Παραγωγή μουσικών βίντεο: 9 συμβουλές για να καθηλώσετε το κοινό σας

-

Πίνακας Περιεχομένων

Αναμφίβολα η διοργάνωση παραγωγής μουσικών βίντεο κλιπ είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία προώθησης ενός καλλιτέχνη στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας ή ενός μουσικού συγκροτήματος (Edmond, 2014). Ανεξαρτήτως προϋπολογισμού μπορείτε επιλέγοντας την κατάλληλη τοποθεσία, επιστρατεύοντας την ευρηματικότητα σας και αξιοποιώντας τα αντίστοιχα εργαλεία λήψης και επεξεργασίας του μουσικού σας βίντεο να επιτύχετε μια παραγωγή που θα σάς απογειώσει στις μουσικές τάσεις είτε αφορά στα συμβατικά μέσα επικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση) είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν, λοιπόν, σάς προβληματίζει το που και πως θα πραγματοποιήσετε την επόμενη παραγωγή μουσικού βίντεο, σάς παραθέτουμε κάποιες δημιουργικές συμβουλές-προτάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν θεαματικά την παραγωγή σας.

1. Λήψη πλάνων από συναυλίες

Συναυλία κατάμεστη από κόσμο με πολύχρωμο φωτισμό και εφέ

Η λήψη πλάνων από μουσικούς ή συγκροτήματα / μουσικές συμπράξεις καλλιτεχνών που ερμηνεύουν τα τραγούδια τους ζωντανά είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική προώθησης των τραγουδιών. Κι αυτό γιατί σας παρέχεται η δυνατότητα να αποτυπώσετε στην κάμερα τον παλμό και τις φυσικές, ακατέργαστες αντιδράσεις των θαυμαστών σας, την μεταξύ σας αλληλεπίδραση αναμεταδίδοντας αυτή την αίσθηση στους μετέπειτα αποδέκτες του μουσικού βίντεο. Μπορείτε, επίσης, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να καταγράψετε τις αντιδράσεις των θαυμαστών σας οι οποίοι παρακολουθούν online την συναυλία σας και να τις ενσωματώσετε στο μουσικό βίντεο εμπλουτίζοντάς το με αυθορμητισμό και ενθουσιασμό.

2. Κάντε δυναμικές λήψεις και όχι στατικές

Ενώ στον κινηματογράφο η νόρμα επιτάσσει στατικές λήψεις σάς προτείνουμε να πρωτοτυπήσετε και να επενδύσετε τα μουσικά σας βίντεο με παραπάνω δράση. Τα μουσικά βίντεο, εγγενώς, είναι είδη παραγωγής δημιουργικού περιεχομένου που συνήθως εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό, κίνηση, δράση και εναλλαγή σκηνών προκειμένου να διατηρείται το ενδιαφέρον των θεατών για παραπάνω από 3 λεπτά. Μη φοβηθείτε, λοιπόν, ακολουθήστε την κίνηση του καλλιτέχνη ή του συγκροτήματος αν χρειαστεί ακόμα κουνήστε την κάμερά σας πάνω – κάτω, αν οι περιστάσεις το επιτρέπουν (π.χ. συγκρότημα metal).Θα κάνετε τη διαφορά και θα δημιουργήσετε τάση!

3. Eξοπλιστείτε καταλλήλως

παραγωγής μουσικών βίντεο

Αν και για τα είδη συμβατικής τέχνης τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο τον διαδραματίζουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αναφορικά με την επιτυχία των καλλιτεχνημάτων τους, ωστόσο στον κόσμο των οπτικοακουστικών τεχνών ο εξοπλισμός είναι ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας, ειδικά στον χώρο της βιομηχανίας του θεάματος. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε την πιο ακριβή κάμερα αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητές της και να τις αξιοποιήστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.  Επίσης, οι δυνατότητες κάθε κάμερας δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο βαθμό για το ίδιο σκηνικό λήψης. Για παράδειγμα θα πρέπει να ελέγξετε αν διαθέτει υψηλή επίδοση ως προς τον ρυθμό λήψεων ανά δευτερόλεπτο (frame rate) ή την ίδια απόδοση τόσο σε μακρινά όσο και σε κοντινά πλάνα.

4. Επινοήστε ένα οπτικό στοιχείο το οποίο θα χαρακτηρίζει το μουσικό σας βίντεο

Η σκηνοθεσία ενός μουσικού βίντεο ομολογουμένως είναι μια πρόκληση καθώς θα πρέπει σ’ ένα διάστημα λίγων λεπτών να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και ταυτόχρονα να αξιοποιήσεις την τοποθεσία των γυρισμάτων έχοντας στην διάθεση σου περιορισμένο χρόνο. Για να μην πονοκεφαλιάζετε επομένως υπό το βάρος όλων αυτών των πιεστικών παραγόντων, σάς προτείνουμε να επενδύσετε προηγουμένως δημιουργικά τον χρόνο σας στο να επινοήσετε ένα οπτικό μοτίβο, ένα χαρακτηριστικό ερέθισμα βάσει του οποίου θα «πατάει» το μουσικό βίντεο για να εξελιχθεί. Ένα τέτοιο μοτίβο μπορεί να είναι μια εξεζητημένη χορευτική κίνηση, μια εξεζητημένη ενδυμασία σε μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη τοποθεσία, μια ιδιαίτερη έκφραση προσώπου κ.λ.π.

5. Ενσωματώστε κινούμενα σχέδια

3d animation

Τα κινούμενα σχέδια προσθέτουν το στοιχείο της φαντασίας στα μουσικά σας βίντεο, γεγονός που τα καθιστά πιο ελκυστικά ειδικά για τους Gen Z αλλά και τους Millennials. Καθώς η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα τα κινούμενα σχέδια είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης και πρόκλησης αυτών των συναισθημάτων ως μέσο οπτικής αφήγησης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ευκαιρίες για να αναπτύξετε αφηγηματικές πλοκές που συμπληρώνουν το συναισθηματικό ταξίδι της μουσικής. Έχετε μια πληθώρα επιλογών όπως stop-motion κινούμενα σχέδια, οπτικοποιητές (visualisers), κινούμενα γραφικά και 2D ή 3D animation.

Η δημιουργία μουσικών βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι χρονοβόρα για κάποιον που δεν έχει ξανασχοληθεί και δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις  επομένως σκεφτείτε να συνεργαστείτε με επαγγελματίες βίντεο και κινούμενων εικόνων. Αναζητήστε οργανωμένες ομάδες ή κοινότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του animation στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ώστε να συνδεθείτε με επαγγελματίες που έχουν εμπειρία και μπορούν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως παραγωγός μουσικών βίντεο.

6. H σπουδαιότητα της αφήγησης

ιστορίας

Τα μουσικά βίντεο εκτός από μια οπτική αναπαράσταση ενός μουσικού κομματιού μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο αφήγησης. Ένα καλοφτιαγμένο μουσικό βίντεο θα πρέπει να μπορεί  ν’ αφηγηθεί μια ιστορία και να αφήσει ένα συναισθηματικό αποτύπωμα στον θεατή σε ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα. 

Μπορείτε επίσης, ν’ αντλήσετε έμπνευση από ντοκιμαντέρ ή θεατρικά έργα. Οι στίχοι από μόνοι τους  είναι ένα σημείο εκκίνησης της αφήγησης και μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εικόνες και την ατμόσφαιρα του μουσικού σας βίντεο αντί να καταφύγετε σε αφηρημένες αισθητικές ερμηνείες όπου ο θεατής δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα και εύκολα το τι παρουσιάζεται με το τι αφηγείται ο καλλιτέχνης ή ηθοποιός. 

Η αφήγηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ταξιδέψετε τους θεατές σας και να τους προσκαλέσετε να παρακολουθήσουν την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το εμβληματικό ‘Thriller’ του Michael Jackson’s ή το ‘All Too Well’ της Taylor Swift.

7. Δοκιμάστε να κάνετε συνεργασίες ή προσλάβετε ηθοποιούς

Εάν διαθέτετε μεγαλύτερο προϋπολογισμό, μπορείτε να προσλάβετε ηθοποιούς για ένα ποιοτικά αρτιότερο αποτέλεσμα στο κομμάτι της υποκριτικής απόδοσης ή μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να έρθετε σε επαφή με influencers ή άλλες διάσημες προσωπικότητες που συμπλέουν – αισθητικά, καλλιτεχνικά ή ως νοοτροπία- με την επωνυμία και τη μουσική σας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε την επιρροή τους για να διευρύνετε την απήχησή σας και να αυξήσετε το κοινό σας. Μη περιορίζεστε όμως μόνο σε διάσημες προσωπικότητες ή άτομα που έχουν πολλούς ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — μπορείτε επίσης να κάνετε μια συνεργασία με τους θαυμαστές σας ή τους φίλους και την οικογένειά σας.

8. Να είστε δημιουργικοί με τα σκηνικά αντικείμενα (props)

Αναλογική τηλεόραση σε εξωτερικό χώρο

Η χρήση σκηνικών αντικειμένων μπορεί να προσδώσει στο μουσικό σας βίντεο μια πιο ευφάνταστη και παιχνιδιάρικη αίσθηση, ευελιξία και σας προσφέρουν την δυνατότητα  να πειραματιστείτε και να είστε δημιουργικοί. Παρακινούν τον χαρακτήρα που απεικονίζεται στην εκάστοτε σκηνή, να «εισχωρήσει» περισσότερο στον ρόλο, στήνουν τη σκηνή, προσδιορίζουν έναν συγκεκριμένο χρόνο, τόπο και δίνουν στο κοινό υποσυνείδητα στοιχεία για τον χαρακτήρα, τη σκηνή ή την κατάσταση. Προσθέτουν αυθεντικότητα και βοηθούν μια ιστορία να ζωντανέψει ώστε ο θεατής να μπορεί να βυθιστεί πλήρως σ’ αυτή.

Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό αντικείμενο για το μουσικό σας βίντεο, από είδη σπιτιού και παιχνίδια μέχρι εξοπλισμό γυμναστικής κι αυτό τα καθιστά ένα budget-friendly και δημοφιλές εργαλείο στον χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την αφηγηματική πλοκή ή να τα χρησιμοποιήσετε ως «πρωταγωνιστές» ή εστιακά σημεία του βίντεό σας. Συμβάλλουν επίσης στο layering της συνολικής αισθητικής εμπειρίας δημιουργώντας κι άλλα επίπεδα πρόσληψης της εκάστοτε προβαλλόμενης σκηνής.

9. Επιλέξτε πρωτότυπες τοποθεσίες για τα γυρίσματά σας

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το στούντιο είναι ένα καλά οργανωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον όπου ο διοργανωτής / σκηνοθέτης μπορεί να εργαστεί σχετικά απερίσπαστος για την παραγωγή ενός μουσικού βίντεο. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται και την επιτυχία του αποτελέσματος. Το απαλλαγμένο από εξωτερικά ερεθίσματα περιβάλλον πολλές φορές αποστερείται άλλα ευεργετικά στοιχεία που συνοδεύουν την σκηνοθεσία σε δημιουργικές τοποθεσίες στη Θεσσαλονίκη και τα οποία κάλλιστα μπορούν να ενσωματωθούν δημιουργικά στο τελικό αποτέλεσμα. 

Εφόσον θα είναι μουσικό βίντεο είναι δεδομένο ότι η μουσική θα είναι στη διαπασών. Γιατί λοιπόν να είστε περιορισμένοι σ’ ένα στούντιο ή σ’ ένα ηχητικά απομονωμένο περιβάλλον και να μην κινηματογραφήσετε το μουσικό σας βίντεο σ’ ένα σπίτι το οποίο διατίθεται για εκδηλώσεις και μπορείτε να καταγράψετε σε πλήρη ηχητική ένταση το κομμάτι της μουσικής σας παραγωγής.

Σκηνικό σπιτιού με τζάκι και μπιλιάρδο για γύρισμα μουσικού βίντεο κλιπ στη Θεσσαλονίκη

Αν ωστόσο διοργανώνετε ένα μουσικό βίντεο για λογαριασμό ενός συγκροτήματος που παίζει garage, τι πιο φυσικό να επιλέξετε ένα ευρύχωρο γκαράζ με καλή ακουστική για να πραγματοποιήσετε τις βίντεο κλιπ λήψεις σας. Σε μία τέτοια τοποθεσία έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε -θεματικά- οχήματα εντός κλειστού (ελεγχόμενου με τεχνητό φως) περιβάλλοντος!

μουσικού βίντεο κλιπ σε βιομηχανικό γκαράζ

Η χρήση της πλατφόρμας StageYourIdea θα διευκολύνει το έργο ανεύρεσης της ξεχωριστής αυτής αίθουσας που θα ταιριάξει με την θεματική και αισθητική του μουσικού σας βίντεο (στην ενότητα ‘Περιγραφή’ της κάθε καταχώρισης θα βρείτε θεματικές ιδέες εναρμονισμένες με την αισθητική του χώρου). Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας αξιοποιώντας τα φίλτρα αναζήτησης μπορείτε να επιλέξετε αίθουσες βάσει εξειδικευμένων κριτηρίων (π.χ. δυνατότητα προσαρμογής της διακόσμησης) και προδιαγραφών (π.χ. παροχή εξοπλισμού).

Σάς ευχόμαστε πολλές προβολές και θεάσεις!