Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η ELSA και η ELSA Thessaloniki;
H ELSA είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, δραστηριοποιούμενος στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθυνόμενος κατά βάση σε φοιτητές νομικής και νέους νομικούς. Με περισσότερα από 50.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη, η ELSA λειτουργεί κυρίως μέσω των Τοπικών σωματείων που βρίσκονται σε εκατοντάδες Νομικές Σχολές σε 44 ευρωπαϊκές χώρες. Ένα εκ των τοπικών αυτών Παραρτημάτων είναι και η ELSA Thessaloniki, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και με το μεγαλύτερο μέρος των μελών της τους φοιτητές Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Το όραμά μας είναι «ένας δίκαιος κόσμος όπου υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτισμική διαφορετικότητα».
Κάθε δράση της ELSA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το προαναφερθέν όραμα και, ως εκ τούτου, προωθεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη νομική εκπαίδευση. Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται με πρωτοβουλία της ELSA παρέχουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τη νομική θεωρία στην πράξη, να γνωρίσουν διαφορετικά νομικά συστήματα και να ασχοληθούν με ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Η ELSA Thessaloniki (Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Θεσσαλονίκης), αποτελεί έναν διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, ένα από τα τοπικά παραρτήματα της Ομοσπονδίας της ELSA Greece που απευθύνεται στους/στις φοιτητές/-τριες της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στους/στις νέους/νέες Νομικούς της πόλης.
Η προσφορά της ELSA Thessaloniki στη νομική κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Τί σας παρακίνησε στο να προβείτε στη σύσταση παραρτήματος της ELSA στη Θεσσαλονίκη; Ποιό έλλειμμα στην νομική κοινότητα Θεσσαλονίκης θεωρείτε ότι καλύπτετε με την παρουσία σας;
«H ELSA αποτελεί ένα διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές Νομικής, ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Ιδρύθηκε στις 04.05.1981 στη Βιέννη από 5 φοιτητές Νομικής και σήμερα απαριθμεί 44 Εθνικά σωματεία, 356 Τοπικά παραρτήματα και περίπου 50000 μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ELSA Thessaloniki αποτελεί το τοπικό παράρτημα της ELSA Greece στη Θεσσαλονίκη από το 1998. Είναι φανερό ότι από την ίδρυση του τοπικού μας παραρτήματος έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή γενιά νομικών που δραστηριοποιείται στον οργανισμό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πλήρως τις συνθήκες που επικρατούσαν στη νομικη φοιτητική κοινότητα της περιόδου ίδρυσης του οργανισμού. Μοναδική πηγή γνώσης για τις τότε συνθήκες αποτελούν για εμάς οι διηγήσεις και οι εμπειριες των ELSA Alumni, των απερχόμενων δηλαδή μελών διοικητικών συμβουλίων του οργανισμού οι οποίοι παρότι έχουν αποφοιτήσει και εργάζονται πλέον στο χώρο εξακολουθούν να αποτελούν στήριγμα σε κάθε δυσκολία και συνεπικουρούν στην οργάνωση των δράσεων μας.
Όπως και τότε, έτσι και η τώρα η ELSA Thessaloniki με την ενεργή της παρουσία και με όραμα: Ένας δίκαιος κόσμος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτισμική διαφορετικότητα, είναι εδώ για να συμπληρώσει με δράσεις υψηλού ακαδημαϊκού περιεχομένου την εμπειρία των νέων νομικών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Στην ερώτηση τι έχει να προσφέρει η ELSA στο νομικό κόσμο απαντούμε συχνά προβάλλοντας τον κύκλο της γνώσης. Ο κύκλος αυτός ξεκινά με την παρακολούθηση και οργάνωση συνεδρίων που δίνουν μια θεωρητική νομικη γνώση στους φοιτητές, συνεχίζεται με εμπέδωση αυτών των γνώσεων στο πλαίσιο συμμετοχής σε ακαδημαϊκές δράσεις και διαγωνισμούς και ολοκληρώνεται με την πρακτικη εφαρμογή χάρη στις δράσεις του τομέα επαγγελματικής εξέλιξης που φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με την αγορά εργασίας.
Με βάση λοιπον το παραπάνω σχήμα θα λέγαμε πως το έλλειμμα που καλύπτει ο οργανισμός είναι η έλλειψη πρακτικής εφαρμογής της επιστήμης μας κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων, καθώς με τις δράσεις μας προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους νέους φοιτητές να αξιοποιήσουν τη στείρα θεωρητική γνώση που αποκτούν μελετώντας, μετουσιώνοντας την σε εμπειρίες, δίνοντας τους την ευκαιρία να αγορεύσουν σε εικονικές δικές, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα και τις προοπτικές του κλάδου και να αναγνωρίσουν τη σημασία της εθελοντικής εργασίας αναλαμβάνοντας οργανωτικές θέσεις αλλά και θέσεις ευθύνης εντός του οργανισμού».
Οι ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις στις οποίες καλείται ν' ανταποκριθεί η ELSA Thessaloniki

Ποιές είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της πόλης στον τομέα δραστηριοτήτων σας που διαφοροποιούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε εσείς σε σχέση με τα παραρτήματα άλλων ελληνικών πόλεων;
«Μετά από 26 χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε να πούμε πως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητές της. Άλλες από αυτές λειτουργούν υπέρ μας και άλλες μας δυσκολεύουν και μας δημιουργούν συχνά δυσεπίλυτα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αδιαμφισβήτητα σε σχέση με το παράρτημα της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη απευθύνεται σε πολύ μικρότερη και περιορισμένη αγορά, μιας και δεν υπάρχουν πολλές δικηγορικές εταιρίες ή ανώτατες κρατικές υπηρεσίες (πχ υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές κλπ) που δραστηριοποιούνται στη πόλη, από τις οποίες θα μπορούσαμε εύκολα να αναζητήσουμε και να βρούμε ομιλητές για δράσεις, χρηματικές χορηγίες , αιγίδες κλπ.
Από την άλλη, σε σχέση με το παράρτημα της Κομοτηνής, διαθέτουμε σίγουρα μεγαλύτερη αγορά, αλλά δεν έχουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις γνωριμίες που χαρακτηρίζουν μια πιο “κλειστή” κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, δυσκολευόμαστε συχνά να εξασφαλίσουμε χορηγίες σε είδος για τα coffee breaks των δράσεών μας, μιας και τα αντίστοιχα τοπικά καταστήματα, δεν γνωρίζουν τον Οργανισμό μας και το έργο που αυτός επιτελεί.
Συμπερασματικά, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία “μέση” κατάσταση σε σχέση με τα παραρτήματα της Αθήνας και της Κομοτηνής, καθώς συνδυάζει στοιχεία τόσο μιας μεγαλούπολης όσο και μιας πιο μικρής κοινωνίας».
Τα κριτήρια κατάρτισης της εκάστοτε ατζέντας και θεματικής των διοργανώσεων
Πώς αποφασίζει η ELSA Thessaloniki για την ατζέντα και τις θεματικές των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων της; Τι παραμέτρους λαμβάνετε υπόψη;
«Ως ELSA Thessaloniki, κύριο μέλημά μας είναι η παροχή ποιοτικών και ωφέλιμων δράσεων, οι οποίες είναι ικανές να εφοδιάσουν τους συμμετέχοντες με νέες δεξιότητες και γνώσεις και να τους δώσουν “τροφή για σκέψη”. Έτσι, καταρχήν, λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τα αιτήματα των φοιτητών νομικής και των νέων νομικών της πόλης (δηλαδή, τι θέλουν αυτοί να δουν από εμάς;), καθώς και την επικαιρότητα, η οποία ειδικά στις μέρες μας είναι γεμάτη με “hot legal topics”, τα οποία συζητούνται διαρκώς από τη νομική κοινότητα και κατ’ επέκταση προσελκύουν και το ενδιαφέρον νέων- στον κλάδο- ατόμων.
Επιπλέον, πριν να αποφασίσουμε για τη θεματική μιας εκδήλωσής μας, προσέχουμε τους συνεργάτες μας (υπάρχοντες, αλλά και μελλοντικούς) και τη βοήθεια που μπορούν να μας προσφέρουν. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με κάποιον δικηγόρο του εργατικού δικαίου, τότε προκειμένου να ενδυναμώσουμε αυτή μας τη σχέση, διοργανώνουμε από κοινού μια ημερίδα για το Εργατικό Δίκαιο. Συμπερασματικά, τα αιτήματα των φοιτητών, η επικαιρότητα και οι συνεργασίες είναι οι βασικοί παράμετροι που μας οδηγούν στην επιλογή της καταλληλότερης θεματικής».
Προγραμματισμός και σχεδιασμός των διοργανώσεων

Μπορείτε να μας καθοδηγήσετε σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού και οργάνωσης μιας τυπικής εκδήλωσης ή σεμιναρίου που φιλοξενεί η ELSA Greece ή Thessaloniki; Πόσο καιρό νωρίτερα συνήθως ξεκινάτε τον προγραμματισμό και ποια είναι μερικά από τα βασικά βήματα που χρειάζονται για την αποπεράτωση του στόχου;
«Γενικά, κατά την έναρξη της θητείας, η οποία είναι ενιαύσια, διαμορφώνεται από κοινού από το Διοικητικό Συμβούλιο ένα One Year Operation Plan (OYOP), όπου προγραμματίζονται οι δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με βάση τις βλέψεις των Αντιπροέδρων αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού την εκάστοτε περίοδο.
Έτσι, έχοντας το πλάνο δράσης διαμορφωμένο, φροντίζουμε να ξεκινάμε την προετοιμασία μας από νωρίς, για την αποφυγή τυχόν κρίσεων. Φυσικά, ο χρόνος που έχουμε διαθέσιμο ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο, τον φόρτο εργασίας και τις διεθνείς ή εθνικές υποχρεώσεις του δικτύου (πχ συμμετοχή της ELSA Thessaloniki στα International Council Meetings της ELSA International ή φιλοξενία από το τοπικό μας παράρτημα κάποιου National Council Meeting της ELSA Greece), όμως η προετοιμασία για μια μέση διήμερη δράση της ELSA Thessaloniki ξεκινά δυόμιση, κατά μέσο όρο, μήνες πριν την περάτωση του πρότζεκτ.
Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τη φύση της εκάστοτε δράσης, ο/η Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων, Σεμιναρίων και Συνεδρίων ή Επαγγελματικής Εξέλιξης ξεκινά, μαζί με την ομάδα των Ειδικών Συνεργατών του/της, την έρευνα για πιθανούς ομιλητές και καλεσμένους και, λίγες μέρες μετά, φεύγουν τα πρώτα μέιλ. Παράλληλα, Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας και Αντιπρόεδρος Marketing, ξεκινούν τη δική τους έρευνα για τον χώρο διεξαγωγής της δράσης, για τις αιγίδες που μπορούν να εξασφαλιστούν, για συνεργάτες προώθησης, για πιθανές χορηγίες σε είδος αλλά και σε χρήμα που θα καλύψουν ένα μέρος των εξόδων διοργάνωσης, και για την αναζήτηση προωθητικού υλικού.
Έπειτα, η προώθηση ξεκινά μία με δύο εβδομάδες πριν την εκδήλωση, οπότε ανοίγουν και οι φόρμες συμμετοχής, και προσπαθούμε αυτή να γίνεται όσο το δυνατόν μαζικότερα,υπενθυμίζοντας, μέσω των social media, το πρότζεκτ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που έχουμε παρατηρήσει πως ενισχύει το engagement των μελών μας, φέρνοντάς μας, ταυτόχρονα, πιο κοντά σε αυτά, είναι η διοργάνωση κάποιου social event μετά το πέρας της δράσης και η ανάρτησή της «πρόσκλησης» στα social media».
Στρατηγικές προσέλκυσης συμμετεχόντων στις δράσεις

Ποιες στρατηγικές μετέρχεται η ELSA Thessaloniki για να διασφαλίσει ότι οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια της είναι ελκυστικά και ωφέλιμα για τους συμμετέχοντες; Ενσωματώνετε διαδραστικά στοιχεία, φιλοξενείτε προσκεκλημένους ομιλητές ή αξιοποιείτε άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις;
«Πέρα από την επιλογή της θεματικής, η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι κρίσιμη, οι στρατηγικές που ακολουθεί ο Οργανισμός για να καταστήσει μια δράση ελκυστική ποικίλλουν ανάλογα με το χαρακτήρα της δράσης. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα θεωρητικό συνέδριο, τότε θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε εισηγήσεις από “γερά” ονόματα του αντίστοιχου κλάδου, δηλαδή ομιλητές που είναι μεταδοτικοί, χαρισματικοί και γνωστοί για το σπουδαίο έργο τους. Από την άλλη αν πρόκειται για άλλου τύπου δράση (πχ διήμερο καριέρας, δημόσια διαβούλευση/συζήτηση κλπ, ενημερωτική εκδήλωση για κάποιο διαγωνισμό), τότε φροντίζουμε να εμπεριέχει και πιο διαδραστικά στοιχεία, όπως να συνοδεύεται από κάποιο workshop/training, από γόνιμο διάλογο, ερωταπαντήσεις κλπ.
Τέλος, για να “ανοίξουμε” ακόμα περισσότερο τον Οργανισμό και σε άτομα που δεν ανήκουν στο νομικό κόσμο, προσπαθούμε να δώσουμε στις δράσεις μας πέρα από καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα και μια πιο κοινωνική χροιά, διοργανώνοντας και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας (επισκέψεις σε δομές, συλλογή τροφίμων, ανακύκλωση ρούχων κ.ά)».
Τα logistics των δράσεων και διοργανώσεων
Η διαχείριση των logistics είναι ζωτικής σημασίας για επιτυχημένες εκδηλώσεις. Πώς χειρίζεται η ELSA Greece ή η ELSA Thessaloniki εργασίες όπως είναι η επιλογή αίθουσας, το μάρκετινγκ και η συμμετοχή για τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια της;
«Πράγματι, ο σωστός τρόπος προώθησης μιας δράσης είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση μαζικής συμμετοχής σε μια δράση. Η ELSA Thessaloniki έχει καταλάβει αυτή τη σπουδαιότητα και για αυτό στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει ξεχωριστή θέση, αυτή του Αντιπροέδρου Μάρκετινγκ, ο οποίος αναλαμβάνει τη διαχείριση των social media και το μάρκετινγκ του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, πριν από κάθε μεγάλη δράση καταστρώνεται ένα πλάνο προώθησης που περιλαμβάνει τη δημοσίευση post και ιστοριών σε Instagram, Facebook, Linkedin κλπ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της δράσης, ώστε να την υπενθυμίζουμε στο κοινό μας. Το αρχικό post ανακοινώνει τη δράση, το χώρο και το χρόνο διεξαγωγής, ενώ τα επόμενα ανακοινώνουν τη θεματική, τους ομιλητές, τις πιθανές συνεργασίες και αιγίδες, τα testimonials (δηλαδή εμπειρίες προηγούμενων συμμετεχόντων), λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να συμμετέχει στη δράση και πολλά άλλα ανάλογα πάντοτε με το χαρακτήρα και το ύφος της δράσης.
Βέβαια, πέρα από τα social media, σαν Οργανισμός πιστεύουμε ότι το marketing είναι πολλά παραπάνω. Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε να διαδώσουμε τη δράση “από στόμα σε στόμα”, να κολλήσουμε αφίσες στους χώρους της Σχολής για να τις δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές, επικοινωνούμε με τη Σχολή για να αποστείλει σχετικό newsletter στο πανεπιστημιακό email κ.ά. Τέλος, όσον αφορά την επιλογή του χώρου, θα αναφερθούμε σε αυτήν αναλυτικά στην παρακάτω ερώτηση».

Η λογική πίσω από την επιλογή των αιθουσών για τις διοργανώσεις
Με ποιό γνώμονα επιλέγετε τους χώρους που φιλοξενούν τις δράσεις σας; Τί κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται;
«Η επιλογή των χώρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα του/της Προέδρου, έπειτα από συνεννόησή του/της με τον/την Ταμία και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Θέλουμε, γενικά, οι χώροι που επιλέγουμε να «συμφωνούν» με το περιεχόμενο και το ύφος της εκάστοτε δράσης μας. Έτσι, για παράδειγμα, αν μιλάμε για ένα συνέδριο, τότε θα αναζητήσουμε χώρους όπως αυτοί που προσφέρονται σε διάφορα δημαρχεία, οι οποίοι είναι πιο επίσημοι και επιβλητικοί. Αν, από την άλλη πλευρά, ενδιαφερόμαστε για την πραγματοποίηση κάποιου training/workshop στην ομάδα του Διευρυμένου Διοικητικού μας Συμβουλίου, τότε στρεφόμαστε σε χώρους μικρότερους σε μέγεθος και πιο φιλόξενους.
Παράμετροι, βέβαια, που λαμβάνονται σταθερά υπόψιν είναι η εγγύτητα του χώρου στο Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεωρητικά το πιο προσβάσιμο σε έναν μέσο φοιτητή, η ύπαρξη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η διάθεση φουαγιέ όπου ανανεώνονται οι εγγραφές των μελών και στήνονται τα coffee breaks, και φυσικά, το κόστος της αίθουσας, ώστε να μην βγαίνουμε εκτός του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για την κάθε δράση».
Η εμπειρία χρήσης της StageYourIdea

Πώς σας φάνηκε η εμπειρία χρήσης της StageYourIdea πλατφόρμας για την διοργάνωση της πρόσφατης δραστηριότητας που πραγματοποιήσατε; Θα την προτείνατε σε άλλους διοργανωτές και γιατί;
«Από τις 10-12 Μαίου, η ELSA Thessaloniki κλήθηκε να φιλοξενήσει την 55η Εθνική Γενική Συνέλευση της ELSA Greece, μια συνάντηση ανάμεσα στα 3 τοπικά και το εθνικό σωματείου του ελληνικού δικτύου κατά την οποία διεξάγονται γόνιμες συζητήσεις για το μέλλον του δικτύου αλλά και συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών του. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούσαμε ένα χώρο για να οργανώσουμε ένα ιδιωτικό πάρτυ. Τη λύση μας την έδωσε η πλατφόρμα της StageYourIdea, η οποία μας πρότεινε διάφορους χώρους (με βάση και τα φίλτρα που χρησιμοποίησαμε), από τους οποίους διαλέξαμε αυτόν που μας εξυπηρετούσε περισσότερο.
Πρόκειται για μια πολύ εύκολη στη χρήση πλατφόρμα, η οποία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε βοηθάει να βρεις το χώρο που φανταζόσουν. Όσον αφορά το χώρο που εμείς κλείσαμε, η επικοινωνία με τον αιθουσάρχη ήταν εξαιρετική, το ηχοσύστημα φανταστικό και οι υπηρεσίες που παρείχε πλήρεις και παραπάνω από επαρκείς για να οργανώσεις με άνεση την εκδήλωσή σου! Θα ξαναπροτιμήσουμε σίγουρα την πλατφόρμα και θα την προτείναμε και σε άλλους διοργανωτές (για την ακρίβεια το έχουμε κάνει ήδη), μιας και το feedback που πήραμε ήταν παραπάνω από θετικό!»