Διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας: 5 μυστικά

-

Πίνακας Περιεχομένου

Η θεραπευτική συνεδρία ήρθε στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου για να καλύψει την ανάγκη του για αέναη προσωπική βελτίωση, για διεισδυτική ενδοσκόπηση και εξέλιξη σε όλα τα πεδία της ζωής του, που αποτελούν μεταξύ άλλων βασικά προτάγματα της σημερινής εποχής. 

Καθώς τα βιβλία αυτοβελτίωσης σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων, ενώ οι coach αυτοβελτίωσης και ψυχολόγοι, σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης ή άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας γίνονται ανάρπαστοι, για την επιτυχή διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας αποτολμούμε μια ‘χαρτογράφηση’ των 5 μυστικών συστατικών στοιχείων της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο της αίθουσας όπου πραγματοποιείται αυτή ως ουσιαστικό παράγοντα επιτυχίας της.

Θεατρική αίθουσα για διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας

Αμφιθεατρική αίθουσα για διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας: "Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού"

Μυστικό 1: Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας – κάθε διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας είναι διαφορετική

Κάθε διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας νομοτελειακά, σχεδόν, διαφέρει για κάθε θεραπευόμενο, ανάλογα με τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αναδύονται αλλά και το στυλ της θεραπείας. Σύμφωνα με τον ερευνητή  Nelson-Jones (2014) μπορούμε να προβούμε σε μια πρόχειρη διάκριση ανάμεσα στις (θεραπευτικές) συνεδρίες, και η οποία αφορά αυτές που εκτυλίσσονται στο πέρασμα του χρόνου και είναι μακροχρόνιες κι αυτές τις συνεδρίες που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων.

Μυστικό 2: Πρώτα, αξιολογούμε…

Η συμβουλευτική ξεκινά με κάποια μορφή αξιολόγησης – αυτό συχνά πραγματοποιείται πριν ο θεραπευόμενος παρακολουθήσει την πρώτη του συνεδρία- και μπορεί να περιλαμβάνει το ιστορικό, τα συμπτώματα και την τρέχουσα κατάστασή του, ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη συμβουλευτική προσέγγιση της θεραπείας.

Μυστικό 3: Καθορισμός στόχων

Συνεδρία θεραπείας σε αίθουσα διοργανώσεων

Το γεγονός ότι ο στόχος μια συνεδρίας είναι εσωτερικός και αφορά την ψυχή του κάθε θεραπευόμενου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να καταμετράται και να αξιολογείται, όπως κάθε άλλος στόχος. Οι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά προκαθορισμένοι στόχοι πρέπει να αναπτύσσονται σε συνεργασία, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Σημασία έχει οι στόχοι να είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες του θεραπευόμενου και να ευθυγραμμίζονται με τη θεραπευτική προσέγγιση.

Μυστικό 4: Τα 5 στάδια θεραπείας

Προκειμένου να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος, το πρώτο στάδιο είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού θεραπευτικού δεσμού είναι ζωτικής σημασίας. Το δεύτερο στάδιο αφορά την οικοδόμηση ενός μοντέλου εργασίας – ένα “σύνολο υποθέσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι θεραπευόμενοι λειτουργούν σε προβληματικές περιοχές και είναι μια δήλωση για το πώς αισθάνονται, σκέφτονται και ενεργούν” (Nelson-Jones, 2014). 

Ακολουθεί το στάδιο όπου θα δοθεί ένας κοινός ορισμός των προβλημάτων. Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν με όρους δεξιοτήτων (ή έλλειψης δεξιοτήτων) που τελικά τα διαιωνίζουν. Στην επόμενη φάση συμφωνούνται οι στόχοι εργασίας και οι παρεμβάσεις, μέσα από προκαταρκτικές δηλώσεις αυτών των στόχων. Τέλος, καθορίζεται το πλαίσιο για τις μελλοντικές εργασίες.

Θα βρείτε πολύ καλές συμβουλές διαβάζοντας το αντίστοιχο άρθρο μας – συνέντευξη με την εμπειρία της καταξιωμένης διοργανώτριας θεραπευτικών συνεδριών κας Μηλιώτη Λίζας, εδώ.

Μυστικό 5: Διαχείριση κρίσεων

Καθήμενοι θεραπευόμενοι σε διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών κρίσης, οι ακόλουθες οδηγίες είναι κρίσιμες (Nelson-Jones, 2014):

  • Ο θεραπευτής πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει την κρίση και να γνωρίζει τι προκαλεί υπερβολικό άγχος.
  • Ο θεραπευτής πρέπει να είναι έτοιμος για μια κρίση, να διατηρεί την αίσθηση της ηρεμίας, να ακούει προσεκτικά, να παρατηρεί καλά και να αξιολογεί τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο ζημίας για τον θεραπευόμενο.
  • Ο θεραπευτής καλείται να κατανοήσει τις δυνάμεις και τις δεξιότητες αντιμετώπισης του θεραπευόμενου.
  • Ο θεραπευόμενος μπορεί να μην γνωρίζει ή να έχει ξεχάσει ότι διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ο θεραπευτής μπορεί να τους το υπενθυμίσει κάνοντας επιλεκτικές ερωτήσεις.

Ο ρόλος της αίθουσας στην επιτυχία μιας διοργάνωσης θεραπευτικής συνεδρίας

Σύμφωνα με την American Psychological Association, ο σχεδιασμός της αίθουσας όπου διενεργείται μια συνεδρία συμβάλλει τα μέγιστα στην θεραπεία. Ακολουθούν κάποιοι χρήσιμοι κανόνες που θα ωφελούσε να λάβετε υπόψιν κατά την επιλογή και τη διαμόρφωση του χώρου διενέργεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας. 

1. Προτιμήστε τους ανοιχτόχρωμους τόνους

Το χρώμα των τοίχων και γενικότερα της περιρρέουσας διακόσμησης καθορίζει και την γενική ατμόσφαιρα. Αναφορικά με το χρώμα των τοίχων προτιμώνται οι ανοιχτές αποχρώσεις που ηρεμούν και καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα, όπως το πράσινο του φασκόμηλου ή το σκονισμένο μπλε. 

2. Η υπεροχή των φυσικών στοιχείων

Σύμφωνα με έρευνες της American Psychological Association, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με το ξύλο από ό,τι με πιο γυαλιστερές επιλογές όπως το γυαλί και το χρώμιο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα όριο στο πόσο ξύλο πρέπει να χρησιμοποιείτε: Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι φυσικές ξύλινες επιφάνειες, όπως τα δάπεδα και οι τοίχοι, ξεπερνούν το 45% της επιφάνειας ενός δωματίου, αρχίζουν να χάνουν την αγχολυτική τους δράση!

3. Η θεραπευτική δράση της… λιακάδας

Αφήστε τον ήλιο να λάμψει! Το φυσικό φως είναι ένα μεγάλο ενισχυτικό της διάθεσης. Εάν τα παράθυρα βρίσκονται στο ύψος των ματιών, ως ιδανική θέα θεωρείται ένα φυσικό τοπίο και όχι πολυσύχναστα πεζοδρόμια. Εάν το γραφείο σας δεν έχει παράθυρα, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες δαπέδου και επιτραπέζιων φωτιστικών με απαλό φωτισμό αντί για φωτισμό φθορισμού ώστε να προάγετε την αίσθηση άνεσης και θαλπωρής. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι μέσω της πλατφόρμας StageYourIdea μπορείτε πολύ εύκολα και ανέξοδα να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε αίθουσες που… λούζονται στον ήλιο. Ας δούμε πως!

Πως να βρείτε ηλιόλουστη αίθουσα για την θεραπευτική σας συνεδρία

Με το που μπαίνετε στην StageYourIdea εισάγετε στο πλαίσιο αναζήτησης το είδος της δραστηριότητας για την οποία ενδιαφέρεστε. Εμείς για την συγκεκριμένη είδους συνάντηση αναζητούμε αίθουσα για θεραπευτική συνεδρία, συνεπώς κάναμε αυτήν την επιλογή και μεταφερθήκαμε εδώ. Όταν επιλέγουμε το κουμπί ‘ΦΙΛΤΡΑ‘ μας ανοίγει υπομενού, ανάλογα με τις στοχευμένες αναζητήσεις που θέλουμε να κάνουμε. Εφόσον, λοιπόν, θέλουμε να ακολουθήσουμε την συμβουλή της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων και να αναζητήσουμε μια ηλιόλουστη αίθουσα για την συνεδρία μας, τσεκάρουμε το αντίστοιχο κουτάκι στα ‘ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ‘ της αίθουσας, πατάμε το κουμπί ‘Εμφάνιση αιθουσών’ και αμέσως μπορούμε να πλοηγηθούμε στις συγκεκριμένες επιλογές των αιθουσών που ταιριάζουν στις ανάγκες μας γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο!  

4. Αγκαλιάστε το φυσικό!

Αίθουσα με φυτά εσωτερικού χώρου για διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας

Η εισαγωγή της φύσης στο χώρο -είτε με φυτά, είτε με τη φύση ως κομμάτι έργων τέχνης, διακοσμητικών αντικείμενων έχει θεραπευτική δράση. Το σωστό έργο τέχνης με βάση τη φύση μπορεί επίσης να δώσει στους πελάτες έναν τρόπο να συλλογιστούν καταστάσεις της ζωής, προσθέτουν οι ειδικοί της APA. Οι εικόνες ενός μονοπατιού μέσα από ένα γαλήνιο τοπίο για παράδειγμα επιτρέπει ευπρόσδεκτους νοερούς συνειρμούς. Αλλά, αποφύγετε εικόνες της φύσης που είναι συγκεχυμένες, χαοτικές ή πολύπλοκες.

5. Από… θέση ισχύος

Για να εξυπηρετήσετε την ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, σκεφτείτε να έχετε καρέκλες που μπορούν να μετακινηθούν ή είναι αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπουν στους θεραπευόμενους να μετατοπίζονται προς τη μία ή την άλλη πλευρά και να ρυθμίζουν την απόσταση μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με αυτή του θεραπευτή. 

Εάν κάποιος από τους θεραπευόμενούς σας έχει ιστορικό άσκησης σωματικής βίας, βεβαιωθείτε ότι οι καρέκλες είναι αρκετά βαριές ώστε να μην μπορούν εύκολα να τις σηκώσουν και να τις πετάξουν. Ομοίως, οι καρέκλες με πλάτη στο ύψος των ώμων μπορούν να διευκολύνουν την αίσθηση προστασίας, προσθέτουν οι ερευνητές περιβαλλοντικού σχεδιασμού. 

Άλλοι τρόποι για την προώθηση της αίσθησης προσωπικής ασφάλειας περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός φυτού πίσω από την καρέκλα και την τοποθέτηση των καρεκλών έτσι ώστε οι θεραπευόμενοι να βλέπουν την πόρτα. Μια σχετική πρόταση: Τοποθετήστε μικρά τραπέζια δίπλα στις καρέκλες των πελατών, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της “επικράτειας” των πελατών, δίνοντάς τους ένα μέρος για να τοποθετούν προσωπικά αντικείμενα. 

Περισσότερα Φίλτρα στην Σελίδα αναζήτησης - StageYourIdea πλατφόρμα
Φίλτρα στη Σελίδα Αναζήτησης της StageYourIdea πλατφόρμας

Και σε αυτό το σημείο τα φίλτρα αναζήτησης αιθουσών της πλατφόρμας StageYourIdea μπορούν να αποδεχθούν σωτήρια στην διαχείριση του χρόνου σας, αφού μπορείτε να θέσετε κριτήρια σύμφωνα με τους κανόνες που (θα) ορίζουν την μίσθωσή σας. Πιο συγκεκριμένα, στο μενού των Φίλτρων θα βρείτε την υπο-ενότητα ‘ο Αιθουσάρχης Επιτρέπει‘ με μία από τις επιλογές να είναι οι ‘αλλαγές στη διακόσμηση‘. Με την επιλογή του συγκεκριμένου φίλτρου, εμφανίζονται μόνο οι αίθουσες, όπου θα έχετε την δυνατότητα να αναπροσαρμόσετε διάταξη καθισμάτων ή να προσθέσετε, δικά σας αντικείμενα και μικροέπιπλα.

6. Ιδιωτικότητα και διακριτικότητα

Η ιδιωτικότητα αποτελεί σημαντικό συστατικό της θεραπευτικής διαδικασίας. Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει πάντα να αισθάνονται ασφαλείς κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών σας συνεδριών και, δεδομένου ότι θα μοιράζονται σκέψεις που συνήθως κρατούν για τον εαυτό τους, το αίσθημα της ιδιωτικότητας είναι βασικό. 

7. Όχι στους αντιπερισπασμούς

Εξαλείψτε τους αρνητικούς περισπασμούς από την αίθουσα της θεραπείας. Περιορίστε στο ελάχιστο την εξατομίκευση στο φόντο (π.χ. οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αναμνηστικά) για να βοηθήσετε τους θεραπευόμενους να αισθάνονται “σαν στο σπίτι τους” μέσα στην αίθουσα της διοργάνωσης θεραπευτικής συνεδρίας. Άλλοι περισπασμοί που πρέπει να αποφεύγονται: ανοιχτές πόρτες ή θέα σε άλλους χώρους ή θορυβώδη στοιχεία. 

8. Keep it tidy!

Ένας ακατάστατος φυσικός χώρος μπορεί συχνά να μεταφράζεται σ’ έναν ακατάστατο ψυχικό χώρο. Η παρουσίαση ενός τακτοποιημένου, προσεκτικά οργανωμένου δωματίου μπορεί να δώσει την εντύπωση της νοητικής εστίασης, της σαφήνειας, και της ικανότητας στη σχέση σας με τον συνομιλητή σας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να είστε μινιμαλιστές.