Διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης: Απαντήσεις σε διλήμματα

-

Πίνακας Περιεχομένου

Αν και εμπειρικά λίγο πολύ όλοι μπορούμε να μαντέψουμε ή να υποθέσουμε τα βασικά βήματα για την διοργάνωση μιας δεξίωσης βάπτισης, ίσως να υπάρχουν μικρά μυστικά που συχνά μας διαφεύγουν. Ειδικά για όσους από εμάς επιδιώκουμε να διοργανώσουμε μία λίγο πιο ξεχωριστή βάπτιση, που δεν θα μοιάζει τόσο με όλες τις άλλες, που θα ξεφύγει της πεπατημένης, προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό σε μικρούς και μεγάλους, αυτό το άρθρο θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. 

Παρακάτω αναλύουμε αρκετά διεξοδικά τρία βασικά και άκρως ρεαλιστικά διλήμματα, που σχετίζονται με πτυχές της διοργάνωσης της δεξίωσης βάπτισης, τις κοινωνικές προεκτάσεις της και τις οικονομικές προκλήσεις, προσφέροντας παράλληλα κάποιες μικρές «σταγόνες» έμπνευσης, προκειμένου να σχεδιάσετε μία παραμυθένια δεξίωση βάπτισης.

1. Πόσους και ποιους να προσκαλέσω στη δεξίωση βάπτισης;

Προσκλητήριες κάρτες σε διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης

Η κατάρτιση της λίστας προσκεκλημένων για τη βάπτιση είναι ένας σημαντικό και «ευαίσθητο» οργανωτικό βήμα.

1. Προϋπολογισμός: Αρχικά, καταρτίστε έναν προϋπολογισμό για τη βάπτιση και καθορίστε πόσους προσκεκλημένους μπορείτε να φιλοξενήσετε ανάλογα με την αίθουσα και το διαθέσιμό σας budget.

2. Στενός κύκλος φίλων και οικογένειας: Οι πρώτοι προσκεκλημένοι θα πρέπει να είναι οι στενότεροι σας φίλοι και μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των αδερφών και των πιο κοντινών συγγενών.

3. Ενημέρωση συγγενών: Ενημερώστε τους συγγενείς σας για τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων που μπορούν να προσκληθούν από την πλευρά τους.

4. Πρόσκληση παιδιών: Σκεφτείτε αν θα θέλατε να προσκαλέσετε παιδιά στην διοργάνωση βάπτισης, και εάν έχετε σκοπό να διαμορφώσετε ξεχωριστό πρόγραμμα για αυτά. Αν και αυτό απαιτεί έναν έξτρα προγραμματισμό, τις περισσότερες φορές αξίζει τον κόπο καθώς κάνει τη διαφορά στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Άλλωστε, η βάπτιση είναι ένα μυστήριο που αφορά κυρίως τα παιδιά. 

5. Επιλεκτική λίστα: Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να προσκαλέσετε τους πάντες. Αυτό είναι μια παγίδα στην οποία πολλοί πέφτουν, αλλά υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθεί έτσι το budget σας σοβαρά, χωρίς να προσθέσετε ουσιαστικά τίποτε παραπάνω στην επιτυχία της διοργάνωσης. 

2. Επιτυχία με περιορισμένο προυπολογισμό για την διοργάνωση βάπτισης;

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια οικονομική δυσχέρεια και έχετε ανάγκη να εξοικονομήσετε χρήματα, μην αποθαρρύνεστε, καθώς υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να το κάνετε αυτό, χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα της δεξίωσης που επιθυμείτε να διοργανώσετε.

Οικονομικές προσκλήσεις για τη δεξίωση της βάπτισης

Οι ηλεκτρονικές προσκλήσεις είναι από οικονομικές έως σχεδόν ανέξοδες, καθώς μπορείτε να γλιτώσετε το κόστος του χαρτιού και της εκτύπωσης. Σε περίπτωση που οι ίδιοι τις φιλοτεχνήσετε με την βοήθεια κάποιου διαδικτυακού εργαλείου – εφαρμογής (π.χ. το Canva), τότε έχετε εκμηδενίσει τελείως τα έξοδά σας. Αν όχι, απευθυνθείτε σε έναν φίλο με βασικές γνώσεις γραφιστικής για να σχεδιάσετε μαζί τις προσκλήσεις σε μικρό για εσάς κόστος. Η αποστολή σε αυτήν την περίπτωση πραγματοποιείται πανεύκολα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω social media.

Διακόσμηση της δεξίωσης, με υλικά από το σπίτι

Διακοσμητικά σε διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης

Συχνότερα, η λιτή και απέριττη κομψότητα είναι προτιμότερη και πιο κατάλληλη για την περίσταση από την πολυτέλεια και τον μαξιμαλισμό στην διακόσμηση. Προμηθευτείτε φρέσκα λουλούδια και τοποθετήστε τα στρατηγικά στο χώρο του μυστηρίου ή/και της δεξίωσης της βάπτισης. Κορδέλες και μπαλόνια συμπληρώνουν υπέροχα τα άνθη, χωρίς να χρειαστεί κάποια υπερβολή στον σχεδιασμό του ανθοστολισμού. Κεριά ή φαναράκια ολοκληρώνουν την τελική εικόνα με φινέτσα και χωρίς υπερβολές.

Φέρτε Τα Δικά σας Φαγητά ή / και Ποτά

Τροφοδοσία από το σπίτι για διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης

Ο πιο ουσιαστικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων κατά την δεξίωση βάπτισης είναι να προετοιμάσετε ένα απλό μενού εδεσμάτων οι ίδιοι και να φροντίσετε για τα ποτά του μπαρ

Στην πραγματικότητα, αντί να σερβίρετε ένα πλήρες γεύμα, μπορείτε να σερβίρετε μια ποικιλία γευστικών ορεκτικών και γλυκών. Άλλωστε «Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που συνήθως υπάρχουν σε… μια εκδήλωση και καλείται στο τέλος το ζευγάρι (ή ο διοργανωτής) να απολογηθεί είναι το φαγητό και η κακή μουσική.», μια αναδιατύπωση του κειμένου που διαβάζουμε στο εξειδικευμένο για κοινωνικές εκδηλώσεις yourdjs.gr

Finger foods, σαλάτες, μίνι cupcakes και brownies ή βουτηγμένα σε σοκολάτα marshmallows και αντίστοιχα ένα αρωματισμένο παντς, λεμονάδα ή νερό με φρούτα αντί για πιο ακριβά ποτά είναι οικονομικές αλλά και πολύ… νόστιμες -οικονομικές- λύσεις. 

Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεστε μία αίθουσα εκδήλωσης όπου επιτρέπεται να Φέρετε Τα Δικά σας φαγητά και ποτά και φυσικά εύκολες και δροσερές συνταγές mocktails σαν αυτές που μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας με πέντε (5) Do It Yourself συνταγές mocktails.

Σελίδα Αναζήτησης Αιθουσών StageYourIdea για διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης
Σελίδα Αναζήτησης αιθουσών της πλατφόρμας StageYourIdea

Αφού επισκεφθείτε την πλατφόρμα StageYourIdea εισάγετε στο πλαίσιο αναζήτησης δραστηριότητας την λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει ή κάνοντας την κατάλληλη επιλογή από το αναδυόμενο μενού. Στην δεύτερη περίπτωση, από την κατηγορία των ‘Ιδιαίτερων Περιστάσεων’, στο αναδυόμενο υπομενού βρίσκεται η ‘δεξίωση βάπτισης‘ που μας ενδιαφέρει. Πατώντας και το κουμπί ‘Αναζητήστε Αίθουσα’, μεταφέρεστε στη Σελίδα Αναζήτησης αιθουσών στη Θεσσαλονίκη.

Μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν και μέσω της εικονικής περιήγησης στη πλειονότητα των υποστηριζόμενων, ειδικά για τον σκοπό σας, αιθουσών

Μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας για μια πιο εξειδικευμένη αναζήτηση σε αίθουσες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αριθμό των καλεσμένων σας ή να φιλτράρετε βάσει του που σας επιτρέπεται (από τον αιθουσάρχη) να Φέρετε Τα Δικά σας Φαγητά ή / και Ποτά. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος γι’ αυτό και τα κριτήρια αναζήτησης στοχεύουν στο να σας διευκολύνουν στο γεμάτο προκλήσεις σχεδιασμό σας!

3. Πώς να κάνω τη διαφορά με τη διοργάνωση μιας πιο πρωτότυπης δεξίωσης βάπτισης;

Φωτογραφία παιδιού σε διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης

Όλοι μας – ιδίως οι πιο δημιουργικοί από εμάς – νιώθουμε που και που την ανάγκη να κάνουμε την διαφορά με λιγότερο ή περισσότερο απρόσμενες ιδέες και μικρές εμπνεύσεις που έρχονται να δώσουν μια λίγο διαφορετική… γεύση σε μία διοργάνωση, να προκαλέσουν την έκπληξη και τελικά να αποτυπώσουν μια λίγο βαθύτερη και πιο ανθεκτική εντύπωση στη φαντασία και την καρδιά των προσκεκλημένων.

 Ακολουθούν ορισμένες ιδέες μας για το πως θα μπορούσατε να το πετύχετε αυτό:

Διοργάνωση θεματικής δεξίωσης βάπτισης (π.χ. -ελληνικής- μυθολογίας)

διοργάνωση δεξίωση βάπτισης ελληνική μυθολογία

Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως παραμύθια / μύθοι, διαστημόπλοια, πειρατές, ζωολογικό κήπο, που θα δώσει το στίγμα σε κάθε πτυχή της δεξίωσης βάπτισης. Το θέμα αυτό μπορεί να αντανακλάται στη διακόσμηση, τα ρούχα του μωρού, καθώς και σε δραστηριότητες για παιδιά και παιχνίδια που σχετίζονται μ’ αυτό. Παρακάτω δίνουμε ένα παράδειγμα με το πως θα μπορούσατε να επιμελειθείτε αριστοτεχνικά της διοργάνωσής σας, ορμώμενοι θεματικά από την ελληνική μυθολογία.

Θεματική δεξίωση βάπτισης εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία

1. Προϊδεάστε τους καλεσμένους μέσω… μυθολογικών προσκλήσεων

Ξεκινήστε στέλνοντας ηλεκτρονικές προσκλήσεις εμπνευσμένες από την μυθολογία μας. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες θεών, ή διάσημων μυθολογικών πλασμάτων όπως ο Πήγασος, η Μέδουσα ή ο Μινώταυρος. Μπορείτε ακόμη να ενσωματώσετε σε γραφικά σχήματα γνωστά ελληνικά μοτίβα όπως της λύρας ή τα κλαδιά ελιάς για μια πιο διακριτική πινελιά.

2. Προσθέστε κάτι το “-αρχαιο-ελληνικό” στην αισθητική της αίθουσας

Δημιουργήστε συνειρμικές εικόνες και συμβολισμούς για να εγκλιματίσετε τους καλεσμένους σας. Χρησιμοποιήστε λευκούς και μπλε συνδυασμούς χρωμάτων ή πιο γήινους. Περάστε λευκό ύφασμα για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση των αρχαιοελληνικών κιόνων. Σκορπίστε κλαδιά ελιάς και δάφνινα στεφάνια σε όλο τον χώρο.

4. Φαγητά και ποτά που αρμόζουν στην επιλεγμένη θεματική της δεξίωσης βάπτισης

Σερβίρετε μεσογειακή κουζίνα ως μια πιο μοντέρνα πινελιά. Συμπεριλάβετε πιάτα όπως μουσακά, σουβλάκι, σπανακόπιτα και μπακλαβά. Φροντίστε ίσως για ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο φτιαγμένο με αρτοσκευάσματα και ένα κέικ με σχετικό μυθολογικό σχέδιο. Προσφέρετε μια επιλογή από κρασιά, ούζο και παραδοσιακά ελληνικά cocktail.

5. Παιχνίδια, ενασχολήσεις και θέαμα με ρίζες από την ελληνική μυθολογία

Διοργανώστε διαδραστικά παιχνίδια και ενασχολήσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία όπως παιχνίδια με ερωτήσεις ή έναν διαγωνισμό κοστουμιών, ενθαρρύνοντας τους καλεσμένους σας (μέσω των προσκλήσων!) να έρθουν ντυμένοι με τον (υπερ-) ήρωα της αρεσκείας τους.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να απουσιάζουν μερικά “Ολυμπιακά” παιχνίδια άθλησης για τα παιδιά όπως σκυταλοδρομία, ρίψη δίσκου (τύπου φρίσμπι) ή εκτίναξη νερομπαλονιού. Εναλλακτικά (εκπαιδευτικά), ορίστε έναν αφηγητή της ελληνικής μυθολογίας για να τα ψυχαγωγήσει επιμορφωτικά. 

Επιπλέον, αν η επιλεγμένη σας μυθολογική θεματική έχει το περιθώριο ενώ παράλληλα έχετε επιλέξει μια αίθουσα με τις ανάλογες εγκαταστάσεις (πισίνα), εκμεταλλευτείτε την ευκαρία να προσφέρετε θέαμα.. χολιγουντιανών προδιαγραφών προσκαλώντας τη Θεσσαλονικιά γοργόνα μας να υποδυθεί ως performer μια θαλάσσια νύμφη (δηλαδή μια νηριήδα) ή μια σειρήνα.

6. Μπομπονιέρες

Στείλτε τους καλεσμένους σας στο σπίτι με μπομπονιέρες αντίστοιχης θεματολογίας, όπως μικρά μπουκάλια ελαιόλαδο, εξατομικευμένες κορδέλες από δάφνινο στεφάνι ή ακόμα και μίνι φιγούρες από το μύθο της επιλογής σας. 

Μια δεξίωση βάπτισης με θέμα την ελληνική μυθολογία δεν θα είναι μόνο μια όμορφη γιορτή της βάπτισης του παιδιού σας αλλά και μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για τους καλεσμένους σας.

Διοργάνωση δεξίωση βάπτισης με (θετικό) πρόσημο την κοινωνική προσφορά

Καλεσμένοι σε διοργάνωση δεξίωσης βάπτισης συγκεντρώνουν υλικά για ενέργεια κοινωνικής προσφοράς

Αντί για δώρα για το μωρό, μπορείτε να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να προσφέρουν σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ‘σταθμό’, όπου οι καλεσμένοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κινήσεις κοινωνικής προσφοράς, όπως να φτιάξουν φαγητό για άτομα σε ανάγκη ή να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης. Ένα ιερό έργο με αφορμή το κατεξοχήν ιερό Μυστήριο.

Διοργάνωση δεξίωση βάπτισης με δημιουργική απασχόληση

Παιδί απασχολείται δημιουργικά μαθαίνοντας μαγειρική κατά τη διάρκεια διοργάνωσης βάπτισης

Διοργανώστε μια σειρά δημιουργικών ενασχολήσεων για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες καλεσμένους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ‘ορχηστρώσετε’ ένα εργαστήρι ζωγραφικής, όπου τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν έργα τέχνης, ή ένα εργαστήρι μαγειρικής, όπου οι καλεσμένοι σας θα μπορούν να ετοιμάσουν λιχουδιές για όλους, καθιστώντας τους, έτσι, συμμέτοχους στην διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας της διοργάνωσης.

Διοργάνωση "οικολογικής" δεξίωσης βάπτισης

Οικολογική ευαισθητοποίηση παραλληρισμός

Εστιάστε στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ως θέμα της διοργάνωσής σας. Μπορείτε να διοργανώσετε τη βάπτιση σε αίθουσα με κήπο (π.χ. οικιστική), επιλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά για τη διακόσμηση και ζητώντας από τους καλεσμένους να σας φέρουν οικολογικά δώρα.

 Σκεφτείτε πόσο όμορφο κοινωνικό μήνυμα θα περάσει η δεξίωσή σας, επισφραγίζοντας με τον πιο ιδιαίτερο και κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο το ιερό μυστήριο της βάπτισης.