Η εικαστικός Εβίτα Βουδούρη και η ανάδειξη της φθοράς και της ατέλειας στα έργα της

-

Πίνακας Περιεχομένων

H εικαστικός Εβίτα Βουδούρη εξωραΐζει και πειραματίζεται με τις έννοιες της ατέλειας, της φθοράς, του ασήμαντου και διερευνά το πως αυτές εκδηλώνονται στην καθημερινότητα και στις συναισθηματικές της εμπειρίες. Αναζητά την αυθεντικότητα η οποία  προκύπτει με τρόπο ελεύθερο και φυσικό. Αντιμετωπίζει την τέχνη ως την αντανάκλαση ενός συνεχούς διαλόγου με τον εαυτό της και το περιβάλλον της.

Είναι δραστήρια με αρκετές διακρίσεις εντός και εκτός επικρατείας τόσο για τα εικαστικά της έργα όσο και τις καλλιτεχνικές της προσεγγίσεις στο σχεδιασμό ενδύματος. Είναι επίσης ιδρύτρια – επικεφαλής του Studio One, ενός εργαστηρίου προετοιμασίας των μαθητών μέσω εξατομικευμένης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών.

Την χαρακτηρίζουν η ευγένεια, η συνέπεια και ο σεβασμός στον συνομιλητή της, στοιχεία πολύτιμα και δυσεύρετα στους καιρούς μας. Ελπίζουμε να εκτιμήσετε την συζήτησή που είχαμε μαζί της όπως κι εμείς.

Βουδούρη εικαστικός θεσσαλονίκη

Ακολουθούν τα βιογραφικά της στοιχεία:

Η Εβίτα Βουδούρη ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Το 2019 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Νωρίτερα είχε ασχοληθεί με το χώρο του σχεδιασμού ενδύματος και αποφοίτησε με άριστα το 2012 από την Pansik Scuola Di Moda με πτυχίο Fashion Designer & Construction και υποτροφία με εξειδίκευση. 

Στο ενεργητικό της καταγράφονται από το 2012 έως τώρα δημοσιεύσεις της δουλειάς της σε περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα βραβεία, δημιουργικότητας στην Αθήνα, nafa new designers στο Τορόντο του Καναδά, design στο Μιλάνο, έπαινος στην 9η biennale των σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας στην Αθήνα, το 1ο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό k-droz στη Γαλλία και το βραβείο κοινού στην biennale πορτραίτου της Βοσνίας.

Συμμετοχή σε workshops και μέλος οργανωτικής επιτροπής το 2019 στο Διεθνές Συνέδριο Walking Practices / Walking Art / Walking Bodies του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών καθώς και πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 2011 έως και τώρα. Κάποιες από τις οποίες πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας/ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/ Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών/ Πρεσβυτεριανό Διεπιστημονικό Καλλιτεχνικό Συμπόσιο Κρήτης/ 9η Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος / 1ο Festival uowm του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας / Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας / Αrt Thessaloniki/ Διεθνές biennale πορτραίτου στη Βοσνία και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. 

Το 2019 παρουσίασε το εικαστικό της έργο Υφολογική υπογραφή (Stylistic Signature) και από το 2020 έως τώρα το εικαστικό της έργο επικεντρώνεται σε σειρές όπως οι (Stylistic Signature), (Diary), (Notes) (Imperfection) καθώς και νέα έργα, συνεχείς συμμετοχές σε οργανώσεις και εκθέσεις ανά τα έτη.

Η δημιουργική διαδικασία και η αναζήτηση της αυθεντικότητας

Εικαστικό έργο της Εβίτα Βουδούρη που αντικατροπτίζει την δημιουργική διαδικασία

Θα μπορούσες να μας πλοηγήσεις στις θεμελιώδεις απαρχές της δημιουργικής σου διαδικασίας; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη ή συνήθως τα ερεθίσματα που σε ωθούν στο να ξεκινήσεις ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα;

«Η δημιουργική διαδικασία σε εμένα ξεκινάει από ένα βαθύ εσωτερικό συναίσθημα ή σκέψη που με κινεί και με εμπνέει. Αυτή η κινητήρια δύναμη μπορεί να προέρχεται από καθημερινές παρατηρήσεις μου, από συναισθηματικές εμπειρίες ή από σκέψη πάνω σε σημαντικά θέματα που με απασχολούν. Αυτές οι σκέψεις είναι συνυφασμένες με έννοιες όπως η ατέλεια, η φθορά, η ομορφιά του ασήμαντου, η παρουσία αλλά και η παρακολούθηση του χρόνου. 

Ξεκινώ λοιπόν να αναζητώ τρόπους να τα εκφράσω μέσα από την τέχνη μου. Συχνά χρησιμοποιώ μια ποικιλία μέσων και υλικών, επιτρέποντας στην επιλογή τους να προκύψει φυσικά από την ίδια τη διαδικασία δημιουργίας. Αναζητώ έντονα την αυθεντικότητα και την απεικόνιση της πραγματικότητας με τρόπο που να αποδίδει βάση της δικιάς μου αισθητικής, την ομορφιά της φθοράς και της ατέλειας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, συχνά ακολουθώ την ενστικτώδη καθοδήγηση και αφήνω το έργο να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο ελεύθερα και φυσικά.»

Η ενδυματολογία

Έργο της εικαστικού Εβίτα Βουδούρη που αντικατροπτίζει την ενδυματολογία

Η σχέση σου με την ενδυματολογία πιστεύεις ότι εφάπτεται με την εικαστική σου δραστηριότητα; Κι αν ναι, με ποιους τρόπους;

«Η ενδυματολογία δεν ξέρω αν έχει κάποια ιδιαίτερη και άμεση σχέση με την εικαστική μου δραστηριότητα…δεν γνωρίζω ακόμα αν θα έχει στο μέλλον. Οι γνώσεις μου πάνω σε αυτό το κλάδο πιθανόν βέβαια να βοήθησαν στη δημιουργία κάποιων έργων μου όπως για παράδειγμα μια εγκατάσταση που είχα κάνει το 2022 όπου αποτελούνταν από διάφανα φορέματα γυναικών ύψους τριών μέτρων εμποτισμένα και σχεδιασμένα με φυσικό τρόπο.»

Ο εσωτερικός διάλογος και η διερεύνηση της φθοράς, της ατέλειας και της ομορφιάς του ασήμαντου

της φθοράς εικαστικός εβίτα βουδούρη

Θα έλεγες ότι τα έργα σου αντανακλούν έναν εσωτερικό διάλογο, ενέχουν μια αυτο ψυχαναλυτική διάσταση;

«Ναι, θα έλεγα ότι τα έργα μου αντανακλούν έναν εσωτερικό διάλογο και ενέχουν μια αυτό ψυχαναλυτική διάσταση. Μέσα από τη δημιουργία, εξερευνώ έννοιες όπως η φθορά, η ατέλεια και η ομορφιά του ασήμαντου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον κόσμο και είναι μέρος των σκέψεων μου. Συχνά απεικονίζουν τη μελαγχολία και τον σεβασμό για την εύθραυστη φύση των πραγμάτων. 

Η διαδικασία δημιουργίας λειτουργεί για μένα σαν ένα είδος αυτοψυχανάλυσης, καθώς εξετάζω τις προσωπικές μου σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα μέσα από το έργο μου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, οι επιλογές μου σχετικά με τα μέσα, τις μορφές και τις θεματικές των έργων μου αποτελούν έναν αυτοσυνειδητοποιημένο τρόπο να εξερευνήσω τον εσωτερικό μου κόσμο και να αναδείξω τις διαδικασίες της σκέψης και του συναισθήματος.»

Η έμπνευση που αντλείται από την διδασκαλία

Tο κομμάτι της διδασκαλίας εμπλουτίζει το καλλιτεχνικό σου βίωμα; Διευρύνει τα δημιουργικά σου όρια; 

«Η διδασκαλία ναι, μπορεί με κάποιον τρόπο να ενισχύσει το καλλιτεχνικό μου βίωμα θα έλεγα κυρίως μέσω της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών με τους μαθητές μου. Η αντίδραση και η ανταπόκρισή τους στις διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις ακόμα και στις ίδιες τις ιδέες μου μπορεί να με εμπνεύσει και να με καθοδηγήσει σε νέες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις αλλά και σε περαιτέρω εξέλιξη των ιδεών και του έργου μου.»

Η εμπειρία από το μοντέλο διδασκαλίας που εφαρμόζεται στο Studio One

Studio One εργαστήρι ελεύθερου σχεδίου στη Θεσσαλονίκη - Εβίτα Βουδούρη

Ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και η ανταμοιβή που προκύπτει από την εφαρμογή του μοντέλου διδασκαλίας που υιοθετείται στο  STUDIO ONE;

«Κατά κύριο λόγο ως προς την προσαρμογή στις ανάγκες και τις διαφορετικές δεξιότητες των μαθητών μου. Κάθε μαθητής έχει διαφορετικές ανάγκες και επίπεδα δεξιοτήτων και η προσαρμογή του μαθήματος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες μπορεί και είναι μια πρόκληση για μένα. Η διατήρηση του ενδιαφέροντος και της ενθάρρυνσης των μαθητών είναι σημαντική επίσης. Τώρα ως προς την ανταμοιβή σίγουρα εμπεριέχει μέσα την  ικανοποίηση της διδασκαλίας και της μετάδοσης των γνώσεων μου σε νέους καλλιτέχνες καθώς και την παρακολούθηση της προόδου τους.»

Η συμβολή του χώρου διοργάνωσης στην συνολική εμπειρία των συμμετεχόντων

Έχοντας συμμετάσχει σε μια πληθώρα διοργανώσεων, εγχώριων και διεθνών, πιστεύεις ότι η επιλογή του κατάλληλου χώρου διοργάνωσης κάνει την διαφορά στην συνολική εμπειρία των συμμετεχόντων;

«Ναι, πιστεύω ότι η επιλογή του κατάλληλου χώρου διοργάνωσης κάνει τη διαφορά στη συνολική εμπειρία των συμμετεχόντων σε μια εκδήλωση ή έκθεση. Ο χώρος  επηρεάζει ολόκληρη την ατμόσφαιρα, την αισθητική και την αντίληψη του έργου και της παρουσίασής του. Αν για παράδειγμα το έργο μου βασίζεται σε ένα φυσιοκεντρικό αισθητικό πρότυπο πιθανόν να  αναζητά και τη συνάντηση με το περιβάλλον ή με κάποιον χώρο που ενσωματώνει το φυσικό μέσα του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ένας κατάλληλος χώρος ιδανικά πρέπει να συνάδει με τη φύση του έργου και το αισθητικό του ύφος.

Για παράδειγμα, ένας εκθεσιακός χώρος με φυσικό φωτισμό και φυσικά στοιχεία, όπως ξύλο ή πέτρα, μπορεί να αναδείξει και να ενισχύσει τη φυσική αισθητική των δικών μου έργων.

Επιπλέον, ο χώρος καλό θα ήταν να είναι γενικότερα λειτουργικός και να παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές για την εύκολη πρόσβαση  και την καλύτερη παρουσίαση των έργων. Σε μια έκθεση που συμμετείχα στο Βυζαντινό μουσείο πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη όλα ήταν άψογα και το αποτέλεσμα υπέροχο. Η επιλογή λοιπόν ενός κατάλληλου χώρου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους θεατές να εμβαθύνουν στην εμπειρία της τέχνης και να αισθανθούν εντελώς συνδεδεμένοι με το ίδιο το έργο.»

Η επισημότητα των συμβατικών αιθουσών και η πειραματική διάσταση των εναλλακτικών

Προτιμάς να συμμετέχεις σε διοργανώσεις που πραγματοποιούνται σε συμβατικές αίθουσες (γκαλερί, αίθουσες τέχνης) ή σε εναλλακτικές αίθουσες (γκαράζ, αποθήκες, μπαρ με ιδιαίτερη αισθητική); Κι αν ναι, σε τι οφείλεται αυτή η προτίμηση;

«Ως καλλιτέχνης, η προτίμησή μου για τον τύπο της διοργάνωσης εξαρτάται συχνά από τον χαρακτήρα του έργου μου και αυτό που επιθυμώ να μεταδώσω μέσω αυτού, καθώς και από την ατμόσφαιρα που επιθυμώ να δημιουργήσω γύρω από αυτό. Συμμετέχοντας σε διοργανώσεις σε συμβατικές αίθουσες θα έλεγα πως η προβολή των έργων γίνεται με μια πιο επίσημη προσέγγιση.

Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές αίθουσες μπορούν να προσφέρουν ένα πιο πειραματικό και εκκεντρικό περιβάλλον. Μου αρέσει πολύ να συμμετέχω σε οργανώσεις που πραγματοποιούνται στη φύση όπως τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο Διεθνές συνέδριο στις Πρέσπες, φέτος στο Walking Visions/ Visions for Walking  ήταν μια υπέροχη εμπειρία μέσα στη φύση,τη λίμνη αλλά και σε σπηλιά της περιοχής, εξίσου μοναδικό και πολύ ενδιαφέρον μέρος να κινηθεί ένας καλλιτέχνης.»

Η αναγνώριση τόσο από την εγχώρια όσο και από την διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα

Δεδομένου ότι έχεις διακριθεί πολλάκις τόσο εντός της ελληνικής επικράτειας όσο και εκτός συνόρων, τί θεωρείς ότι εκτιμά και αναγνωρίζει η καλλιτεχνική κοινότητα στα έργα σου;

«Το γεγονός ότι επιδιώκω να δημιουργήσω έργα που αναδεικνύουν τη φθορά την ατέλεια και την ομορφιά του ασήμαντου, μεταφέροντας ένα βαθύτερο νόημα και μια αίσθηση αυτοσυνειδησίας, ίσως εκτιμάται ως μια διαφορετική και αυθεντική προσέγγιση στην τέχνη. Ίσως ακόμα η  προσέγγισή μου να αντιμετωπίζω την τέχνη ως έναν συνεχή διάλογο με τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου, καθώς και η προσπάθειά μου να εξερευνώ τα όρια του καλλιτεχνικού μου έργου να επισημαίνεται και εκτιμάται.

Δεν είμαι σίγουρη, πιθανόν να εκτιμάται η διεθνής αναγνώριση που έχουν λάβει τα έργα μου και το γεγονός ότι έχω συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η διεθνής παρουσία γενικότερα νομίζω συμβάλλει στην επιβεβαίωση της αξίας του έργου στην καλλιτεχνική σκηνή.»

Οι καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ελλάδα σε σχέση μ' αυτές του εξωτερικού

Πιστεύεις ότι οι διοργανώσεις στην Ελλάδα υστερούν από αυτές του εξωτερικού τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε πρωτοτυπία; Κι αν ναι, γιατί θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό;

«Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι οι διοργανώσεις στην Ελλάδα υστερούν από αυτές στο εξωτερικό σε τεχνογνωσία και πρωτοτυπία. Υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα που είναι υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, ορισμένες φορές οι διοργανωτές ή οι θεσμοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους πόρους, τον χώρο και τη δημοσιότητα, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την οργάνωση και την ποιότητα όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Ορισμένες διοργανώσεις στο εξωτερικό μπορεί να έχουν περισσότερους πόρους και να διαθέτουν μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της τέχνης και της πολιτιστικής παραγωγής. Ως εκ τούτου ορισμένες φορές οι διοργανώσεις στο εξωτερικό μπορεί να είναι πιο πρωτοποριακές ή να προσφέρουν ευκαιρίες για διακρίσεις και πρωτότυπες καλλιτεχνικές εκφράσεις.»

Η πολυσύνθετη πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και το κοινό της

Το κοινό της Θεσσαλονίκης τιμάει τις εικαστικές τέχνες; Ανταποκρίνεται θετικά σε πειραματισμούς που αφορούν συγκλίσεις τεχνών και ρευμάτων;

 «Η Θεσσαλονίκη ειδικά είναι σίγουρα μια πόλη με έντονη και πολυσύνθετη πολιτιστική κληρονομιά, και έχει θα έλεγα ενεργή και ζωντανή καλλιτεχνική κοινότητα. Οι εικαστικές τέχνες είναι σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, και το κοινό της Θεσσαλονίκης συνήθως τιμάει και υποστηρίζει αυτές τις τέχνες. Είναι ανοιχτό σε πειραματισμούς και καινοτόμες προσεγγίσεις στις εικαστικές τέχνες. Ωστόσο, όπως και σε κάθε πόλη, υπάρχουν διαφορές στις προτιμήσεις του κοινού και ορισμένοι μπορεί να εκτιμούν περισσότερο συγκεκριμένα είδη τέχνης.»

Το όραμα για το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της τέχνης της

αποτύπωμα εικαστικός εβίτα βουδούρη

Ποιο είναι το όραμά σου για την τέχνη σου; Τί αντίκτυπο θα ήθελες ιδανικά να αφήσει στο κοινό που σε ακολουθεί ήδη ή που θα σε γνωρίσει αργότερα;

 «Να εμπνέω νέους καλλιτέχνες και θεατές να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τη δική τους δημιουργικότητα και προοπτική μέσα από την τέχνη. Θέλω η τέχνη μου να ενώνει ανθρώπους και να δημιουργεί γέφυρες κατανόησης και ενσυναίσθησης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και πολιτισμών.»

Εξέλιξη και νέοι τρόποι έκφρασης

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Να συνεχίσω την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τέχνης μου με συνεχείς έρευνες, πειραματισμούς και δημιουργικότητα. Θέλω να επεκτείνω το φάσμα των μέσων και των τεχνικών που χρησιμοποιώ, εξερευνώντας νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργώντας έργα που να αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της προσωπικής μου φιλοσοφίας και αισθητικής. Τέλος, ελπίζω να επηρεάσω και να εμπνεύσω τους νέους καλλιτέχνες και το κοινό να ανακαλύψουν και να αξιολογήσουν την τέχνη ως ένα μέσο έκφρασης και αναζήτησης νοήματος.»

Την Εβίτα Βουδούρη μπορείτε ν’ ακολουθήσετε στο Instagram εδώ και μπορείτε να περιηγηθείτε στις δραστηριότητες του Studio One εδώ.