Η τραπ μέσα από τα μάτια του μουσικού «Shrug»

-

Πίνακας Περιεχομένων

Η τραπ μουσική διχάζει καθώς συχνά απαξιώνεται ως είδος τέχνης, ωστόσο, ως ένα υπο-είδος της ραπ μουσικής και προερχόμενο από ανθρώπους με παραπλήσια βιώματα (μεγαλωμένοι στους δρόμους) και δημιουργικό περιεχόμενο με σκληρούς – προκλητικούς συνειρμούς, κατακτά τον κόσμο και θέτει ‘νέους’ κανόνες και ενδυματολογικά trends στην βιομηχανία ψυχαγωγίας. Η παρούσα συνέντευξη έχει σκοπό να παρουσιάσει την οπτική ενός νεοανερχόμενου τράπερ του Βασίλη Ζάκκα ή αλλιώς Shrug, για το είδος της μουσικής που αγαπά και πως πιστεύει ο ίδιος ότι συμβάλλει δημιουργικά στην εξέλιξη της (τόσο σε τοπικό επίπεδο, στη πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και ευρύτερα στην ελληνική επικράτεια).

παραγωγή μουσικού βίντεο κλιπ Shrug Βασίλης Ζάκκας
Γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ του τράπερ Shrug

1. Τι σε ενέπνευσε αρχικά να μπεις στο δημιουργικό κομμάτι της τραπ μουσικής και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος έναντι άλλων μουσικών ειδών;

“Η αρχική μου έμπνευση για να μπω στο δημιουργικό κομμάτι της τραπ μουσικής προήλθε από την αναζήτηση νέων τρόπων προσωπικής μου έκφρασης. Η τραπ μουσική προσφέρει ένα μοναδικό μίγμα από ρυθμό, μελωδία και στίχους που με συνεπήρε από την αρχή. Η ενέργεια και η δυναμική της τραπ μουσικής με κέρδισαν, και η δυνατότητα να δημιουργήσω καινοτόμα κομμάτια σε αυτό το είδος με έκανε να επιλέξω να ασχοληθώ με αυτό έναντι άλλων μουσικών ειδών. Επίσης, η ευελιξία και η δυνατότητα για διαρκή πειραματισμό με τον ήχο με έκανε να αισθανθώ ότι μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα και δημιουργικά στον κόσμο της τραπ μουσικής.”

2. Ως καλλιτέχνης τραπ μουσικής, τι μήνυμα ή συναίσθημα στοχεύεις να μεταδώσεις στο κοινό σου; και το ψευδώνυμο Shrug από που πηγάζει;

Το Shrug ήταν μια τυχαία επιλογή που κατέληξε σαν παρατσούκλι σε μια παρέα. Ως καλλιτέχνης τραπ μουσικής, στοχεύω να μεταδώσω θετικά μηνύματα ενθάρρυνσης, αυτοεκφρασίας και αυτοπεποίθησης στο κοινό μου. Θέλω οι στίχοι και η μουσική μου να είναι εμπνευσμένα από την προσωπική μου εμπειρία και να αντανακλούν την πραγματικότητα της ζωής σε όλες τις πτυχές της. Επιδιώκω να δημιουργώ ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αυτογνωσία, την ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση των ακροατών μου. 

Παράλληλα, μέσω της μουσικής μου, επιθυμώ να μεταφέρω ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Συνολικά, στοχεύω να προσφέρω μια θετική εμπειρία στο κοινό μου και να τους ενθαρρύνω να εκφράσουν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Μέσω της μουσικής θέλει να μοιραστώ της εμπειριες μου και να παροτρύνω τον κόσμο να μην κάνει τα ίδια λάθη με εμένα.

Δεν θέλω να περάσω τo καλό πρότυπο αλλά να δείξω και μια άλλη μεριά της ζωής, γι αυτό χρησιμοποιώ τη ‘γλώσσα του δρόμου’.”

3. Θα μπορούσες να διατυπώσεις τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να “βγάλεις” ένα καινούργιο μουσικό έργο - υπάρχουν κάποιες εμπειρίες ή άλλες εμπνεύσεις που σε επηρεάζουν;

“Η δημιουργική διαδικασία για τη παραγωγή ενός καινούργιου μουσικού έργου συνήθως ξεκινάει με μια ιδέα ή ένα συναίσθημα που με εμπνέει. Αυτή η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα, αλλά και από παρατηρήσεις του κόσμου γύρω μου.

Όσον αφορά τους στίχους, συχνά εμπνέομαι από προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις ή ακόμα και από την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Προσπαθώ να μεταφέρω ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει την εμπειρία μου και να επικοινωνήσω με το κοινό μου μέσω των στίχων μου.

Συνειδητοποιώ πως είναι σημαντικό να διατηρώ ανοικτό μυαλό και να είμαι έτοιμος να πειραματιστώ και να εξερευνήσω νέους ήχους και ιδέες. Συχνά, η δημιουργικότητα ρέει και αλλάζει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και είναι σημαντικό να ακολουθήσω αυτό το ρεύμα για να φτάσω ικανοποιητικά στο τελικό αποτέλεσμα που επιθυμώ. Όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα από μένα, πρώτα σκέφτομαι το beat και στην συνέχεια επεκτείνομαι πάνω σε αυτό. Και ξεκινάω το γράψιμο. Προτιμω αυτή την σειρά για να μπω στο vibe του beat. Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η ψυχολογία μου.”

4. Ποιους άλλους καλλιτέχνες της τραπ μουσικής ξεχωρίζεις και γιατί;

“Μεγάλωσα με zn και underground κομμάτια και φυσικά respect, γενικά είναι ξενόφερτα πολλά πάνω στην μουσική αυτή και εγώ ακούω ξένη μουσική και σίγουρα ‘’vibaro’’ και παιρνω ιδέες από Έλληνες καλλιτέχνες τους οποίους σίγουρα ακούω αλλά έχω ιδιαίτερη αγάπη προς τον madclip. Καλώς ή κακώς όταν έφυγε, έφυγε μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής trap.

Έχω αρκετούς γνωστούς μέσα στο χώρο και με το πάθος που είχα να κάνω μουσική και την βοήθεια ενός καλού φίλου του holy g εκανα τα πρώτα μου βήματα στο rough note studios ένα στούντιο που έχουν βγεί πολλά απο τα διαμάντια της capital music και γενικά έχουν περάσει οι elit της rap σκηνής αισθάνομαι πολύ blessed που είμαι από τους τελευταίους που έκανα rec και, κατ’ επέκταση, το όνειρό μου πραγματικότητα.”

5. Πως αξιολογείς κατά την εκτίμησή σου την τραπ σκηνή της Θεσσαλονίκης και πως πιστεύεις ότι συντελείς στην εξέλιξη του είδους; Επίσης, ποια είναι η άποψή σου για τα κοινωνικά δίκτυα καθώς παρατηρήσαμε πως έχεις πολλούς ακολούθους στο TikTok!

“Η τραπ σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι ζωντανή και δυναμική, με πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες που προσφέρουν ποικίλα μουσικά έργα. Βλέπω ότι υπάρχει μια σταθερή ανάπτυξη και εξέλιξη στη σκηνή, με νέους καλλιτέχνες που εισέρχονται στον χώρο και προσφέρουν φρέσκες ιδέες και ήχους. Πιστεύω ότι η ποικιλία και η διαφορετικότητα που προσφέρει η τραπ σκηνή της Θεσσαλονίκης συμβάλλει στη διατήρηση του ενδιαφέροντος και στην ανάπτυξη του είδους σε τοπικό επίπεδο.

Ως καλλιτέχνης, πιστεύω ότι συντελώ στην εξέλιξη του είδους με τη συνεχή μου προσπάθεια να προσφέρω καινοτόμα και ποιοτικά μουσικά έργα στο κοινό. Μέσω της δημιουργίας μουσικής και της παρουσίασής της σε διάφορες πλατφόρμες και εκδηλώσεις, προσπαθώ να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την αναγνώριση της τραπ μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, θεωρώ ότι αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της μουσικής και την επικοινωνία με το κοινό. Η παρουσία μου σε πλατφόρμες όπως το TikTok μου επιτρέπει να φτάσω σε ένα ευρύτερο κοινό και να μοιραστώ τη μουσική μου με ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, πιστεύω πως, τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και αλληλεπίδρασης με άλλους καλλιτέχνες και ακροατές, ενισχύοντας έτσι την κοινότητα της τραπ μουσικής. Τα social media είναι εργαλείο ειδικά για τα άτομα που ασχολούνται με την τέχνη… αρκεί να ξερεις πως να τα χρησιμοποιήσεις.”

6. Έχουν υπάρξει συνεργασίες με άλλους μουσικούς καλλιτέχνες, είσαι ανοιχτός σε προτάσεις για combos;

“Έχω κάνει συνεργασίες όπως με τον GMK. Φυσικά, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για combos που μπορούν να με βοηθήσουν να πειραματιστώ και να εξερευνήσω νέες μουσικές κατευθύνσεις.”

Συνεργάτες μουσικοί τραπ ποζάρουν για λήψη σε γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ
Κλικ την εικόνα για μετάβαση στο YouTube κανάλι του Shrug

7. Ως διοργανωτής παραγωγής μουσικών βίντεο κλιπ ποια ήταν η εμπειρία σου μέχρι τώρα, πως συνήθιζες να αναζητάς και πως πιστεύεις ότι η StageYourIdea πλατφόρμα ανταποκρίθηκε στις προτιμήσεις σου;

“Ως διοργανωτής παραγωγής μουσικών βίντεο κλιπ, η εμπειρία μου μέχρι τώρα ήταν πολύ ενθαρρυντική και ενθουσιώδης. Η διαδικασία της παραγωγής μουσικών βίντεο είναι πραγματικά μια δημιουργική περιπέτεια, καθώς προσπαθούμε να αποτυπώσουμε το μήνυμα και την αισθητική του κομματιού σε ένα άλλου τύπου μέσο. Η ομαδα του Teaserstudio βρίσκεται κοντά μας με ζήλο και δημιουργούμε από κοινού μια οπτική εμπειρία που στοχεύουμε να συνδυάζει τέχνη, επαγγελματισμό και δημιουργικότητα.

Η πλατφόρμα StageYourIdea ανταποκρίθηκε ιδανικά στις προτιμήσεις μας, καθώς πρόσφατα κλείσαμε έναν χωρο με ό,τι χρειαζόμασταν (σε παροχές) και αξιοσημείωτα με μία χρέωση (με την ώρα, δηλαδή) μόνο για όσο χρονικό διάστημα εργαστήκαμε.”

8. Πως πιστεύεις ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί το προϊόν μας ώστε να καλύψει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των παραγωγών σου;

  • “Βελτιωμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών.
  • Διευρυμένη πρόσβαση σε επαγγελματίες από διάφορους τομείς.
  • Προσθήκη νέων υπηρεσιών και εργαλείων για καλύτερη (δι-)οργάνωση.
  • Συνεχής προσαρμογή και εξέλιξη της πλατφόρμας.”

9. Τι συμβουλή θα ήθελες να δώσεις σε νέους τραπ μουσικούς, τι θεωρείς ότι θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο; Είναι το κομμάτι της διοργάνωσης ένας παράγοντας διαχειριστικός / οργανωτικός ή θεωρείς ότι συντελεί στην δημιουργική διαδικασία - το δημιουργικό αποτέλεσμα;

“Μια συμβουλή που θα έδινα σε νέους τραπ μουσικούς καλλιτέχνες είναι να προσέχουν την αυθεντικότητα και την προσωπική τους φωνή

Επίσης, θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να επενδύουν στην ποιότητα της μουσικής τους παραγωγής. Η καλή παραγωγή μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς θα αντιληφθεί το κοινό το έργο τους και στην επιτυχία που θα επιτύχουν. Να επιδιώκουν να συνεργαστούν με έμπειρους παραγωγούς και να εργάζονται πάνω στην τελειοποίηση του ήχου τους.

Τα νέα παιδιά στοχεύουν να μπουν σε μία δισκογραφική εταιρεία αλλά για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό πρέπει ως μουσικοί να παράγουν αξιοπρόσεκτο έργο ώστε να προκύψει μια συνεργασία όπου και η δισκογραφική να βοηθήσει τους ίδιους με το cloud αλλά και να βοηθηθεί από μια κοινή πορεία με τους νέους φιλόδοξους μουσικούς. Σίγουρα όμως θα πρέπει τα νέα παιδιά να προσέχουν που βάζουν την υπογραφή τους, να διαβάσουν τα συμβόλαια με ένα δικηγόρο και πάνω από όλα να είναι ώριμοι και να κοιτούν εάν είναι στα μέτρα τους και μπορούν να ανταπεξέρχονται στους όρους της συμφωνίας που υπογράφουν. Γιατί όταν μπαίνουν τα λεφτά στη μέση εκεί μετά τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα.

Ως προς το θέμα της διοργάνωσης, θεωρώ ότι αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στην επιτυχία τους, αλλά δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό. Η δημιουργική διαδικασία και το δημιουργικό αποτέλεσμα είναι αυτά που θα καθορίσουν την επίδραση και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους. Φυσικά, μια καλή οργάνωση και προετοιμασία είναι απαραίτητες για να προβληθούν σωστά τα έργα τους και να φτάσουν στο κατάλληλο κοινό. Ωστόσο, η πρωταρχική προσοχή πρέπει να δίνεται στη δημιουργία μουσικής που θα αγγίξει τους ακροατές και θα τους αφήσει με ανεξίτηλες εντυπώσεις.”

Εξώφυλλο μουσικού άλμπουμ Gnwrima - τράπερ Βασίλης Ζάκκας / Shrug
Κλικ την εικόνα για μετάβαση στο YouTube κανάλι του Shrug

10. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας κάτι που σε ενθουσιάζει για το μέλλον σου ως τραπ καλλιτέχνης ή κάτι εντελώς διαφορετικό που έχεις στα σκαριά;

“Ένα από τα πράγματα που με ενθουσιάζει πολύ για το μέλλον μου ως τραπ καλλιτέχνης είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη της μουσικής μου. Πάντα αναζητώ νέες ιδέες, ήχους και προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν το κοινό μου και να με βοηθήσουν να εξελιχθώ ως καλλιτέχνης. Είναι μια συνεχής πρόκληση και περιπέτεια που με κρατάει συνεχώς ενεργό και ενθουσιασμένο.

Προσπαθω να μοιραστώ τη μουσική μου με όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών με άλλους καλλιτέχνες. Με την μουσική πειραματίζομαι, δεν εχω κάτι συγκεκριμένο που ετοιμάζω παρά μόνο όρεξη για ακόμη περισσότερα projects…”

Συνδεθείτε με τον μουσικό Βασίλη Ζάκκα (Shrug)

Instagram Teaserstudio

@shrug_official_

Instagram Shrug