Ανακαλύψτε τις κρυμμένες κινηματογραφικές γωνιές της Θεσσαλονίκης

-

Πίνακας Περιεχομένου

Σε πόλο έλξης σκηνοθετών, κινηματογραφιστών και εν γένει δημιουργών αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα πολλαπλά της πρόσωπα, τις ποικίλλες αισθητικές της αποχρώσεις και όλες τις κρυμμένες της κινηματογραφικές γωνιές, σε αίθουσες εσωτερικές και εξωτερικές. Αίθουσες και γωνιές με αναγνωρίσιμο στίγμα και προσωπικότητα, ταυτότητα που αντικατοπτρίζεται στην ιδιαίτερη αισθητική τους και τελικά μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό σκηνικό που θα «ντύσει» τις ταινίες, θα συμβάλλει καθοριστικά στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της κινηματογράφησης, θα προσφέρει προτάσεις ή λύσεις όταν ο δημιουργός αναζητά την κατάλληλη ατμόσφαιρα – ρετρό, βίντατζ ή όχι – και θα διευκολύνει απόλυτα το έργο της παραγωγής.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι χώροι; Ποιες είναι οι προκλήσεις του location scouting (σ.σ. εντοπισμός τοποθεσιών για κινηματογραφικά γυρίσματα) και ποιες οι προϋποθέσεις που μπορούν να εγγυηθούν την ανεύρεση του ιδανικού σκηνικού;   

Αίθουσα για κινηματογραφίσεις

Αίθουσα: "Εξοχική Οικία με Νοσταλγική Ατμόσφαιρα"

Location scouting – Αναζητώντας το σκηνικό της κινηματογράφισης

Ο ρόλος των location scouts – των υπεύθυνων σε μία κινηματογραφική παραγωγή για την αναζήτηση και τον εντοπισμό εκτός στούντιο χώρων, τοποθεσιών ή αιθουσών για κινηματογραφικό γύρισμα – είναι μάλλον παραγνωρισμένος και μόνο οι αληθινά μυημένοι στην 7η Τέχνη γνωρίζουν επακριβώς την συμβολή τους στην επιτυχία της παραγωγής και της ταινίας. Κι όμως, αρκεί να αναλογιστούμε το πόσο το σκηνικό που θα «ντύσει», ακόμη και για λίγα λεπτά, μία δραματική συνάντηση των πρωταγωνιστών της ταινίας, αποτελεί καθοριστικό «συμπρωταγωνιστή», άλλες φορές συνεισφέροντας στην ατμόσφαιρα και εικονοποιώντας την συναισθηματική φόρτιση της σκηνής και άλλες φορές ενισχύοντας, με την αυθεντικότητά της, την αίσθηση της αλήθειας και πειστικότητας που δίνει στον θεατή. Αυτός ο κρίκος στην αλυσίδα της κινηματογραφικής παραγωγής έχει θέση κλειδί στην φάση του pre-production.

Προκλήσεις αναζήτησης του ιδανικού σκηνικού

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει κρυμμένες γωνιές, ιδανικές για να πλαισιώσουν ένα
κινηματογραφικό γύρισμα, αυθεντικές στην ταυτότητα και τον χαρακτήρια
τους και με μία τρομερή ποικιλομορφία στην αισθητική τους.

κινηματογραφικές γωνίες της θεσσαλονίκης

Η κύρια πρόκληση για τον επαγγελματία είναι να τις ανακαλύψει, καθώς συχνά μπορεί να αποτελούν ένα μόνο κομμάτι μιας αίθουσας εκδηλώσεων ή ενός άλλου χώρου, που εξωτερικά δεν προϊδεάζει καθόλου. Συχνά πρόκειται για μικρές ‘’σκηνογραφικές’’ εκπλήξεις που μας ‘ταξιδεύουν’ σε άλλη ιστορική εποχή, όπως π.χ. στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκης της Οθωμανικής περιόδου ή ακόμη και στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Άλλες φορές δεν μας ‘ταξιδεύουν’ απλά στο χρόνο αλλά και στο χώρο, σε διαφορετικές κουλτούρες και ηπείρους, μέσα από την αισθητική τους, την μουσική τους αλλά ακόμη και τις γαστρονομικές τους προτάσεις.

Η πρόκληση εδώ βρίσκεται στο να αναγνωρίσει που ακριβώς βρίσκονται όλα αυτά τα ποικιλόχρωμα «σκηνικά», καθώς δεν περιορίζονται σε μία γεωγραφική μόνο περιοχή ή γειτονιά ούτε είναι σαφές πριν μπεις στο χώρο ότι πρόκειται να ανακαλύψεις μια τόσο ιδιαίτερη Αίθουσα ή γωνιά. 

Η StageYourIdea είναι η μοναδική πλατφόρμα που δίνει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα – εύκολα, γρήγορα, με λίγα μόνο κλικ και ανέξοδα! Όλες οι Αίθουσες της πλατφόρμας μας παρουσιάζονται με εικονική 3d περιήγηση. Συνεπώς, κάθε μικρή γωνιά των Αιθουσών ‘περιμένει’ υπομονετικά να την ανακαλύψετε, να την περιεργαστείτε εικονικά, προσφέροντάς σας, έτσι μια μεγάλη εξοικονόμιση χρόνου, ενέργειας και εξόδων. 

Προϋποθέσεις ανεύρεσης της κατάλληλης Aίθουσας

Υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων καθοριστικών για την ταυτότητα της κάθε ταινίας και τη επιλογή της αίθουσας που μπορεί να «δέσει» ιδανικά με μία συγκεκριμένη σκηνή.

  • Υπάρχουν χρονολογικοί ή γεωγραφικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουν οι location scouts και αντίστοιχοι επαγγελματίες υπόψη τους προκειμένου να περιορίσουν την αναζήτησή τους σε συγκεκριμένη ενότητα Αιθουσών. Πρόκειται για μία ταινία εποχής; Αν ναι σε ποια ακριβώς χρονολογική περίοδο τοποθετείται; Αυτό είναι ένα στοιχείο που θέλουν να καθοριζει την αισθητική μιας συγκεκριμένη σκηνής; Με άλλα λόγια, να γίνεται ορατό μέσα από την επιλογή ενός χώρους που φέρει τα αντίστοιχα στοιχεία και επιρροές;
  • Είναι μια ταινία που θα διαδραματίζεται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη ή απλά μία ανώνυμη μητρόπολη; Αν και λίγοι γνωρίζουν αυτήν την ιδιότητα της Θεσσαλονίκης, οι μυημένοι κατανοούν ότι η πόλη μπορεί εύκολα, μέσα από τη ματιά ενός εμπνευσμένου σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, να μεταμορφωθεί σε μία τοποθεσία της φαντασίας ή και της πραγματικότητας που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανήκει και σε άλλη ήπειρο! Σε αυτήν την αίσθηση συνεισφέρουν ουσιαστικά, ενώ συχνά προσφέρουν και λύσεις ή προτάσεις σκηνογραφικές και σκηνοθετικές αίθουσες που έχουν κατορθώσει να αναπαράγουν με απολύτη πιστότητα και αλήθεια την ατμόσφαιρα και την αισθητικής διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρων!    
  • Το φως και το χρώμα είναι τα βασικά εργαλεία και πανίσιχυρα όπλα κάθε εικονολήπτη και κινηματογραφιστή. Ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρεται να αποτυπώσει μια συγκεκριμένη εποχή, γεωγραφική περιοχή ή κουλτούρα στο φακό του, ασφαλώς και θα στοχεύει στον να συλλάβει μια ατμόσφαιρα, μια ποιότητα που να προκαλεί και τα ανάλογα αισθήματα στον θεατή. Για παράδειγμα, η ένταση και η αγωνία της περιπέτειας θέλουν τελείως διαφορετικό χειρισμό – και οπτικά – σε σύγκριση με την δραματική ένταση σε μία συναισθηματική ταινία, ή την ευθυμία σε μία κομεντί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και για την απαίτηση κάθε διαφορετικού κινηματογραφικού genre, το σκηνικό υπόβαθρο στο οποίο τοποθετείται η δράση, η πλοκή ή ο διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου καθορίζει, με την ταυτότητα και το στίγμα που φέρει, την ατμόσφαιρα και διάθεση της ταινίας.  

Ο χώρος, όπου τοποθετείται η πλοκή μιας ταινίας αναδεικνύεται πάντα σε έναν ακόμη «πρωταγωνιστή», καθώς επηρεάζει με την αισθητική της, ακόμη και ασυνείδητα, την ατμόσφαιρα της σκηνής και την συναισθηματική ανταπόκριση του θεατή. Η ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης την καθιστά ιδανικό σκηνικό για πολλές και τελείως διαφορετικού ύφους κινηματογραφήσεις. Ο καλλιτέχνης ή ο επαγγελματίας location scout δεν έχει παρά να αναζητήσει την πλεόν ιδανική Αίθουσα για την κινηματογράφηση μέσα από την πλούσια, εξαιρετικά ενημερωμένη και «ντυμένη» με αναλυτική οπτική πληροφορία βάση δεδομένων της πλατφόρμας μας. 

Bonus tip: Αναζήτηση συνεργατών, που να ψάξετε

Film Partner γραφικό παρουσίασης πρότασης αξίας

Έχοντας κατασταλλάξει στην επιλογή της κατάλληλης Αίθουσας για τη δημιουργία του περιεχομένου που οραματίζεστε, γεννιέται το επόμενο αναπάντητο (έως τώρα) ερώτημα. Που θα βρείτε τους συνεργάτες που θα αποτελέσουν το πλήρωμα της παραγωγής σας και πως θα συνδεθείτε μαζί τους;

Ακόμη και αν έχετε κάποιες επαφές σχετιζόμενες με την βιομηχανία είναι συχνά ένα μεγάλο εμπόδιο το να μπορείτε να αξιολογήσετε τις -οικονομικές- προτάσεις τους δίχως μια ποικιλία εναλλακτικών. Η διαδικασία αναζήτησης μπορεί να καταστεί μια εύκολη υπόθεση επισκεπτόμενοι την πλατφόρμα της Film Partner που διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων από επαγγελματίες του εγχώριου κλάδου.

Με μια δωρεάν εγγραφή στην αντίστοιχη ενότητα που ενδιαφέρεστε (βλέπε: πλήρωμα, προμηθευτές, κομπάρσοι, εταιρείες παραγωγής) μπορείτε πολύ γρήγορα να βρείτε και να συνδεθείτε με τον δυνάμει συνεργάτη που αναζητούσατε!

Και σε περίπτωση που  βρεθήκατε τελευταία στιγμή στον “αέρα” με την ακύρωση από έναν μέχρι πρότινος κομπάρσο σας τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ομάδα της Film Partner που λειτουργεί Πρακτορείο ώστε να σας συνδέσει άμεσα με τον κατάλληλο κομπάρσο (με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε) έναντι μιας αμοιβής, σύμφωνα με τις ανά περίπτωση ανάγκες σας.