Πίνακας Περιεχομένου
Αεικίνητη και ορμώμενη από εκείνο το εσωτερικό «κάλεσμα» που την καθοδηγεί στα τόσο σταθερά και επιτυχή της καλλιτεχνικά βήματα, η Μαρία Στεφάνου με ιδιαίτερη αφοσίωση στο μουσικό θέατρο έχει ήδη στο ενεργητικό της μια σειρά θεατρικών παραστάσεων που έχει επιμεληθεί συγγραφικά, σκηνοθετικά και χορογραφικά η ίδια, βιβλία που έχει συγγράψει και την δημιουργία ενός φυτωρίου νέων ταλέντων, των εργαστηρίων του Μουσικού Θεάτρου Στεφάνου.
Γι’ αυτήν την πολύπτυχη δημιουργικότητά της αλλά και την απόφασή της να επενδύσει καλλιτεχνικά στη Θεσσαλονίκη μιλάει στην ομάδα της StageYourIdea.
Μαρία Στεφάνου: Η εσωτερική αναζήτηση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και οδοδείκτης
Διαβάζοντας κανείς το πλούσιο βιογραφικό σας, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στην προσπάθεια σας να αποκτήσετε ένα αναγνωρίσιμο στίγμα στον καλλιτεχνικό χώρο και, φυσικά, που βρίσκετε όλη αυτήν την ανεξάντλητη ενέργεια.
“Καλησπέρα σε όλους σας. Είναι δύσκολο να μεταφέρω μέσα σε λίγες γραμμές την αίσθηση των όσων συνάντησα στον δρόμο μου μέχρι να ανακαλύψω κομμάτια του ποιά είμαι και να τα υλοποιήσω. Δεν μιλάμε για προκλήσεις αλλά για πολύ μεγάλη κούραση.
Ούτε πρόκειται για κάποια ανεξάντλητη ενέργεια απο πίσω, παρά μόνο η θέληση και η αίσθησή μου ότι γνώριζα πάντα μέσα μου ότι είμαι για κάτι άλλο από αυτό που μου όριζαν οι άλλοι ότι είμαι ή και που μου έλεγε ο νους μου ότι είμαι. Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει μια εσωτερική αίσθηση. Ένα καλεσμα που μας καθοδηγεί όλους. Αυτό και άκουσα”.
Η υπέρβαση των δυσκολιών και η ανταμοιβή
Αυτήν την ολιστική, αν θέλετε, προσέγγιση στην τέχνη σπάνια τη βλέπουμε σε έναν άνθρωπο, σ’ έναν καλλιτέχνη. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, και ακόμη πιο ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Έχετε νιώσει ποτέ ότι στην Θεσσαλονίκη περιορίζεστε; Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό της Θεσσαλονίκης;
“Πολλοί καλλιτέχνες πιστεύουν ότι η Θεσσαλονίκη τους περιορίζει και γι’ αυτό επιλέγουν να φύγουν για την Αθήνα ή το εξωτερικό.
Εγώ επέστρεψα από το Λονδίνο συνειδητά για να ξεκινήσω την καλλιτεχνική μου πορεία στην Θεσσαλονίκη. Νιώθω ότι αυτή η πόλη παρά τα όσα έχει περάσει και σίγουρα τις υπαρκτές ελλείψεις της, έχει την ενέργεια της δημιουργίας την οποία δίνει σε όλο τον κόσμο και την χώρα μας φυσικά. Ίσως είχε ανάγκη ορισμένους από εμάς τους καλλιτέχνες να πιστέψουμε σε ”αυτήν” και να δώσουμε την ενέργεια μας εδώ ώστε να χτίσουμε ή καλύτερα να ξαναχτίσουμε αυτήν που λένε νεκρή καλλιτεχνικά Θεσσαλονίκη σε αυτό που της αξίζει να είναι.
Όσο για την σχέση μου με αυτήν, πέρα από την αγάπη φυσικά που της έχω, η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη με έχει αγκαλιάσει όπως την αγκάλιασα και εγώ. Μου έχει γεμίσει τα θέατρα, τα εργαστήριά μου και τις παρουσιάσεις μου πολλές φορές. Ναι, με μεγάλη κούραση και, ίσως, με περισσότερη από το να ήμουν αλλού, όμως η ποιότητα της πορείας μου εδώ και οι βάσεις που έχτισα για εμένα είναι ασύγκριτες”.
Η αγάπη για την τέχνη είναι η κινητήριος δύναμη για την αξιοποίηση των εναλλακτικών αιθουσών της Θεσσαλονίκης
Έχετε συμμετάσχει σε παραγωγές, και έχετε ανεβάσει και δικές σας, σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της πόλης, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ράδιο Σίτυ. Από την άλλη βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες αίθουσες στη Θεσσαλονίκη – δεν αναφέρομαι στις παραδοσιακά θεατρικές αίθουσες αλλά σε πιο εναλλακτικές τοποθεσίες – να ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν από ολοκληρωμένες παραστάσεις μέχρι άλλου είδους θεατρικά δρώμενα, ίσως πιο υβριδικά. Ποια είναι η άποψη σας για έναν ανέβασμα της δουλειά σας σε τέτοιες αίθουσες; Αναφέρομαι είτε σε καλλιτεχνικά καφέ ή μπαρ είτε σε αίθουσες όπου διοργανώνονται εργαστήρια, σεμινάρια κ.ο.κ. Βέβαια, γνωρίζω ότι εσείς πλέον δραστηριοποιείστε στον πολυχώρο σας, αλλά θα με ενδιέφερε πάρα πολύ η άποψή σας ως προς αυτό.
“Ο κάθε καλλιτέχνης υλοποιεί και παρουσιάζει την τέχνη του όπου νιώθει και θέλει. Έχω παρουσιάσει δημιουργίες μου και έχω συνεργαστεί και με πιο εναλλακτικούς χώρους όπως το όμορφο Καφωδείο ή το «τέως» Jazz Club French Keys. Εντός του καλοκαιριού θα ανακαινιστεί και παρουσιαστεί και ο δικός μου δεύτερος χώρος όπου θα στεγάζονται πλέον και τα νέα εργαστήρια μουσικού θεάτρου Στεφάνου.
Λόγω του μεγέθους του σίγουρα θα φιλοξενήσει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και σεμινάρια όλων των τεχνών”.
Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν αυτές οι αίθουσες για να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο και ποιες είναι αυτές;
“Τεχνικά σίγουρα υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από προδιαγραφές στον ήχο, τα φώτα, την σωστή θέαση για τον θεατή, όμως, πάνω από όλα την αγάπη για την τέχνη, την ποιότητα και την συνεχή θέληση για εξέλιξη όλων όσων τις διαχειρίζονται”.
Πράγματι, η κα. Μαρία Στεφάνου ως έμπειρη και ταλαντούχα δημιουργός είναι η πλέον αρμόδια να ορίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου μια αίθουσα να καταστεί κατάλληλη για να φιλοξενήσει μια θεατρική ή άλλου είδους παράσταση.
Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών του θεατρικού χώρου, σας παραθέτουμε εδώ όλα όσα θα πρέπει να λάβετε υπόψιν στην αναζήτησή σας για την ιδανική αίθουσα ανάδειξης της θεατρικής τέχνης και του πολιτισμού.
Η επιχειρηματική διάσταση
Αν και είστε ένας άνθρωπος ταγμένος στην Τέχνη, πλέον ασχολείστε ενεργά – και διορθώστε με αν κάνω λάθος – και με το business κομμάτι της επιχείρησής σας. Πώς είναι αυτός ο συνδυασμός; Σας απελευθερώνει, μια που κι εσείς καλείστε να πάρετε όλες τις αποφάσεις και να κάνετε όλες τις επιλογές, ή σας περιορίζει, καθώς όλα χρειάζονται μια οικονομική και πρακτική διαχείριση από εσάς;
“Ξεκίνησα ως καλλιτέχνης. Μου πήρε χρόνια να με ανακαλύψω σε αυτό το κομμάτι και συνειδητοποίησα ότι είναι κάτι που θα διαρκέσει όλη μου την ζωή.
Μεγαλώνοντας είδα ότι έχω την ανάγκη και την θέληση να συνδράμω ενεργά στο να δώσω εργασία να δημιουργήσω ομάδες, να αγκαλιάσω εγώ η ίδια τα έργα μου όπως τους αξίζουν. Αυτό με οδήγησε στις επιχειρήσεις όπου και άνοιξα την ατομική μου επιχείρηση το 2017.
Ήταν ένας νέος δρόμος για εμένα αυτός τότε που με οδήγησε με την σειρά του να κατεβώ από την σκηνή και να αφοσιωθώ στην δημιουργία και να δώσω βήμα πλέον σε άλλους καλλιτέχνες, αφού είδα φυσικά ότι χρειαζόταν πλέον να επιλέξω. Δεν το μετανιώνω. Το αντίθετο”.
Πρακτική διαχείριση της επικοινωνίας και το πλαίσιο συνεργασιών
Θα θέλατε να μας ξεναγήσετε για λίγο στα… παρασκήνια των παραγωγών σας και στον τρόπο που ξεπερνάτε καθημερινά πρακτικά προβλήματα; Για να γίνω πιο σαφής: α) για να επικοινωνήσετε μεταξύ σας ως μέλη της ομάδας σας χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τηλ ή κάποιο σύστημα διαχείρισης πρότζεκτ/εργασιών, όπως το trello και το notion ή κάτι άλλο; β) Έχετε εξωτερικούς συνεργάτες, σταθερούς ή έκτακτους, για την περαιτέρω προώθηση ενός έργου ή μια παράστασής σας ή ακόμη και για κάποιον άλλο λόγο; γ) Δίνετε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
“Το κάθε έργο και project είναι διαφορετικό όποτε έχει και διαφορετικές ανάγκες. Με βάση αυτές και το μέγεθος των θιάσων ή των ομάδων, αποφασίζουμε και το πως θα επικοινωνούμε ή πως θα ενημερώνουμε τα μέλη.
Ναι, έχω σταθερούς συνεργάτες που εκτιμώ και τους επιλέγω χρόνια και πάλι ανάλογα τις ανάγκες συνεργάζομαι μαζί τους ως εξωτερικούς συνεργάτες καθώς έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, είτε ως ‘υπαλλήλους΄ μέσω της δικής μου επιχείρησης.
Πάντα βέβαια είμαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες και καλωσορίζω κάθε χρόνο νέους καλλιτέχνες και συνεργάτες στις δράσεις μου. Όσο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μού είναι καινούργια καθώς αφοσιώθηκα για χρόνια στην ουσία και την ποιότητα αυτού που κάνω. Υπάρχει άφθονο υλικό που δεν έχω προλάβει να ανεβάσω στο ευρύ κοινό. Πλέον έχω ομάδα που τα διαχειρίζεται”.
Ο δραστήριος πολυχώρος και η ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης
Ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς σας αφορά και μαθήματα που πραγματοποιούνται στο χώρο σας. Μιλήστε μας για αυτά. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού; Έχετε μαθητές κάθε ηλικίας, δηλαδή και παιδιά και ενήλικες; Ποια η σχέση της νεότερης γενιάς με την τέχνη;
“Οι νέοι ψάχνονται. Ευθύνη δική μας είναι να τους δώσουμε τα ερεθίσματα ώστε να δοκιμάσουν και να δουν που ανήκουν και τι τους ταιριάζει. Η τέχνη είναι τεράστια. Στα εργαστήρια μας διδάσκουμε χορό, τραγούδι, υποκριτική σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο, από 3 χρονών χωρίς κανένα ανώτατο ηλικιακό όριο ως προς την ενασχόλησή του.
Όπως προανέφερα, πλέον θα έχουμε δύο χώρους και οι δύο στο Φάληρο της Θεσσαλονίκης, περιοχή Δελφών κάτω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ο ένας θα φιλοξενεί τα γραφεία μας και τα ιδιαίτερα μαθήματα τραγουδιού καθώς και τις κλειστές ομάδες και ο νέος μας χώρος θα φιλοξενεί όλα τα ομαδικά μαθήματα μας και όλες τις νέες ομάδες και τμήματα, latin, μοντέρνου κ.α. που θα πραγματοποιούμε.
Η εξειδίκευσή μας παραμένει πάντα το μουσικό θέατρο. Εξού και το όνομα των εργαστηρίων μας, Εργαστήρια Μουσικού Θεάτρου Στεφάνου“.
Ο πολυχώρος σας διατίθεται και προς ενοικίαση σε άλλα σχήματα και καλλιτέχνες για την πραγματοποίηση προβών, ανέβασμα παραστάσεων ή άλλες δράσεις; Σας ενδιαφέρον γενικότερα οι συνέργειες;
“Ναι”.
Η συγγραφή στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Συνέντευξη που παραχώρησε στο πολιτιστικό μέσο thessculture η κα. Μαρία Στεφάνου
Η σχέση σας με το βιβλίο είναι πολύ ιδιαίτερη. Ήθελα να ρωτήσω πώς ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής και γιατί επιλέξατε να διαθέτετε τα βιβλία σας μέσω της δικής σας σελίδας;
“Η συγγραφή είναι ένα πολύ δικό μου εσωτερικό κομμάτι. Μέσω αυτής μοιράζομαι όλα όσα νιώθω, βλέπω και μαθαίνω στο πέρασμα μου στη ζωή. Είναι η βάση όλης μου της δημιουργίας.
Πρώτα γράφω το βιβλίο ή το κείμενο και μετά τα μελοποιώ, το κάνω έργο και βήματα και χορογραφίες. Έτσι δημιούργησα και το πρώτο μου έργο Ένα Βήμα Τη Φορά the musical το οποίο άνοιξε τον δρόμο για όλα τα υπόλοιπα.
Τα βιβλία μου διατίθενται μέσα και από την δική μου ιστοσελίδα αλλά και μέσω ιστοσελίδων άλλων φορέων όπως και μέσα από βιβλιοπωλεία, εκθέσεις και παρουσιάσεις. Πλέον έχω 8 τίτλους αυτογνωσίας που έχω εκδόσει μέσα από τον δικό μου πλέον εκδοτικό οίκο Stefanou Books”.
Μελλοντικά εγχειρήματα
Ποια είναι τα πρότζεκτ που ετοιμάζετε τώρα και τι μοναδικό να περιμένουμε από την νέα σεζόν;
“Φέτος θα συνεχίσω για 7η χρονιά το έργο μου Ένα Βήμα Τη Φορά The Μusical το οποίο έχει αγκαλιαστεί θερμά με περίπου 48000 θεατές και έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο musical αυτογνωσίας Παγκοσμίως. Θα ανεβεί στην σκηνή και φέτος για σχολεία και για κοινό.
Ακολουθεί ‘Ο Κουνελοπατίνης Στην Γειτονιά Χωρίς Κανόνες’ που αφορά την κυκλοφοριακή αγωγή και είναι για παιδιά εως 4ης Δημοτικού, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσα στις σχολικές τάξεις αλλά και σε γνωστό θέατρο της πόλης.
Ήδη ξεκίνησε και το νέο μου musical αυτογνωσίας Twelve εμπνευσμένο από τους 12 Θεούς του Ολύμπου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από τους σπουδαστές των εργαστηρίων μας στο Ράδιο Σίτυ και συζητάμε το ενδεχόμενο να περάσει πλέον και στο ευρύ κοινό.
Το Χριστουγεννιάτικό μου έργο Πως Φτιάχτηκε Το Χιόνι σίγουρα είναι ένα από τα project που θα συζητηθεί να ξανανέβει καθώς αγαπήθηκε και αυτό πάρα πολύ θερμά”.
Την κα. Μαρία Στεφάνου θα την βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα