Η τέχνη της γοργόνας έρχεται στη πόλη από τη Thessaloniki Mermaid

-

Πίνακας Περιεχομένου

Μουσική, χορογραφίες σύγχρονης κατάδυσης και φαντασαγορικό… υποβρύχιο θέαμα. Η τέχνη της γοργόνας ή αλλιώς το mermaiding έχει λάτρεις όλων των ηλικιών, σε όλες τις χώρες, και τώρα έφτασε στην Ελλάδα! Η πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό PADI … δική μας γοργόνα, η Thessaloniki Mermaid – ή κατά κόσμον Χαρίκλεια Μαρή – μας ξεναγεί στον μαγικό, άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς, σύμπαν του mermaid show, ανεβάζοντας τον πήχυ σε ό,τι έχει να κάνει με παραγωγή θεάματος και διοργάνωση πρωτότυπου σόου, καλλιτεχνικών προδιαγραφών, στη πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

Χαρίκλεια Μαρή: «Η τέχνη της γοργόνας είναι για όλους»​

Δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στο χώρο του performance μεν, αλλά με ένα τόσο πρωτότυπο τρόπο που, νομίζω, αξίζει να το παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας αρκετά διεξοδικά. Αλλά πριν πάμε εκεί, θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για τις σπουδές σου και για τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι τώρα.

“Χάιδω σε ευχαριστώ για την ευκαιρία και ευχαριστώ και την Stage your idea για την συνέντευξη. Είμαι επαγγελματίας τραγουδίστρια και ηθοποιός, καθώς και manager καλλιτεχνών με την ιδιότητα του career coach. 

Σπούδασα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κυριότερες τις σπουδές μου στην Μουσική και το Τραγούδι στα Performing Arts, καθώς και την Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου και Κινηματογράφου, παράλληλα με πολλά σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, οι σπουδές μου στο Business Εxecutive Coaching πραγματοποιήθηκαν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Εργάζομαι στην καλλιτεχνική βιομηχανία από το 2012 περίπου ξεκινώντας από τον κλάδο της μουσικής ως τραγουδίστρια και μουσικοσυνθέτης και προχωρώντας στο θέατρο, musical και το ραδιόφωνο, τόσο ως ηθοποιός όσο και υπεύθυνη παραγωγής και σταθμού. 

Τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι πάνω σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές ταινίες του κινηματογράφου στα NU Boyana Film Studios. Πρόσφατα και μετά από σκέψη και προετοιμασία αποφάσισα να ασχοληθώ με το Mermaiding ή αλλιώς την τέχνη της γοργόνας και έτσι εκπαιδεύτηκα και απέκτησα αναγνωρισμένη πιστοποίηση PADI Mermaid Instructor από την μεγαλύτερη οργάνωση καταδύσεων στον κόσμο”.

Γοργόνα κολυμπά στην θάλασσα κατά τη διάρκεια υδάτινης διοργάνωσης

Πότε πρωτογνώρισες την τέχνη της γοργόνας και πώς αποφάσισες να το ενσωματώσεις στα πρότζεκτ σου; Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι παραστάσεις και τι είναι αυτό που σε γοήτευσε σε αυτές;

“Η βιομηχανία γύρω από την τέχνη της γοργόνας έχει φτάσει σε αξία μισού δισεκατομμυρίου παγκοσμίως και είναι μία τέχνη που ξεκίνησε πριν χρόνια στην Αμερική. Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος να πιστοποιηθεί κανείς ήταν να ταξιδέψει στην Αμερική και να βρει τους κατάλληλους εκπαιδευτές. 

Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε να γίνεται γνωστή και στην Ευρώπη και αυτό είναι που με συναρπάζει. Ως λάτρης του νερού και της θαλάσσιας ζωής και, φυσικά, ως κάτοικος αυτής της υπέροχης χώρας, που ονομάζουμε Ελλάδα, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα επόμενα χρόνια βλέπω μία μεγάλη αύξηση στην ενασχόληση αυτή. Προσωπικά, αποφάσισα να ασχοληθώ με το mermaiding διότι μου αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα, είμαι ερωτευμένη με την τέχνη αυτή εδώ και χρόνια και θέλω να δημιουργήσω μία κοινότητα ψυχαγωγίας, τουρισμού και εκπαίδευσης γύρω από την προστασία του πλανήτη και της θαλάσσιας ζωής

Οι performances περιλαμβάνουν χορογραφίες σύγχρονης κολύμβησης και ελεύθερης κατάδυσης ενώ είμαι ντυμένη ως γοργόνα, καθώς και live μουσική, εφόσον είμαι τραγουδίστρια, ακόμη και δραστηριότητες για παιδιά στις οποίες έχω εμπειρία ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού με παιχνίδια, face painting κ.α. Με γοητεύει η υδρόβια δυνατότητα παράστασης και δημιουργίας show καθώς συνδυάζει την μαγεία του θεάτρου με εκείνη της μουσικής και της κολύμβησης. Αυτό είναι και που με γοήτευσε στην τέχνη αυτή, καθώς είναι μοναδική στο είδος της και πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική για να την εξασκήσει κανείς”.

Απευθύνεσαι και σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά; Ποιες οι διαφορές;

“Ναι φυσικά και αυτό είναι υπέροχο! Η τέχνη της γοργόνας είναι για όλες και όλους. Οι διαφορές όσον αφορά τις παραστάσεις είναι ότι με τα παιδιά κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες ενώ για τους ενήλικες δημιουργούμε ένα υπερθέαμα που συνδυάζει μοναδική χορογραφία στο νερό και τραγούδι, καθώς απολαμβάνουν το ρόφημά τους, παρακολουθώντας την κίνηση της γοργόνας στο νερό. 

Flyer παιδικών πάρτι με θέαμα γοργόνας

Τέτοιου είδους παραστάσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο σε πάρτυ, αλλά σε διαφόρων ειδών εκδηλώσεις ιδιωτικές και εμπορικές, όπου το νούμερο προσαρμόζεται ανάλογα. Για παράδειγμα διαφέρει μία παράσταση που γίνεται σε μία έκθεση εταιρείας σε σύγκριση με ένα γαμήλιο γλέντι. Φυσικά είμαι πάντοτε ανοιχτή να συζητήσω με τον εκάστοτε πελάτη / διοργανωτή και να δημιουργήσω κάτι ξεχωριστό πάνω στις ανάγκες του με ακόμη περισσότερες δράσεις όπως εναέριο χορό, υποβρύχιες μοναδικές φωτογραφήσεις για ζευγάρια κ.α.

Οι διαφορές στην εκπαίδευση τώρα παιδιών και ενηλίκων έχει να κάνει με το επίπεδο δυσκολίας των δεξιοτήτων που μαθαίνουν. 

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από 6 ετών και μαθαίνουν για τον εξοπλισμό, την συντήρησή του καθώς και δεξιότητες στο νερό, όπως κράτημα αναπνοής, χορευτικές υποβρύχιες κινήσεις, ενώ παράλληλα γυμνάζονται και ενδυναμώνουν το σώμα και το πνεύμα τους. Μαθαίνουν την υπομονή και την συνεχή εξέλιξη μέσα από θέληση και προσπάθεια. 

Το ίδιο ισχύει και με τους ενήλικες οι οποίοι λόγω της πλήρους ανάπτυξή τους μπορούν να θέσουν μεγαλύτερα όρια στην απόσταση και στην άπνοια καθώς και να μάθουν περιπλοκότερους συνδυασμούς κινήσεων, μακιγιάζ για υποβρύχιες φωτογραφήσεις και αν το θέλουν να προπονηθούν για να συμμετέχουν στις παραστάσεις που διοργανώνουμε. Και οι δύο ηλικιακές ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν πιστοποιήσεις μέσω της PADI στο τέλος της χρονιάς εφόσον έχουν προετοιμαστεί σωστά και εκτελούν τις δεξιότητες με 100% επιτυχία”.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου για το μέλλον;

“Ο μεγαλύτερος στόχος μου είναι να επιτύχει το όραμα της επιχείρησής μου, το οποίο είναι να κάνω γνωστό το mermaiding στην Ελλάδα και μέσα από αυτό να εκπαιδευτεί όλο και περισσότερος αριθμός ατόμων πάνω στην ανακύκλωση και την προστασία του πλανήτη, κάτι που όλες οι επαγγελματίες γοργόνες υποστηρίζουν και διαδίδουν σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη, θέλω να διοργανώσω τα πρώτα φεστιβάλ γοργόνας και mermaid retreats στην Ελλάδα την καλοκαιρινή σεζόν του 2024. Ένα από τα πιο άμεσα σχέδια μου είναι να δημιουργήσω την δική μου σειρά στολών γοργόνας, αξεσουάρ και τσάντες μεταφοράς για τις ουρές γοργόνας. Η κατασκευή στολών είναι επίσης μία δραστηριότητα που δεν υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη και θα είμαι μία από τους λίγους επαγγελματίες που το προσφέρουν σαν υπηρεσία. Ανυπομονώ να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα που ήδη είναι υπό συζήτηση και οργανώνονται σιγά σιγά”.

Σπίτι για διοργάνωση πάρτυ γενεθλίων Θεσσαλονίκη

Σε τι είδους χώρους διοργανώσεων ή αίθουσες γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις; Πόσο σημαντικός είναι ο ίδιος ο χώρος στην επιτυχία του event; Ποιες παραμέτρους λαμβάνετε υπόψη, συνήθως, όταν κάνετε την επιλογή;

“Πολύ καλή ερώτηση και φυσικά σε αυτό με βοηθάει και η Stage your idea πλατφόρμα! Η αλήθεια είναι πως ο ιδανικός χώρος έχει πισίνα βάθους τουλάχιστον 1,50 μέτρο και πάνω για να μπορεί να εκτελεστεί η χορογραφία, καθώς και αρκετό χώρο γύρω από την πισίνα για τους παρευρισκόμενους ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν με άνεση το show. Επίσης οι παραστάσεις μπορούν να γίνουν σε ενυδρεία και πισίνες με τζάμι που μπορείς να δεις μέσα όπως στα NU Boyana Film Studios με τα οποία συνεργάζομαι.

Ο χώρος είναι το σημαντικότερο κομμάτι των παραστάσεων αυτών καθώς το υγρό στοιχείο είναι απαραίτητο για το μαγευτικό αυτό θέαμα. Φυσικά υπάρχουν και προσαρμοσμένες εκδοχές για τη στεριά καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε φορητές δεξαμενές νερού. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι οι εμπλεκόμενοι σε περίπτωση που κάνουν διάδραση εντός του νερού να γνωρίζουν κολύμπι και φυσικά να υπάρχει πάντοτε βοηθός ασφαλείας και πιστοποιημένος ναυαγοσώστης για την performer αλλά και το κοινό. Φυσικά είμαι και εγώ η ίδια εκπαιδευμένη στις πρώτες βοήθειες καθώς και την διάσωση στο νερό σε πισίνα και θάλασσα για παν ενδεχόμενο”.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις ή και δυσκολίες που αντιμετώπισες στο ταξίδι σου μέχρι σήμερα και πώς τις ξεπέρασες;

“Η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα ήταν να κάνω την αρχή σε μία δραστηριότητα που στην Ελλάδα είναι ακόμη άγνωστη. Είναι γνωστή η δυσκολία ενός ελεύθερου επαγγελματία που ασκεί κάτι μοναδικό να επικοινωνήσει και να κάνει κατανοητή την δραστηριότητά του στον κόσμο όταν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για να το καταλάβει ο κόσμος ευκολότερα. 

Έψαχνα χρόνια επίσης να βρω με ποιον τρόπο θα καταφέρω να ταξιδέψω στην Αμερική για να γίνω PADI Mermaid Instructor μέχρι που γνώρισα το Ouranoupoli Diving Center και το Thalassa Diving Academy από όπου και πήρα τις πιστοποιήσεις μου. Πλέον είμαι πιστοποιημένη για να μπορώ και εγώ να προσφέρω την τέχνη της γοργόνας και να εκπαιδεύω άτομα των 6 ετών και άνω.

Θεωρώ πως το δυσκολότερο κομμάτι για έναν εκπαιδευτή είναι το να κρατήσει ασφαλείς τους μαθητές του και γι αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η συνεχόμενη και σταδιακή εκπαίδευση και εξέλιξη. Για καλή μου τύχη είμαι εκπαιδευμένη διασώστης με συνεχείς ανανεώσεις και εκπαιδεύσεις από τα 14 μου. Επίσης, έχω μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση τόσο ανηλίκων όσο και ενηλίκων έτσι με χαρά και δημιουργική διάθεση προσφέρω την τέχνη απλόχερα και με αγάπη σε όλα τα άτομα που την αναζητούν και θέλουν να την ανακαλύψουν.

Χορευτική θαλάσσια παράσταση με γοργόνες, Ιταλική διοργάνωση
H Thessaloniki Mermaid συμμετείχε στην Ιταλική διοργάνωση ΣΕΙΡΗΝΕΣ: ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ (κλικ για πληροφορίες)

Έχεις εξωτερικούς συνεργάτες, σταθερούς ή έκτακτους, για την υλοποίηση του πρότζεκτ ή την προώθησή του;

“Φυσικά! Συνεργάζομαι στο κομμάτι των μαθημάτων και εκπαιδεύσεων με την ΧΑΝΘ αποκλειστικά για τα μαθήματα γοργόνας σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και με το Thalassa Diving Academy για τις πιστοποιήσεις μέσω της PADI. 

Αναζητώ επίσης συνεργάτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εκδηλώσεων, όπως ξενοδοχεία και αίθουσες τελετών ή έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο για να συζητήσουμε έκτακτες ή σταθερές συνεργασίες. 

Κάτι ακόμη που προσφέρω ως υπηρεσία είναι δημιουργία περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα για brands, προϊόντα και υπηρεσίες που θέλουν μία μοναδική προσωπικότητα όπως αυτή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης να είναι το πρόσωπο που τους εκπροσωπεί”.

Δίνεις μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο στη δουλειά σου;

“Απολύτως. Ζούμε στον 21ο αιώνα και, όσο κι αν λυπάμαι που το λέω, εάν δεν έχεις ψηφιακή παρουσία είναι σαν να μην έχεις φυσική παρουσία. Ο περισσότερος κόσμος καλώς ή κακώς παρακολουθεί το υλικό που αναρτάται καθημερινά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις χρησιμοποιεί ως μηχανές αναζήτησης για να βρει δραστηριότητες και υπηρεσίες που έχει ανάγκη. 

Είναι o ευκολότερος, με διαφορά, τρόπος να χτίσεις ένα κοινό ακόλουθων που υποστηρίζουν και ενδιαφέρονται για αυτό που κάνεις, σε στηρίζουν και συμμετέχουν στις δράσεις σου και χάρη σε εκείνους μπορείς να πραγματοποιήσεις τους στόχους και το όραμά σου. 

Όπως λες και εσύ, είναι ένα εργαλείο που με την ανάλογη χρήση μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε καταστρέψει, καθώς χρειάζεται αρκετό χρόνο και αφοσίωση για να ασχοληθείς με αυτό. Το θετικό είναι πως η τεχνολογία προχωράει γρήγορα και δημιουργούνται συνεχώς νέα εργαλεία που μας βοηθούν στην διαδικασία αυτή”.

Thessaloniki Mermaid Ιταλία διοργάνωση παράστασης
H Thessaloniki Mermaid συμμετείχε στην Ιταλική διοργάνωση ΣΕΙΡΗΝΕΣ: ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ (κλικ για πληροφορίες)

Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια πίσω από το καλλιτεχνικό σου όνομα Thessaloniki Mermaid. Πώς και γιατί το επέλεξες;

“Το καλλιτεχνικό μου όνομα καθώς και το όνομα της επιχείρησης μου Thessaloniki Mermaid Academy είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της αδελφής του Μέγα Αλέξανδρου, την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον μύθο, η αδελφή του συντετριμμένη από τον χαμό του αδελφού της μεταμορφώθηκε σε γοργόνα και ταξίδευε στις θάλασσες ρωτώντας τους ναυτικούς «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» Εμπνεύστηκα από τον μύθο αυτόν καθώς ήθελα η νέα μου δραστηριότητα να επικοινωνεί την πλούσια παράδοση και ομορφιά του τόπου μας, καθώς και να θυμίζει την καταγωγή μου από την πανέμορφη Θεσσαλονίκη”.

Την Χαρίκλεια Μαρή θα την βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

3209287 facebook logo media page social icon Thessaloniki Mermaid

2959748 instagram photo share icon Τhessaloniki Mermaid