6 ιδέες για παιδικό πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα 

-

Πίνακας Περιεχομένων

Ένα παιδικό πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα και εντυπωσιάζονται δύσκολα. Αρκεί βέβαια να είναι επιτυχημένο! Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς, ο Philip Pullman διαπιστώνει μια διαχρονική αλήθεια και πραγματικότητα ότι, «τα παιδιά χρειάζονται την τέχνη και τις ιστορίες, την ποίηση και τη μουσική, όσο χρειάζονται την αγάπη και το φαγητό, τον φρέσκο αέρα και το παιχνίδι».

Υπάρχει, άραγε, ευφυέστερος τρόπος να προωθήσεις την αγάπη για την γνώση στα παιδιά από το να την εντάξεις δημιουργικά μέσα στην ψυχαγωγία και την δημιουργική απασχόληση;  Ακολουθούν ορισμένες πρωτότυπες ιδέες εκπαιδευτικών θεματικών για τη διοργάνωση των παιδικών σας πάρτυ:

1. Πάρτυ για μικρούς σεφ

Η μικρή σεφ σε παιδικό πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Σίγουρη… συνταγή επιτυχίας είναι ένα θεματικό παιδικό πάρτυ μαγειρικής. Τα περισσοτερα παιδιά  λατρεύουν να εξερευνούν την κουζίνα, να παίρνουν τις κουτάλες και να πασαλείβονται στο αλεύρι. Στην κατάλληλη αίθουσα – ευρύχωρη και με την σωστή χωροθέτηση – διοργάνωσης παιδικού πάρτυ καλείστε να στήσετε τη δική σας κουζίνα! Ένα μακρύ τραπέζι θα μπορούσε να έχει τον ρόλο του πάγκου και εκεί πάνω τα παιδιά να ετοιμάσουν τα δικά τους cupcakes!

Μπορείτε να έχετε έτοιμη ζύμη ή ακόμη έτοιμα κεκάκια, τα οποία θα διακοσμήσουν τα παιδιά με χρωματιστή σαντιγύ, τρούφα, καραμελίτσες, ζαχαρωτά και σιρόπι. Για τους πιο προχωρημένους, προτείνουμε διαγωνισμό του ομορφότερου cupcake! Λευκά καπελάκια και κάποια πολύ απλά πλαστικά ή χάρτινα σκεύη αρκούν για αυτήν την δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κάποιος ανιματέρ ή άλλος ενήλικας με σχετικές γνώσεις εκεί, για να επιβλέπει την διαδικασία, να βοηθά όπου χρειάζεται και να λύνει προβλήματα όταν αυτά ανακύπτουν.

2. Πάρτυ οι μικροί επιστήμονες

Πολλά παιδιά απεχθάνονται μαθήματα όπως η φυσική και η χημεία. Κι όμως, στο πλαίσιο αυτών των μαθημάτων, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλά πειράματα, που όχι μόνο θα τους αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, αλλά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες. Μία πολύ απλή και έξυπνη ιδέα είναι να έχετε προμηθευτεί μικρές λευκές ρόμπες και πλαστικά μαύρα γυαλιά στην είσοδο του πάρτυ για όλα τα παιδιά. Έτσι μπαίνοντας στο πάρτυ, από την πρώτη στιγμή και με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο θα μπουν στο νέο τους ρόλο.

Πολύ απλά και ασφαλή φυσικά ή χημικά πειράματα μπορούμε εύκολα να βρούμε στις σελίδες των Φυσικών Επιστημών του Δημοτικού και ένας ανιματέρ με ευκολία θα μπορούσε, όχι μόνο να τα πραγματοποιήσει, αλλά και να τα «ντύσει» με την κατάλληλη ιστορία για να εξάψει τη φαντασία τους. 

3. Πάρτυ χειροτεχνίας & κατασκευής μουσικών οργάνων

Παιδιά παίζουν με μουσικά όργανα σε παιδικό πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Δύο διαφορετικές αγάπες ή ταλέντα μπορούμε να ικανοποιήσουμε με την επόμενή μας πρόταση – την αγάπη για την μουσική και την αγάπη για τις χειροτεχνίες.

Τα μόνα υλικά που χρειάζονται είναι πολύ εύκολα να τα βρει κανείς και πολύ φθηνά – χαρτιά και χαρτόνια διαφόρων μεγεθών, άδεια κουτιά δημητριακών, χαρτονένια ρολά από χαρτί υγείας και λαστιχάκια διαφόρων μεγεθών. Ψαλίδια, κόλα, χρώματα και μαρκαδόροι αρκούν για να στήσετε ένα ολόκληρο εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων.

Κι εδώ ο ενήλικος, παίζει το ρόλο του συντονιστή που δείχνει πως κατασκευάζεται το κάθε μουσικό όργανο και βοηθά όπου χρειάζεται. Στο τέλος του πάρτυ θα έχετε έτοιμο ένα ολόκληρο μουσικό γκρουπ που θα «παίξει», με τη βοήθεια της φαντασίας, ή θα επιλέξει τη μουσική που θέλει για το πάρτυ.

4. Πάρτυ οι μικροί μόδιστροι / σχεδιαστές μόδας

Παιδιά παίζουν τους μόδιστρους σε παιδικό πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Πόσες φορές δεν έχετε δει τα παιδιά σας να αλλάζουν για χιλιοστή φορά τα ρούχα της κούκλας τους, να δοκιμάζουν τα δικά σας παπούτσια τα ίδια ή να ζητάνε παλιό ύφασμα για να ντύσουν με διαφορετικό τρόπο το πιο παλιό τους αρκουδάκι; 

Για αυτήν την θεματική χρειάζεστε ύφασμα ή χαρτόνι, μεζούρα και ψαλίδι. Καλό είναι τα υλικά πάνω στα οποία θα “δουλέψουν” τα παιδιά να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία ως προς τα μοτίβα, τα χρώματα και τα σχέδια, έτσι ώστε να προκύψει ένα ευφάνταστο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιον ενήλικο υπόψη σας με σχετικές γνώσεις, μπορείτε να αξιοποιήσετε την παροχή πολλών αιθουσών που προσφέρονται με προτζέκτορα και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, και με την βοήθεια ενός λάπτοπ να προβάλλετε ένα ή περισσότερα tutorial από τα δεκάδες που υπάρχουν στο ίντερνετ και απευθύνονται σε παιδιά.

Μπορείτε ενδεχομένως να πάρετε κάποιες ιδέες για την θεματολογία του πάρτυ ‘μικροί μόδιστροι’ ανατρέχοντας στο άρθρο μας με συμβουλές για επίδειξη μόδας ενηλίκων.

5. Πάρτυ στα παρασκήνια ενός θεάτρου…

Παιδιά παίζουν θέατρο στα πλαίσια ενός παιδικού πάρτυ

Η προηγούμενη ιδέα εκπαιδευτικής θεματολογίας πάρτυ μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για την επόμενη. Με άλλα λόγια, γιατί να μην ενώσουμε την ενδυματολογία με την σκηνογραφία και να προετοιμάσουμε μια παράσταση;

Χαρτιά μεγάλων διαστάσεων και χαρτόνια, χρώματα, ψαλίδια και κόλα είναι τα μόνα υλικά – πέρα από την απαραίτητη φαντασία. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε το έργο. Ιδανικά θα είναι ένα έργο που γνωρίζουν όλοι, ίσως από το σχολείο, και θα μοιραστούν σε ομάδες για να ετοιμάσουν σκηνογραφικά και ενδυματολογικά μία ή περισσότερες σκηνές του έργου. Ο αριθμός των παιδιών θα σας οδηγήσει στο αν θα κάνετε μία σκηνή ή περισσότερες και η ηλικία τους θα σας καθοδηγήσει ως προς την επιλογή του κατάλληλου έργου.

Ιδανικά, θα μπορούσε να έχει και ένα κοινωνικό μήνυμα, όπως τόσα παραμύθια και ιστορίες έχουν. Πολλές αίθουσες είναι ούτως ή άλλως διαμορφωμένες έτσι που εξυπηρετούν και ανάγκες θεατρικές.

Σελίδα Αναζήτησης αιθουσών δυνατότητα φιλτραρίσματος βάσει διάταξης ατόμων
Σελίδα Αναζήτησης Αιθουσών της StageYourIdea πλατφόρμας - φίλτρο επιλογής διάταξης καθήμενων

Στη StageYourIdea πλατφόρμα μπορείτε να ανακαλύψετε αίθουσες εισάγωντας τον αριθμό επισκεπτών σύμφωνα με τη προσδοκώμενη διάταξή τους στο χώρο. Έτσι αν επιλέξετε τη θεατρική διάταξη όχι μόνο μπορείτε να δείτε ποιες από αυτές είναι ιδανικές για ένα τέτοιου είδους παιχνίδι αλλά και το ποιες δύναται να εξυπηρετήσουν σε αυτήν την διάταξη την εκτιμώμενη προσέλευση των καλεσμένων σας.

Επιλέγοντας τον ‘Τύπο Αίθουσας’ θα μπορούσατε να περιορίσετε την αναζήτηση σε αίθουσες καθαρά θεατρικές. Για παράδειγμα, η “Σκηνή Δημιουργικής Έκφρασης” που είναι μια θεατρικού τύπου αίθουσα κρίνεται ιδανική για παιδικά πάρτυ με δραστηριότητα παράστασης και στην τιμή της παρέχονται στρωματάκια (τύπου τατάμι) για να κάθονται στο πάτωμα τα παιδιά, ή για να παίζουν τα παιχνίδια τους, χωρίς να λερώνονται. Επιπρόσθετα, διαβάζοντας την περιγραφή της “Σκηνής Δημιουργικής Έκφρασης” θα διαπιστώσετε πως υπάρχει η δυνατότητα να κανονιστεί ανιματέρ ή ταχυδακτυλουργός για τη διοργάνωση του παιδικού σας πάρτυ. Φροντίστε μόνο να συμπεριλάβετε στο δωρεάν αίτημα κράτησης μέσω της StageYourIdea πλατφόρμας όποιες έξτρα επιλογές επιθυμείτε γράφοντας το αντίστοιχο μήνυμα στον εκάστοτε Αιθουσάρχη.

6. Πάρτυ με κυνήγι θησαυρού

Παιδιά παίζουν το κυνήγι του θησαυρού στα πλαίσια ενός παιδικού πάρτυ

Αυτό είναι μάλλον το πιο απαιτητικό στην διοργάνωσή του, καθώς προϋποθέτει κανονικό σενάριο και προετοιμασία. Πρέπει να έχετε ‘στήσει’ μια σπονδυλωτή αναζήτηση ενός μυστικού, με μικρά αινίγματα που θα οδηγούν τα παιδιά στις κρυμμένες απαντήσεις.

Για αυτήν την θεματική προτείνονται αίθουσες με πολλά και περίεργα αντικείμενα ως μέρος της διακόσμησής τους, ή πιο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θα επιτρέπει αυτά τα παιχνίδια μυαλού. Μην ξεχάσετε να δώσετε έπαθλο στον νικητή! Θα το έχει κερδίσει με την αξία του! Καλή διασκέδαση!