, η Σχολή Φωτογραφίας Stereosis Stereosis School of Photography (SSP) απαρτίζεται από επαγγελματίες φωτογράφους, μυημένους στα μυστικά της καλαίσθητης καλλιτεχνικής φωτογραφίας.