Πίνακας Περιεχομένων
Στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε την τέχνη της κινηματογραφικής αφήγησης. «Η ανθρώπινη μνήμη είναι θεμελιωμένη σε αφηγήσεις» (Schank, 1999, p. 12). Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στην μνήμη των ανθρώπων και ανακτώνται υπό τη μορφή αφηγήσεων. Η πιο διαχρονική και αποτελεσματική παράδοση της ανθρωπότητας, η μέθοδος της αφήγησης επιτυγχάνει πέραν από από την παράθεση πληροφοριών να διεγείρει ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αποδεκτών της.
Όταν επιχειρούμε για παράδειγμα να ερμηνεύσουμε τι συμβαίνει σε διαφορετικούς πολιτισμούς από τους δικούς μας, λαμβάνουμε κυρίως πληροφορίες μέσω ιστοριών ή άλλων τύπων αφήγησης, που μας παρουσιάζονται με διαφορετικούς τρόπους, όπως λ.χ. μέσω ταινιών-κινηματογράφισης, φωτογραφιών, μυθιστορημάτων, μουσικής (Soin & Scheytt, 2006, p. 55).
«Η ποίηση του κινηματογράφου»

Ο κινηματογράφος είναι η κατ’ εξοχήν μορφή τέχνης που αξιοποιεί την εξιστόρηση ως τον κυρίαρχο τρόπο επικοινώνησης του περιεχομένου το οποίο παράγει και επιδιώκει να μεταδώσει στο κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο Νορβηγό σκηνοθέτη, Joachim Trier, ο κινηματογράφος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερος γίνεται, να έχει τις ίδιες δυνατότητες με ένα μυθιστόρημα, όπως το να κινείται στον χρόνο, να αφορά διαφορετικούς χαρακτήρες, αντί να υπακούει σε καθορισμένους δραματουργικούς κανόνες. Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η δραματουργία και το πως να δομήσετε μια ιστορία είναι κάτι προσωπικό που δεν μπορεί κάποιος να διδαχθεί μέσα από την ανάγνωση βιβλίων.
Η αφήγηση ως στρατηγική του μάρκετινγκ

Σύμφωνα με τις τάσεις της Google ένας από τους δημοφιλέστερους όρους αναζήτησης στον χώρο του μάρκετινγκ επιχειρήσεων είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου. Αυτό το είδος μαρκετινγκ βασίζεται στην θεωρία πως οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες, πρέπει να ‘σκέφτονται’ και να ‘ενεργούν’ σαν επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας. Δηλαδή να αξιοποιούν την αφήγηση ιστοριών σε όλες τις μορφές της (βίντεο, φωτογραφία, μουσική, γραφιστική).
Εν αντιθέσει με τη διαφήμιση, η οποία γενικά αναμεταδίδει το περιεχόμενο που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος για την επιχείρηση, το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι η δημιουργία πολύτιμου, συναφούς και συναρπαστικού περιεχομένου από την ίδια την μάρκα / επωνυμία σε συστηματική βάση και με συνέπεια, με σκοπό να αποσπάσει την θετική ανταπόκριση του κοινού της και να βελτιστοποιήσει την προοπτική της.
Σε μια εξιστόρηση η προσωπικότητα και η οπτική του δημιουργού περιεχομένου συνυφαίνεται και κατατίθεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Επομένως, με το άρθρο αυτό, δεν επιδιώκουμε να σας υποδείξουμε τον τρόπο της αφήγησης περιορίζοντας την δημιουργικότητάς σας αλλά να σάς κατατοπίσουμε σχετικά με τα στοιχεία – κλειδιά στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε προκειμένου να μην παρεκκλίνετε από τους επιδιωκόμενους στόχους της αφήγησης την οποία παράγετε.
Όλοι απολαμβάνουμε την αφήγηση μιας καλής ιστορίας ωστόσο για να είναι μια αφήγηση επιτυχημένη χρειάζεται αφοσίωση στην τέχνη, προθυμία να κατανοηθούν τα διαφορετικά στοιχεία και οι τεχνικές που την απαρτίζουν και πολύ πρακτική άσκηση. Ανεξάρτητα από το είδος ή το στυλ δημιουργίας περιεχομένου όλες οι ιστορίες χαρακτηρίζονται από κάποια θεμελιώδη στοιχεία.
Θεμελιώδη αφηγηματικά στοιχεία (για τη παραγωγή σας)
1. To μήνυμα

Το μήνυμα μιας ιστορίας είναι το τι αφορά αυτή, είναι η κεντρική ιδέα ή το υποβόσκον μήνυμα. Συχνά το μήνυμα ταυτίζεται με την οπτική και την προσωπική άποψη του αφηγητή (σκηνοθέτη, φωτογράφο, γραφίστα, μουσικό). Επίσης, μια ιστορία ενδέχεται να έχει ένα κεντρικό μήνυμα αλλά και επιμέρους μηνύματα.
2. H πλοκή
Η πλοκή είναι η διάρθρωση της ιστορίας, η εξέλιξη της δράσης και η ακολουθία των γεγονότων που συνδέουν το κοινό με τον πρωταγωνιστή. Οι επιτυχημένες ιστορίες συνήθως αποτελούνται από μια εισαγωγή, μια σύγκρουση, ή μια διατάραξη της ομαλότητας και στο τέλος προτείνεται μια επίλυση.
3. Η σύγκρουση
Η σύγκρουση είναι η κινητήριος δύναμη μιας ιστορίας. Είναι αυτό που δημιουργεί ένταση και προκαλεί αγωνία, στοιχεία που καθιστούν ενδιαφέρουσα μια ιστορία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στην ανθρώπινη φύση. Ως άνθρωποι αναζητούμε ενστικτωδώς ισορροπία και αρμονία στη ζωή μας. Έτσι, μόλις διαταραχθεί η αρμονία, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να την αποκαταστήσουμε. Η σύγκρουση μας αναγκάζει να δράσουμε. Και όπως στην δραματουργία περιμένουμε να επέλθει η λύτρωση/κάθαρσις.
4. Οι χαρακτήρες
Η σύγκρουση σηματοδοτεί το σημείο καμπής της ιστορίας, αλλά για να μπορέσει αυτή η σύγκρουση να ξεκινήσει, χρειάζεστε τους κατάλληλους χαρακτήρες. Για να ταυτιστούμε προσωπικά με μια ιστορία, πρέπει να είμαστε σε θέση να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες (σε οποιοδήποτε επίπεδο). Το κοινό πρέπει να είναι σε θέση να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή και το πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει.
5. Το κοινό
Σε περίπτωση που η παραγωγή δημιουργικού περιεχομένου προορίζεται για προωθητικούς σκοπούς (επιχείρησης, προϊόντων, υπηρεσιών) θα πρέπει να έχετε διαρκώς κατά νου ποιο είναι το στοχευμένο κοινό σας και ποιοί θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό σας. Για παράδειγμα θα είναι νέοι πελάτες, δυνάμει πελάτες, υπάλληλοι, συγκεκριμένες κοινότητες ανθρώπων; Εδώ θα παίξουν ρόλο και τα δημογραφικά στοιχεία που καλείστε να αξιοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε για στόχευση.
6. Τοποθεσία & Σκηνικό
Το σκηνικό μιας ιστορίας είναι ο χρόνος και η τοποθεσία στην οποία λαμβάνει χώρα. Οι τοποθεσίες στις οποίες δημιουργείτε τις σκηνές σας συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα της ιστορίας (ένα σκοτεινό, τρομακτικό δάσος δημιουργεί μια πολύ διαφορετική αίσθηση κινδύνου ή μυστηρίου σε σύγκριση με μια φωτεινή, ανοιχτή πεδιάδα).
Οι τοποθεσίες περιορίζουν (ή διευρύνουν) τις δυνατότητες και την δράση των χαρακτήρων σας. Για παράδειγμα ένας χαρακτήρας που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές σε σύγκριση με έναν χαρακτήρα που ζει σε μια μεγάλη αστική πόλη.
Οι τοποθεσίες της ιστορίας μπορούν να εξελιχθούν καθώς εξελίσσεται η ιστορία σας. Μπορείτε να τις αξιοποιήστε για να αναδείξετε τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επηρεάζουν τις απόψεις και τις επιλογές των χαρακτήρων σας. Για παράδειγμα σε μια ιστορία εποχής, μπορείτε να χρησιμοποιήστε για σκηνικό ένα νοσταλγικό σαλονάκι όπως το «Ατμοσφαικό Σαλονάκι με Αντικέ Έπιπλα». Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για πλάνα συσκέψεων πρωταγωνιστών με αέρα άλλης εποχής.
Περιηγηθείτε στην StageYourIdea πλατφόρμα προκειμένου να εντοπίσετε την ιδανική αίθουσα ή τοποθεσία για το σκηνικό που οραματίζεστε και αξιοποιώντας τα φίλτρα αναζήτησης (χαρακτηριστικά, παροχές, κανόνες που θα ορίζουν τη μίσθωση) ώστε να επιτύχετε την ατμόσφαιρα και να μεταδώσετε τα μηνύματα που επιδιώκετε. Το πιο σημαντικό, πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία όπου τα αιτήματα είναι άνευ προμήθειας και η σύνδεση σας απευθείας με τον αιθουσάρχη.