Επιτυχημένη επίδειξη μόδας: 9+1 συμβουλές για να τα καταφέρετε

-

Πίνακας Περιεχομένου

Όλο και περισσότεροι σχεδιαστές μόδας και ενδυματολόγοι αναζητούν ιδιαίτερες αίθουσες προκειμένου να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη επίδειξη μόδας ή εκδήλωση μόδας προβάλλοντας έτσι στρατηγικά τις δημιουργίες και την μοναδικότητα του brand τους (και ενεργοποιώντας την πρόταση αξίας της μάρκας). Συλλέξαμε για εσάς και σας παρουσιάζουμε τους πιο κρίσιμους παράγοντες για να διοργανώσετε μια άρτια, επαγγελματική και επιτυχημένη επίδειξη μόδας. Η επιλογή της ιδανικής αίθουσας, της κατάλληλης ατμόσφαιρας και  μουσικής επένδυσης, η απόφαση για το αν θα είναι θεματική ή όχι, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της βραδιάς, η κατάρτιση προϋπολογισμού, η φροντίδα για πρόβες και φυσικά η ολοκλήρωση όλης αυτής της προσπάθειας με ένα afterparty είναι τα εχέγγυα της επιτυχίας.

1. Πως επιλέγουμε την ιδανική αίθουσα

Γραφικό Περιβάλλον Σελίδας Αναζήτησης StageYourIdea
Σελίδα Αναζήτησης Αιθουσών πλατφόρμας StageYourIdea

Η αίθουσα την οποία θα επιλέξετε για να φιλοξενήσει την επίδειξη μόδας που σκοπεύετε να διοργανώσετε αποτελεί ένα βασικό συντελεστή επιτυχίας και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη επιμέλεια και αφού πρωτίστως κατασταλάξετε σχετικά με την ταυτότητα της εκδήλωσης μόδας και τους στόχους της διοργάνωσής σας. Πράγματι, η ιδανική αίθουσα μπορεί να λειτουργήσει σαν τον απόλυτο καμβά ή σαν οθόνη προβολής αναδεικνύοντας τα έργα που πρόκειται να παρουσιάσετε.

Πολύτιμο εργαλείο στην ανεύρεση της ιδανικής αίθουσας συνιστούν τα φίλτρα αναζήτησης της  πλατφόρμας StageYourIdea που σας επιτρέπουν εύκολα και γρήγορα – με λίγα μόνο κλικ – να προσαρμόσετε την αναζήτησή σας στις δικές σας απαιτήσεις. Μπορείτε, λόγου χάρη, να πραγματοποιήσετε την αναζήτησή σας χρησιμοποιώντας το κουμπί με την ένδειξη Εικονίδιο υπόδειξης φίλτρων και να εντοπίσετε όσα βρίσκονται στην κατηγορία ‘Ο Αιθουσάρχης Επιτρέπει’ για την ανεύρεση αιθουσών που σας παρέχονται δυνατότητες σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Έτσι αν επιλέγατε το φίλτρο ‘Να Φέρεις Το Δικό σου DJ’ θα μπορούσατε να αναπαράγετε τη μουσική της επιλογής σας ή αν επιλέγατε το φίλτρο ‘Χορηγούς’ αντίστοιχα θα μπορούσατε άμεσα να γνωρίζετε ποιες αίθουσες προσφέρονται με την δυνατότητα να φέρετε σπόνσορες στην διοργάνωσή σας.

Επίσης, υπάρχουν αίθουσες που επιτρέπουν αλλαγές στη διακόσμηση – άλλη μία δυνατότητα που για ένα διοργανωτή επίδειξης μόδας ή  εκδήλωσης μόδας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Χρησιμοποιείστε την εικονική περιήγηση για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες της αίθουσας και να φανταστείτε την περιήγηση των καλεσμένων σας εντός της. Επιπρόσθετα, το αίτημα κράτησης που στέλνετε είναι δωρεάν οπότε δεν έχετε κανέναν λόγο για να μην αποπειραθείτε να προσεγγίσετε τους Αιθουσάρχες τους.

Η γκαρνταρόμπα για την επίδειξη μόδας

2. Η ατμόσφαιρα

Μια επιτυχημένη επίδειξη μόδας βασίζεται στη δημιουργία μιας ιδανικής ατμόσφαιρας, οπότε αυτό είναι κάτι που πρέπει απαιραίτητα να διασφαλίσετε. Μπορείτε να το επιτύχετε επιλέγοντας τη σωστή τοποθεσία και εξασφαλίζοντας ότι η διακόσμηση ταιριάζει με το θέμα της επίδειξης.

Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού συμβάλλει καθοριστικά σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Όπως επίσης η διακοσμητική επιλογή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση εντυπώσεων. Μια εκδήλωση μόδας με αναφορές στην μοντέρνα αισθητική θα επωφεληθεί από μια αστική ή βιομηχανική διακοσμητική προσέγγιση, ενώ μια εκδήλωση μόδας που εμπνέεται από το κλασικό στυλ μπορεί να αναδειχθεί σ’ ένα άνετο, ζεστό περιβάλλον με μία αντίστοιχη αισθητική.

Στη StageYourIdea πλατφόρμα μπορείτε να δημιουργήσετε Συλλογές με τις αίθουσες που ανταποκρίνονται στο αισθητικό κριτήριο που κρίνετε πως συνάδει με την διοργάνωσή σας και να προσκαλλέσετε τους Συνεργάτες σας ώστε να συμμετέχουν στην επιλογή σας συνεισφέροντας τη γνώμη τους

Σκηνικό φωτογράφισης μόδας

3. Ο κομβικός ρόλος της μουσικής επένδυσης

Είναι αναμφίβολα κομβικής σημασίας η επιλογή της μουσικής που θα επενδύει την επίδειξη μόδας καθ’ όλη την διάρκεια της διεξαγωγής της. Εάν γνωρίζετε ήδη πόσα ρούχα θα παρουσιάσετε και πόση ώρα θέλετε να διαρκέσει η εκδήλωση, μπορείτε να επιλέξετε μουσική που να αντιστοιχεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Η μουσική θα κρατήσει εσάς και τα μοντέλα σε εγρήγορση την ημέρα της εκδήλωσης. Συνήθως η μουσική με έντονο ρυθμό είναι απαραίτητη για να ενεργοποιήσει τόσο το κοινό όσο και τα μοντέλα, αλλά και πάλι αυτό είναι σχετικό και σχετίζεται με την όλη ατμόσφαιρα στην οποία στοχεύετε, καθώς και στο ύφος των ενδυμάτων και αξεσουάρ της επίδειξης μόδας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη μουσική με στίχους, καθώς μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τα σχέδια. 

Στήσιμο μοντέλου για φωτογράφιση επίδειξης μόδας

4. Θεματική εκδήλωση μόδας ή όχι;

Στο ερώτημα για το αν η εκδήλωση μόδας που πρόκειται να διοργανώσετε θα είναι θεματική ή όχι, η απάντηση μόνο δική σας μπορεί να είναι. Βέβαια, δε χωρά αμφιβολία στο ότι μια θεματική επίδειξη μόδας, όσο περιοριστική κι αν ακούγεται αρχικά, έχει ήδη ένα στοιχείο που την ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες αντίστοιχες και την καθιστά μοναδική!

Αν έχετε αποφασίσει ήδη για την αίθουσα εκδήλωσης, μπορείτε να εμπιστευτείτε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ταυτότητά της και να εμπνευστείτε από εκείνη, ζωντανεύοντας το θέμα και το όραμά σας. Πολλές φορές, όταν πρόκειται για επιδείξεις μόδας, οι σχεδιαστές θα αφήσουν τις συλλογές και τα κομμάτια να πουν μια ιστορία. Μια μεγάλη δημιουργική διέξοδος θα ήταν αυτήν η ιστορία να συμφωνεί και να υπογραμμίζεται από την ιστορία που αφηγείται η ίδια η αίθουσα. Ίσως μια κινηματογραφική προοπτική να συνιστά από μόνο της ένα -θεματικό- πλαίσιο που θα απογιώσει την ενδυματολογική προσέγγισή σας.

Η επιλογή του θέματος της επίδειξης μόδας είναι το πρώτο βήμα του αναλυτικού πλάνου σας και καλό είναι να την κάνετε 3-4 μήνες πριν την εκδήλωση. Αυτό θα σας κατευθύνει ως προς την επιλογή σχεδιαστών και ρούχων. Οι ιδέες για θέματα είναι απεριόριστες. Για να σας βοηθήσουμε θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε τα εξής: “Οικολογία”, “Αντικουλτούρα”, “Έθνικ”, “Εμπνευσμένο από κάποια συγκεκριμένη εποχή, στυλ ή από τα χαρακτηριστικά κάποιας κοινότητας” και πολλά ακόμη. Να είστε δημιουργικοί και να συνεργαστείτε με άλλους για να επιλέξετε ένα θέμα που σας ενθουσιάζει ώστε να μεγενθύνετε το πιθανό αντίκτυπο της διοργάνωσής σας.

Στήσιμο μοντέλου για επίδειξη μόδας υπερηφάνειας

5. Ο προϋπολογισμός

Κάντε έναν προσεκτικό προϋπολογισμό για την διοργάνωσή σας. Έχετε διαθέσιμα κεφάλαια ή θα βασιστείτε σε δωρεές και εθελοντές; Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε στην αίθουσα, μια ομάδα ανθρώπων που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να οργανώσετε την εκδήλωση, ενδυματολόγους, μοντέλα και συνεργάτες μέσων ψυχαγωγίας. 

Μπορείτε να ζητήσετε από σχεδιαστές και μοντέλα να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους με αντάλλαγμα τη δωρεάν προβολή τους στην εκδήλωσή σας ή ακόμη να δοκιμάσετε το crowdfunding που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος ανεύρεσης πόρων, ιδίως στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Στη StageYourIdea πλατφόρμα βλέπετε την χρέωση των αιθουσών (τελική τιμή χρέωσης) και μπορείτε να τις φιλτράρετε σύμφωνα με τον οικονομικό προϋπολογισμό σας.

προϋπολογισμός επίδειξης μόδας

6. Έμφαση στις πρόβες

Θα πρέπει να προγραμματίσετε και να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στις πρόβες πριν την πραγματοποίηση της επίδειξης μόδας. Ακόμα και αν έχετε έμπειρα μοντέλα και εμπιστεύεστε όλους τους εμπλεκόμενους ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά, είναι καλύτερο για όλους να αποκτήσουν μια αίσθηση για το πώς θα εξελιχθεί η βραδιά. Αυτό θα βοηθήσει  να κυλήσουν όλα πιο ομαλά.

Γι’ αυτό αξίζει να οργανώσετε μια τελική πρόβα πριν από την επίδειξη. Αυτό επιτρέπει στα μοντέλα να περπατήσουν στην πραγματική πασαρέλα που θα χρησιμοποιηθεί στην επίδειξη και να αποκτήσουν μια αίσθηση της συνολικής ροής. Επιπλέον, αυτό βοηθά όσους είναι υπεύθυνοι για τα φώτα και τα στοιχεία της παραγωγής να κατανοήσουν καλύτερα τα μεταξύ τους συνθηματικά ώστε να διευκολυνθεί η συνεννόηση κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Κατά τη διαδικασία αιτήματος κράτησης συμπεριλάβετε ένα γραπτό μήνυμα στον Αιθουσάρχη της αίθουσας που είναι ιδανική για εσάς με ένα πλάνο επισκέψεων της ομάδας σας.

7. Το χρονοδιάγραμμα

Κλειδί στην επιτυχία της επίδειξης μόδας που διοργανώνετε είναι η επιμελής κατάρτιση χρονοδιαγράμματος. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να κοινοποιηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές αρκετά νωρίτερα. Στο χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης μόδας θα αναγράφεται η ώρα που οι μακιγιέρ και κομμωτές θα πρέπει να παρευρίσκονται στην αίθουσα, την ώρα έλευσης και ετοιμασίας των μοντέλων, αλλά και τον τρόπο υποδοχής των καλεσμένων από τους συνεργάτες που θα επιφορτισθούν αυτό το έργο.

Σε μια επίδειξη μόδας απαιτείται πολλή δουλειά στα παρασκήνια. Όλα τα μέλη της ομάδας σας θα πρέπει να είναι διαθέσιμα την ημέρα της επίδειξης ώστε να μπορούν να προστρέξουν σε προβλήματα της τελευταίας στιγμής που πιθανόν να ανακύψουν.

Κατάστρωση πλάνου χρονοδιαγράμματος από διοργανώτρια επίδειξης μόδας

8. Προωθήστε την εκδήλωση μόδας

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαδώσετε το μήνυμα και να προωθήσετε την εκδήλωση μόδας που πρόκειται να διοργανώσετε. Δημιουργήστε μια εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να κοινοποιηθεί. Δημοσιεύστε φωτογραφίες των μοντέλων και των ρούχων ως teaser για την εκδήλωση τις εβδομάδες που προηγούνται. 

Αν δημοσιεύετε φωτογραφίες των μοντέλων, φροντίστε να έχετε εκ των προτέρων την άδειά τους για να αποφύγετε τυχόν παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Προσκαλέστε VIPs, τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και την τοπική εφημερίδα. Ζητήστε τους να διαφημίσουν και να καλύψουν την εκδήλωσή σας. Η συμμετοχή μεγαλύτερων ονομάτων ή επιχειρήσεων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επίδειξη μόδας! Αναζητήστε υποστηρικτές και χορηγούς! Στείλτε προσκλήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από την εκδήλωση.

9. Επενδύστε στην τεχνολογία

Είναι σημαντικό για όποιον σχεδιάζει μια επίδειξη μόδας να επενδύσει στην τεχνολογία. Έχει γίνει αναμενόμενη ως μέρος της βιομηχανίας και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την εμπειρία της επίδειξης, ακόμη και για τους ανθρώπους που κάθονται δίπλα στην πασαρέλα. Για παράδειγμα, μια οθόνη προτζέκτορα μπορεί να βοηθήσει στην προβολή διαφορετικών οπτικών προσεγγίσεων των ρούχων.

Στην StageYourIdea πλατφόρμα μπορείτε να φιλτράρετε τις αίθουσες σύμφωνα με τις παροχές του εκάστοτε Αιθουσάρχη.

10. Afterparty

Τέλος, η διασκέδαση δεν χρειάζεται να σταματήσει μετά το πέρας της επίδειξης. Μπορείτε πάντα να διοργανώσετε ένα afterparty με κοκτέιλ και ορεκτικά για να συνεχίσετε τη διασκέδαση. Το afterparty μπορεί να είναι προέκταση της επίδειξης ή μπορείτε να το οργανώσετε με κέφι και χαλαρότητα για να ολοκληρώσετε ιδανικά τη βραδιά. Με τη βοήθεια των φίλτρων αναζήτησης της πλατφόρμας StageYourIdea μπορείτε να εντοπίσετε τις αίθουσες που επιτρέπουν μουσική μετά τα μεσάνυχτα, αίθουσες που προσφέρονται με παροχή φαγητού ή / και ποτού ή ό,τι άλλο κριτήριο διοργάνωσης μπορεί να έχετε. Μια επίσκεψη αρκεί για να σας λύσει τα χέρια στη διοργάνωση της δραστηριότητάς σας.