Διοργάνωση Baby Shower: Οδηγός 13 απαντήσεων

-

Πίνακας Περιεχομένου

Όλο και μεγαλύτερη τάση γίνεται το baby shower που διοργανώνεται για την μέλλουσα μαμά από φίλες και συγγενείς. Γιατί να προβούμε σε διοργάνωση baby shower; Ποια ερωτήματα πρέπει να έχουμε υπόψη πριν σκηνοθετήσουμε ένα αξέχαστο πάρτυ αυτού του είδους; Ακολουθεί ένας κατατοπιστικός οδηγός 13 απαντήσεων που θα σας λύσουν όλες τις απορίες. 

1. Τι είναι το baby shower;

Μαμά κρατάει το νεογέννητο μωρό στην αγγαλιά της - συνειρμός baby shower

Παραδοσιακά, το baby shower είναι το πάρτυ για τον εορτασμό της επικείμενης γέννησης ενός νέου μωρού. Στη χώρα μας, ωστόσο, τίνει να υποκαθιστά και το gender reveal party ως μία δραστηριότητα με δύο παραλλαγές. Δηλαδή μπορεί είτε να αφορά την ανακοίνωση μητρότητας είτε την κοινοποίησης του φύλλου του μωρού.

Η (μέλλουσα) μαμά και το μωράκι είναι το επίκεντρο αυτών των πάρτυ. Η διοργάνωση baby shower έχει ως σκοπό να γεμίσει με αγάπη η μαμά, καθώς τα αγαπημένα πρόσωπα του οικείου της περιβάλλοντος την πλημμυρίζουν με τρυφερότητα αλλά και δωράκια για την έλευση του μωρού. 

Τα baby showers μπορεί να παίρνουν τη μορφή μεγάλων ολοκληρωμένων διοργανώσεων με δραστηριότητες και παιχνίδια, ή μπορεί να είναι πιο οικεία και χαμηλών τόνων. Εξαρτάται από τους στόχους του διοργανωτή και, φυσικά, από τις επιθυμίες της νέας μαμάς.

«Όταν μαθαίνεις ότι περιμένεις μωρό για πρώτη φορά, ο ενθουσιασμός είναι τόσο μεγάλος που ανυπομονείς να ετοιμάσεις τα πάντα στο σπίτι για το μωρό σου. Η λίστα με τα βρεφικά είδη είναι ατελείωτη και το κόστος μπορεί μερικές φορές να είναι τεράστιο»  τονίζει το εξειδικευμένο σάιτ για μητέρες και παιδιά The Mamagers. Γι’ αυτό η  βοήθεια συγγενών και φίλων καθίσταται αναγκαία, συχνά για την ίδια τη διοργάνωση baby shower

2. Ποια είναι η ιδανική αίθουσα για διοργάνωση baby shower;

Καθώς είναι απαραίτητο η μαμά να αποφεύγει την κούραση και το στρες, το ιδανικό είναι η διοργάνωση baby shower να φιλοξενείται σε μία αίθουσα, κατάλληλη να στεγάσει την κατά περίπτωση προσέλευση μιας τέτοιας δραστηριότητας, δηλαδή είτε να είναι μικρή και φιλική αν η λίστα των καλεσμένων πρόκειται να είναι μικρή είτε πιο ευρύχωρη, για πολύ περισσότερους προσκεκλημένους.

Ότι όμως και να πούμε, 4 είναι μόνο οι λέξεις που έχουν σημασία…

Τι θέλει η μαμά;!

  • Πρόκειται να νιώσει πιο άνετα με κάτι που να προσιδιάζει μια καθημερινή σας έξοδο ή επιθυμεί κάτι πιο επίσημο ή αντίθετα κάτι εντελώς εναλλακτικό;
  • Θα είναι μια μάζωξη που αφορά το γυναικείο περίγυρο ή μια γενικευμένη συγκέντρωση;
  • Θα είναι μια μαμαδίστικη συνάντηση με παιχνίδια για τα παιδάκια τους ή μπορεί να αφορά μια ευκαιρία για γνωρίμια με διάφορους οικογενειακούς ή μη κύκλους;

Με άλλα λόγια ποια είναι η ατμόσφαιρα που θα την ικανοποιήσει; Μόλις κατασταλλάξετε σε αυτό ακολουθούν περισσότεροι πρακτικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.

Για παράδειγμα:

  • Επιθυμείτε μια εξωτερική ή εσωτερική αίθουσα;
  • Διαθέτει η αίθουσα παροχές όπως ανεμιστήρες ή κλιματισμό ώστε η παραμονή να είναι ευχάριστη παντώς συνθηκών;
  • Θα χρειαστείτε εξοπλισμό για παρουσίαση (όπως μικρόφωνο, ηχοσύστημα, προτζέκτρα και οθόνη προβολών);
  • Υπάρχει δυνατότητα για μια ευέλικτη διαρρύμθιση των καθήμενων καλεσμένων; (π.χ. διάταξη σε θεατρικό στυλ ή διάταξη σε στυλ δείπνο);
  • Υπάρχει ράμπα πρόσβασης ή αποχωρητήρια για ΑμεΑ;
  • Μπορείτε να επέμβετε στον στολισμό της αίθουσας, δηλαδή επιτρέπει η εκάστοτε διαχείριση αλλαγές στο ντεκορ;
  • Τι επιλογές Φαγητού & Ποτού παρέχονται εντός της τιμής και υπάρχει η δυνατότητα να Φέρετε Τα Δικά σας Φαγητά & Ποτά είτε από το σπίτι σας είτε από το catering της επιλογής σας;

Παραδοσιακά η αναζήτησή σας θα περιελάμβανε πολλά τηλέφωνα, πολλά email προσφορών και επισκέψεις σε αίθουσες για να δείτε από κοντά ποιες ατέλιες δεν φαίνονται στις φωτογραφίες παρουσίασης.

Αναζήτηση αιθουσών βάσει δραστηριότητας Baby Shower στη StageYourIdea πλατφόρμα
Αναζήτηση αιθουσών βάσει δραστηριότητας Baby Shower στη StageYourIdea πλατφόρμα

Όχι πια! Μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης των φίλτρων που σας προσφέρει η πλατφόρμα StageYourIdea, των εικονικών περιηγήσεων στις αίθουσες, των καταλόγων και των τιμών έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ταιριάζει στις ανάγκες σας και στο οικονομικό σας budget. Το μόνο που μένει είναι η διαθεσιμότητα. Με την αποστολή του δωρεάν αίτηματός σας, δεν χάνετε τίποτα να μάθετε άμεσα ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή σας.

Δεν έχετε παρά να εισάγετε την δραστηριότητα “baby shower” και να βρείτε την ιδανική για εσάς αίθουσα ανάμεσα στη πληθώρα επιλογών που θα εμφανιστούν προς διερεύνηση μπροστά σας.

3. Από πού ξεκίνησαν τα baby showers;

Χαρακτηριστική φωτογραφία οικογενειακού δεσμού με ατμόσφαιρα ιστορικότητας

Η διοργάνωση baby shower όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Ο όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της Emily Post, «Εθιμοτυπία: The Blue Book of Social Usage» το 1937. Τότε, θεωρούνταν σωστό να γίνεται το shower νωρίς το απόγευμα και προσκαλούνταν μόνο στενές φίλες της μητέρας.

Αυτή η παράδοση να περιβάλλεται κανείς από γυναίκες της οικογένειας και των φίλων του δεν ήταν καινούργια- στην αμερικανική αποικιακή εποχή, οι γυναίκες διοργάνωναν “πάρτυ τοκετού” στο σπίτι της μέλλουσας μητέρας. Σε αυτά τα πάρτυ, οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας μαίας και στενών συγγενών και φίλων, συγκεντρώνονταν με τη μητέρα όταν άρχιζε ο τοκετός και παρέμεναν μαζί της, μερικές φορές για μέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο τοκετός. Κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων, οι παρευρισκόμενες γυναίκες έλεγαν αστεία, ανακούφιζαν και ενθάρρυναν τη μητέρα και αντάλλασσαν κουτσομπολιά και συνταγές.

4. Σε ποιες άλλες χώρες πραγματοποιούνται baby showers;

Εορτασμός Godh Bharai, το ινδικό baby shower

Σχεδόν παντού! Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Ινδική διοργάνωση baby shower υπό τη μορφή της τελετής Godh Bharai, που πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του έβδομου ή του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης, καθώς η μητέρα και το μωρό θεωρούνται ασφαλή εκείνη την περίοδο. Το όνομα Godh Bharai σημαίνει “γεμίζω την αγκαλιά”. Η μέλλουσα μητέρα ντύνεται με ένα ειδικό σαρίκι και αλείφεται με έλαια από τις μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας. Στη συνέχεια, η αγκαλιά της μέλλουσας μητέρας γεμίζει με δώρα, φρούτα και γλυκά, ενώ μπορεί να στολιστεί και με κοσμήματα.

Στο Godh Bharai τραγουδούν και χορεύουν συχνά. Τα δώρα που δίνονται στο Godh Bharai είναι μόνο για τη μέλλουσα μητέρα. Τα δώρα για το μωρό δίνονται σε μια άλλη εορταστική περίσταση μετά τη γέννηση.

5. Πότε πρέπει να κάνω ένα baby shower;

Στις ΗΠΑ, η διοργάνωση baby shower γίνεται συνήθως νωρίς το απόγευμα, ίσως ως κατάλοιπο των πάρτυ τσαγιού της βικτωριανής εποχής. Το baby shower πραγματοποιείται συνήθως περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού. Αυτό διασφαλίζει ότι η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει καλά. Η χρονική αυτή στιγμή, φυσικά, εξαρτάται από την υγεία της μητέρας και τις προτιμήσεις της όσον αφορά τη χρονική στιγμή. Αν το πάρτυ σας δεν είναι πάρτυ έκπληξη, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τη μέλλουσα μητέρα και να δείτε τι προτιμά.

Επίσης, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να διοργανώνουν baby shower σε ώρα δείπνου, για παράδειγμα, ή baby shower brunches. Έτσι, ο κανόνας για νωρίς το απόγευμα δεν χρειάζεται να ακολουθείται αυστηρά.

6. Ποιος διοργανώνει ένα baby shower;

Συνήθως το baby shower διοργανώνεται από μια φίλη ή μακρινή συγγενή της μητέρας και είναι απολύτως αποδεκτό να ζητήσει η μέλλουσα μητέρα από κάποιον να διοργανώσει ένα shower για εκείνη.

Παραδοσιακά, ο λόγος που η διοργάνωση baby shower δεν γίνεται από την ίδια την μέλλουσα μητέρα ή από το στενό της οικογενειακό κύκλο είναι επειδή είθισται να αποφεύγεται η δημιουργία εντυπώσεων πως η δραστηριότητα γίνεται με σκοπό να γεμίσει η οικογένεια με δώρα.

7. Ποιους να προσκαλέσω στο baby shower;

Μέλουσα μητέρα ανοίγει δώρο στα πλαίσια διοργάνωσης baby shower

Ο προγραμματισμός ξεκινά με τη λίστα καλεσμένων. Η διοργάνωση baby shower αφορά συχνά οικείες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι στενότερες φίλες και συγγενείς της μέλλουσας μητέρας.

Είναι καλύτερο να σκεφτείτε ποιες από τις φίλες και την οικογένεια είναι πιο πιθανό να θέλουν να γιορτάσουν την έλευση του μωρού και να συμβουλευτείτε τη μέλλουσα μητέρα σχετικά με το ποιους θέλει και ποιους δεν θέλει στη λίστα καλεσμένων. Αν και τα baby showers ήταν παραδοσιακά μόνο για γυναίκες, όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια προσκαλούνται και άνδρες

8. Είναι απαραίτητες οι προσκλήσεις για το baby shower;

Θα ήταν μια όμορφη μικρή λεπτομέρεια! Στείλτε προσκλήσεις τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του πάρτυ. Αυτό δίνει χρόνο στους καλεσμένους να ψωνίσουν τα δώρα και σε εσάς να σχεδιάσετε το ίδιο το πάρτυ. Φροντίστε να ζητήσετε να απαντήσουν οι καλεσμένοι σχετικά με το αν θα παραστούν ή όχι, ώστε να ξέρετε πόσους καλεσμένους πρέπει να υπολογίσετε.

Μπορείτε να στείλετε προσκλήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι πάντα καλό να στέλνετε και μια πρόσκληση σε χαρτί εκτός από τις ψηφιακές- κάποιοι από τους καλεσμένους μπορεί να θέλουν να τις κρατήσουν ως ενθύμιο!

9. Τι αναμνηστικά δωράκια να ετοιμάσω;

Κουτί με αναμνηστικά δωράκια για διοργάνωση baby shower

Οι μπομπονιέρες του baby showers είναι μικρά δώρα-ενθύμια που δίνονται στους καλεσμένους. Το να δίνετε μπομπονιέρες είναι μια καλή ιδέα αν είναι εντός προϋπολογισμού, ειδικά αν οι καλεσμένοι φέρνουν δώρα. Είναι ένας ευγενικός τρόπος για να πείτε ευχαριστώ.

Μερικές φορές είναι απλά αναμνηστικά, όπως για παράδειγμα, λίγες καραμέλες σε ένα λαμπερό πουγκάκι. Δεδομένου ότι η διοργάνωση baby shower απευθύνεται παραδοσιακά μόνο σε γυναίκες, τα lip balms, τα κεριά και τα προϊόντα μπάνιου είναι επίσης συνηθισμένη επιλογή. Ακόμα και ένα μικρό λούτρινο ζωάκι θα αποτελούσε ένα προσεγμένο δώρο – αναμνηστικό. 

Προσαρμόστε την μπομπονιέρα σας στον προϋπολογισμό σας! Δεν χρειάζεται να προσφέρετε ένα πολύ φανταχτερό ή εξατομικευμένο δώρο – μια μικρή συμβολική κίνηση είναι υπεραρκετή!

10. Τί μενού να προσφέρω στο baby shower;

Μέλουσα μητέρα και φίλες πίνουν εις υγείαν του ερχομού του μωρού

Το φαγητό για τα baby showers είναι συχνά ελαφρύ και εύκολο στην κατανάλωση- σκεφτείτε σνακ και ορεκτικά. Τα σάντουιτς τσαγιού, τα πιάτα με πίτες, σαλάτες και τα πιάτα με τυριά αποτελούν δημοφιλείς επιλογές, τις οποίες, επίσης, είναι εύκολο να ετοιμάσετε. Για γλυκά, προτιμήστε cupcakes ή μπισκότα. Λάβετε, όμως, υπόψη σας τους διατροφικούς περιορισμούς της μαμάς και των καλεσμένων!

Όσον αφορά τα ποτά, το τσάι, ο καφές και οι χυμοί φρούτων προτιμώνται, δεδομένου ότι η μέλλουσα μητέρα πιθανότατα απέχει από το αλκοόλ. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά. 

11. Να κάνω baby shower για κάθε παιδάκι;

Παραδοσιακά, τα baby showers γίνονται μόνο για το πρώτο παιδί – θεωρείται ότι τα μελλοντικά παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πράγματα από το πρώτο μωρό, οπότε η οικονομική επιβάρυνση των γονέων είναι μικρότερη. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές να διοργανώνονται baby showers για το δεύτερο ή το τρίτο παιδί. 

12. Γίνονται baby showers προς τιμήν άλλου προσώπου;

Γιαγιά και παππούς παραλαμβάνουν δώρα στα πλαίσια του baby shower

Βεβαίως! Η διοργάνωση baby shower για τον μπαμπά ίσως να μοιάζει λίγο διαφορετική διοργάνωση από το παραδοσιακό baby shower, τουλάχιστον ως προς την διακόσμηση. Εάν σχεδιάζετε ένα τέτοιου είδους πάρτυ για έναν μέλλοντα μπαμπά, ίσως να θέλετε να συμπεριλάβετε τις δικές του προτιμήσεις σε μουσική, τύπο διασκέδασης κ.ο.κ.

Και όχι μόνο αυτό.. η διοργάνωση baby shower για παππούδες και γιαγιάδες έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής! Τη σημερινή εποχή επειδή έχουμε όλο και περισσότερες μητέρες στο χώρο εργασίας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες συχνά βρίσκονται να είναι δευτερεύοντες φροντιστές των εγγονιών τους. Εξαιτίας αυτού,  είναι ένας πρωτότυπος και τρυφερός τρόπος να τους ευχαριστήσετε για την πολύτιμη στήριξή τους.

14. Γίνονται baby showers μετά τη γέννηση;

Σπανιότερα αλλά ναι! Αν η μαμά έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη εγκυμοσύνη, μπορεί να μη θέλει να κάνει baby shower πριν από τη γέννα, καθώς δεν θα μπορέσει να το απολαύσει όπως θα ήθελε. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε με τη μέλλουσα μαμά, αν διοργανώνετε εσείς το πάρτυ εκ μέρους της. 

Τα baby shower μετά τον τοκετό είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουν οι συγγενείς και οι φίλοι το νέο μωρό από κοντά.