Θεατρικές σκηνές ως βραδινή έξοδος – μέρος 1ο

-

Πίνακας Περιεχομένων

Αμιγώς τεχνόφιλη πόλη η Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί στους κόλπους της δεκάδες επί δεκάδων θεατρικές σκηνές αλλά και καλλιτεχνικές, μουσικές, εικαστικούς, κάθε είδους περφόρμερ. Μια πολύχρωμη πολιτιστική βεντάλια που κρύβει ποικίλλες, ευφάνταστες, δημιουργικές, επενδυμένες με μεράκι και ταλέντο πολιτιστικές προτάσεις. Το θέατρο κατέχει, ίσως, τη μερίδα του λέοντος σε αυτήν την καλλιτεχνική παλέττα, καθώς νέοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, θεατρολόγοι διαρκώς ‘ξεπηδούν’ από τις σχολές της πόλης και καταθέτουν την δική τους πρόταση… επί σκηνής.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει σκηνικά «διαμαντάκια», αίθουσες εξοπλισμένες με όλο το απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό, που μπορούν να προσφέρουν σκηνικές λύσεις.    

Περφορμανς σε θεατρική σκηνή

Γιατί να επιλέξω θέατρο για την έξοδό μου;

Σε αυτήν την ερώτηση, οι Θεσσαλονικείς έδιναν ανέκαθεν μια πλούσιας επιχειρηματολογίας καταφατική απάντηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ετήσια γιορτή των Δημητρίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης, κυριαρχούν οι θεατρικές προτάσεις και οι παραστάσεις από θρυλικούς καλλιτέχνες του ξένου ρεπερτορίου αλλά και μικρότερες, υπερταλαντούχες εγχώριες καλλιτεχνικές ομάδες που ενδύουν με την δική τους φρέσκια ματιά έργα κλασικά ή δοκιμάζουν και δοκιμάζονται σε πρωτότυπα, σημερινά κείμενα. 

«Τέχνη και ψυχαγωγία με μια σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ των Δημητρίων ενώ το πρόγραμμά του καλύπτει όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη όπως αναφέρεται στην δημοφιλή πολιτιστική πλατφόρμα ThessCulture. Θα προσθέταμε ότι το πνεύμα του φεστιβάλ αντανακλά εν όλω την πολιτισμική ταυτότητα του φιλότεχνου κοινού της Θεσσαλονίκης το οποίο αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τις παραστάσεις, και γενικότερα τις παραστατικές τέχνες, στηρίζει τις θεατρικές ή καλλιτεχνικές ομάδες, αναζητά προτάσεις πολιτιστικές που προσφέρουν θέαμα και σκέψη.

Τι πρέπει να γνωρίζω αν θέλω να δω καλό θέατρο στην πόλη;

  • Η πόλη βρίθει πολιτιστικών προτάσεων και θεατρικών ομάδων με κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο. Ο χώρος που ανεβαίνει μια παράσταση, όμως, παίζει το δικό του «ρόλο» στο έργο, ίσως όχι δραματουργικά, αλλά σίγουρα ουσιαστικά και πρακτικά. 
  • Μία αίθουσα που διαθέτει θεατρική σκηνή διαθέτει ορισμένα απαραίτητα στοιχεία που εγγυώνται αφενός το επαγγελματικό «ανέβασμα» θεατρικών έργων και άλλων θεαμάτων ή ακόμη και την πραγματοποίηση προβολών αφετέρουν την απρόσκοπτη αισθητική απόλαυση από μέρους του κοινού.
  • Γενικότερα, στις παρασταστικές τέχνες η αίθουσα ως χώρος διοργάνωσης συχνά αναδεικνύεται στον «αθέατο» ή τον παραγνωρισμένο πρωταγωνιστή, καθώς εκεί διαδραματίζεται η πλοκή, εκτυλίσσεται η δράση και κινούνται οι χαρακτήρες του έργου. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια αμφίδρομη, διαδραστική σχέση της αίθουσας με το ίδιο το κείμενο αλλά και το πνεύμα του έργου.
  • Συχνά, αν όχι πάντα, ο χαρακτήρας και η ιδιαίτερη ταυτότητα της αίθουσας τύπου θεατρικής σκηνής αντανακλάται τόσο στους καλλιτέχνες που καλούνται εκεί να ανεβάσουν το δημιούργημα της φαντασίας και του ταλέντου τους αλλά και στους ίδιους τους θεατές ή θαμώνες, που επιλέγουν ακριβώς μία συγκεκριμένη αίθουσα – θεατρική σκηνή έναντι κάποιας άλλης, όπως και μια θεατρική ή πολιτιστική πρόταση, αντίστοιχα, έναντι κάποιας άλλης, επειδή ακριβώς προσιδιάζει στα δικά τους ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία, στο προσωπικό τους γούστο και την ιδιαίτερη αισθητική. Όλα, λοιπόν, συνδέονται και βρίσκονται σε μία διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι, συνήθως, το σύνηθες ή κλασικό κοινό ενός Μεγάρου Μουσικής ή μίας μεγάλης αίθουσας κρατικού πολιτιστικού οργανισμού το Σαββατόβραδο, παρουσιάζει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, διαμετρικά αντίθετα με μία θεατρική σκηνή που προσεγγίζει τη θεατρική δημιουργία με μία πιο πειραματική διάθεση.
Εκτυλισσόμενη παράσταση σε θεατρική αίθουσα

Μπορεί να συνδυαστεί ο αυστηρός επαγγελματισμός με την «ελευθεριακή» καλλιτεχνική έκφραση;

  • Υπάρχουν θεατρικές αίθουσες που συνδυάζουν αρμονικά τον καλώς εννοούμενο αυστηρό επαγγελματισμό, χωρίς να αλλοιώνει καθόλου τον ιδιαίτερα καλλιτεχνικό και δημιουργικά ελεύθερο πνεύμα των ανθρώπων που καλούνται στην εκάστοτε σκηνή να παρουσιάσουν έργα τους. 
  • Ο επαγγελματισμός αντικατοπτρίζεται στην συνολική υποδομή και τις τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει η αίθουσα. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να περιλαμβάνουν το είδος της διαρρύθμισης, ή ακόμη και της τμηματοποίησης του χώρου, που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να κινηθούν με ευελιξία, να «επέμβουν» ουσιαστικά σκηνοθετικά και σκηνογραφικά, μετατοπίζοντας μέρη της σκηνής, αν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο για να εξυπηρετήσει τις σκηνικές ανάγκες του έργου.
  • Διαχρονικές, και θεμελιωμένες στην παράδοση και την ιστορία του θεάτρου, αρχιτεκτονικές νόρμες, υπερτονιζουν ταυτόσημα με την θεατρική εμπειρία αισθητικά στοιχεία, όπως οι κινητές, βαριές θεατρικές κουρτίνες, το μαύρο φόντο (τύπου Black Box), ο κατάλληλος υποβλητικός φωτισμός κ.ο.κ.

Η πρόταση της StageYourIdea: ''Sureal Art Space''

Σκηνή Δημιουργικής Έκφρασης

Η ομάδα της StageYourIdea σάς προτείνει την «Σκηνή Δημιουργικής Έκφρασης», ένα ‘Black Box’, που είναι τμήμα του πολυχώρου “Sureal Art Space”, στην οποία απαντώνται με αριστοτεχνικό τρόπο ο πειραματισμός, η ελευθερία έκφρασης, η υλικοτεχνική αρτιότητα, το ευρύ ρεπερτόριο, η ευελιξία των σκηνικών και η ύπαρξη παράλληλων θεματικών γωνιών. Ανταποκρίνεται, λοιπόν, στις ανάγκες και τις υψηλές απαιτήσεις του κοινού της Θεσσαλονίκης το οποίο ενημερωμένο και ανήσυχο, καθώς είναι, αναζητά θεατρικές σκηνές τέτοιου ποιοτικού βεληνεκούς προκειμένου να ικανοποιήσει το ζωηρό φιλοθεατρικό του ενδιαφέρον.