Πίνακας Περιεχομένων
Ο Πιέρρος Πατουχέας είναι ένας stand-up κωμικός που «κάνει και τις πέτρες να γελάνε» καθώς είναι και γεωλόγος, κάνοντας ένα φοβερό συνδυασμό αυτών των δύο του στοιχείων πάνω στη σκηνή. Η πρώτη του σόλο παράσταση «Γελάνε και οι πέτρες» ήρθε το 2023 ενώ μετράει 9 χρόνια στον χώρο της κωμωδίας από το 2015 και έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Διοργανώνει παραστάσεις Open Mic (Ανοιχτά Μικρόφωνα), όπου δίνεται η ευκαιρία σε παλιούς και νέους κωμικούς να δοκιμάσουν τα κείμενα τους και να μπουν στον κόσμο του stand-up. Είναι ιδρυτικό μέλος της κωμικής συλλογικότητας Homo Comedius καθώς επίσης ιδρυτής και συγγραφέας των κόμικς της Crazy Duck Comics.
1. Το σωστό αστείο στο σωστό timing
Θα θέλαμε να μάθουμε για την ζωή σου ως κωμικός. Το να κάνεις τον κόσμο να γελάσει ακούγεται συναρπαστικό αλλά φαντάζομαι ότι είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχει κάποιο μυστικό για το πώς καταφέρνεις κάθε φορά να πετύχεις το σωστό αστείο στο σωστό timing;
«Με την εμπειρία το βρίσκεις. Τον πρώτο καιρό κάνεις δοκιμές και βλέπεις τι δουλεύει, αλλά όσο παίζεις καταλαβαίνεις το κοινό και μαθαίνεις να διαβάζεις το δωμάτιο για να βγουν τα σωστά αστεία στο σωστό timing».
2. Πηγές άντλησης έμπνευσης
Από πού εμπνέεσαι για να δημιουργήσεις το υλικό σου; Χρησιμοποιείς προσωπικές σου εμπειρίες ή θέματα της επικαιρότητας;
«Όλα τα κείμενα τα έχω εμπνευστεί από πράγματα που κάνουν εμένα να γελάω καταρχάς. Αυτό μπορεί να είναι κάποια αλληλεπιδραση που είχα μέσ’ την μέρα, κάτι που είδα στον δρόμο, ή στο ίντερνετ και μου τράβηξε την προσοχή, οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά και φιλοσοφικά ζητήματα που χρειάζονται την κωμωδία για να επιλυθούν.
Την επικαιρότητα είναι δύσκολο να την χρησιμοποιήσεις στο stand up, γιατί ένα κείμενο θέλει χρόνο να δουλευτεί και τότε παύει να είναι επικαιρότητα. Αλλά ευτυχώς η χώρα που ζούμε δεν σταματάει να μας εκπλήσσει, άρα μπορείς να ανανεώνεις κάποια από τα αστεία».
3. Η διαχείριση της απογοήτευσης
Έχεις απογοητευτεί ποτέ από την αντίδραση του κοινού πάνω στη σκηνή και αν ναι πως το διαχειρίστηκες;
«Πολύ συχνά. Ειδικά τον πρώτο καιρό. Και όσο πιο νέος είσαι και άπειρος, είναι και πιο δύσκολη η διαχείριση.
Αλλά μετά από μερικές πολύ κακές παραστάσεις (ειδικά σε έναν γάμο μετά την καραντίνα), έμαθα ότι απλά πρέπει να συνεχίζεις άσχετα με το κοινό.
Πλέον ακόμα απογοητεύομαι όταν δεν πάει όπως περιμένω, αλλά έχω μάθει να βλέπω τι δεν πήγε καλά και να γίνομαι καλύτερος».
4. Ο ρόλος του χιούμορ εκτός σκηνής
Είσαι από τους κωμικούς που είναι αστείοι και στη σκηνή και στη ζωή; Σε ακολουθεί το χιούμορ και στην καθημερινότητα;
«Εγώ πιστεύω ότι είμαι ξεκαρδιστικός, οι γύρω μου δεν ξέρω τι πιστεύουν.
Πάντως κακά τα ψέματα το χιούμορ βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα. Από τα πιο απλά πράγματα, όπως να κάνεις ένα μικρό αστείο σε μία ουρά αναμονής, μέχρι και στα σοβαρά.
Βέβαια μερικές φορές γυρίζει μπούμερανγκ. Όταν για παράδειγμα νευριάζω και τα λέω με το ύφος που έχω στα rant στην σκηνή και η μάνα μου γυρνάει και μου λέει “τώρα είσαι θυμωμένος, ή κάνεις stand up “ με αποτέλεσμα να νευριάζω παραπάνω».
5. Οι απαιτητική διαδικασία της σκηνοθεσίας μιας παράστασης
Πως είναι η καθημερινότητα σου όταν ετοιμάζεις μία νέα παράσταση; Το στήσιμο της παράστασης είναι μία απαιτητική διαδικασία από άποψη σεναρίου, σκηνοθεσίας πως το αντιμετωπίζεις;
«Η σκηνοθεσία ήταν πράγματι πιο χρονοβόρα διαδικασία από ότι νόμιζα αρχικά. Με τη βοήθεια του φίλου -και ξαδέρφου- Μήτσου, αποφασίσαμε να ακολουθηθούν συγκεκριμένες κινήσεις και βήματα, για να τονιστούν κομμάτια της παράστασης.
Παρότι ο stand up κωμικός δεν είναι ηθοποιός, χρειάζεται εμπειρία, γνώση και αναστοχαστικότητα για να μεταφέρει όσο πιο καλά μπορεί το κείμενο του. Γνώση του κειμένου και κατανόηση πιθανών παρερμηνειών που μπορεί να προκύψουν, αναστοχαστικότητα για να συνδυάσει τις αντιδράσεις του κοινού με το ποιες λέξεις θα τονίσει ώστε να γίνει καλύτερα αντιληπτό το κάθε κομμάτι. Και φυσικά, αυτά τα δύο μπλέκουν μέσα από την εμπειρία».
6. Η αλληλεπίδραση με το κοινό
Σου αρέσει να πειράζεις το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης; Κι αν ναι, ποιο ήταν το πιο ακραίο πράγμα που έχεις ρωτήσει;
«Όχι ιδιαίτερα. Αν και υπάρχουν φορές που υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό η κωμωδία δεν είναι πια έτσι. Σε πολλές παραστάσεις παρατηρώ ότι οι πρώτες σειρές είναι άδειες, μάλλον επειδή οι θεατές φοβούνται ότι οι κωμικοί θα τους απευθυνθούν και θα αστειευτούν εις βάρος τους.
Κάποια κομμάτια σηκώνουν (για να μην πω χρειάζονται) τη συμμετοχή του κοινού. Και υπάρχουν φορές που άτομα στο κοινό με βοήθησαν και έχω κρατήσει την αλληλεπίδραση στο τελικό κείμενο».
7. Το feedback από το κοινό
Πως είναι οι αντιδράσεις του κοινού απέναντι στα αστεία σου τόσο στο stand-up comedy όσο και στο κόμικς σου; Υπάρχουν αστεία που δεν καταλαβαίνει το κοινό; Παίρνεις κάποια ανατροφοδότηση από σχόλια;
«Οι αντιδράσεις είναι γενικά θετικές (κυρίως γιατί το κοινό είναι συγγενείς και φίλοι), αλλά μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο να γελάει και κάποιες φορές γελάω και εγώ μαζί τους.
Πάντα λατρεύω όταν έρχονται μετά από παραστάσεις, ή εκθέσεις κόμικς και μου λένε “Αυτό το αστείο που άκουσα/διάβασα με έκανε να γελάσω”.
Επειδή θεωρώ το χιούμορ μου λίγο ιδιαίτερο, υπάρχουν αστεία που δεν πιάνει το κοινό, ή που δεν τα πιάνει αμέσως. Ένα από τα κλασικά αστεία που δεν καταλαβαίνει το κοινό είναι αυτό με το οποίο ξεκινάω το “Γελάνε και οι πέτρες” και απευθύνεται σε κόσμο που πέρασε από θετική κατεύθυνση (βαριά θετική). Είναι και μία δυνητική τακτική μάρκετινγκ, γιατί σε εκείνο το σημείο κάποιος θα μπορούσε να μοιράσει καρτούλες διδασκαλίας ιδιαίτερων μαθημάτων, για να αξιοποιήσουμε την πνευματική ταπείνωση που βίωσε το κοινό».
8. Η χαρακτηριστική ατάκα
Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική σου ατάκα που θεωρείς ότι είναι το σήμα κατατεθέν σου;
«Στην καθημερινότητα η ατάκα που λέω συνέχεια είναι το “Πού είσαι ρε πιτσίνιαγκα;” που νομίζω δεν το καταλαβαίνει κανείς και απλά είναι ευγενικοί. Στην σκηνή είναι διάφορα, αλλά θεωρώ ότι το αρχικό μπιτ της παράστασης που έχει μέσα και το “Γελάνε και οι πέτρες“ που μπήκε στον τίτλο, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της κωμωδίας μου».
9. Η συγγραφή των κειμένων
Πόσο συχνά ανανεώνεις το υλικό σου και πόσο χρόνο περίπου σου παίρνει η συγγραφή νέων κειμένων;
«Γράφω τακτικά νέα κείμενα, τα οποία προβάρω σε open mics και σε παραστάσεις όπου παίζω μαζί με άλλους κωμικούς. Ανάλογα με την αντίδραση του κοινού αλλά και μετά από συζητήσεις με φίλους και κωμικούς, προσαρμόζω τα κείμενα. Κάποια τα αλλάζω τελείως και άλλα καθόλου. Και άλλα τα πετάω εντελώς.
Έχουν υπάρξει κείμενα που τα έγραψα σχεδόν αμέσως και άλλα που με παίδεψαν και τα δούλεψα μέχρι και 2-3 χρόνια. Προσωπικά δεν πετάω ποτέ κανένα κείμενο, κάποια τα αφήνω στο συρτάρι και τα επισκέπτομαι μετά από καιρό, και μπορεί να μου δώσουν κάτι στο μέλλον. Το κείμενο της σόλο παράστασης είναι ένα και ενιαίο, οπότε δεν αλλάζει».
10. Η αξία του χώρου όπου πραγματοποιείται η παράσταση
Πιστεύεις ότι ο χώρος παίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία μιας παράστασης; Δηλαδή επηρεάζει τόσο τον κωμικό όσο και τον θεατή η ατμόσφαιρα του χώρου; Κι αν ναι, εσύ προτιμάς περισσότερο θεατρικές σκηνές ή χώρους όπως καφέ, μπαρ;
«Είναι γεγονός ότι ο χώρος επηρεάζει. Έχω παίξει και σε θέατρο αλλά και σε μπαρ, και νομίζω προτιμώ λίγο περισσότερο το πρώτο.
Η ατμόσφαιρα στο μπαρ είναι πιο χαλαρή, αλλά στο θέατρο, που συνοδεύεται και από τους άρρητους κανόνες των θεατρικών παραστάσεων, όπως το να έχεις το κινητό στο σιωπηλό και να δίνεις την πλήρη προσοχή στο θέαμα που παρακολουθείς, το κοινό είναι πιο συγκεντρωμένο και σε παρακολουθεί χωρίς αντιπερισπασμούς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιο δύσκολο να μπει στο κλίμα ο θεατής, αλλά στο τέλος θεωρώ ότι καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που θέλεις να περάσεις».
11. Τα επόμενα βήματα
Ποιο είναι το επόμενο σου βήμα; Νέες παραστάσεις, νέα κόμικς; Τι να περιμένουμε από σένα;
«Προς το παρόν το ταξίδι του “Γελάνε και οι πέτρες” συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η παράσταση έχει κάνει τον κύκλο της, και προγραμματίζουμε μέσα στο 2025 να παρουσιαστεί για μία -πανηγυρική- τελευταία φορά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει και μαγνητοσκόπηση. Οπότε μέχρι τότε θα γυρίζω θέατρα, καφέ και μπαρ, θα ασκούμαι και θα τρέφομαι πιο καλά για να γράφω καλά στον φακό και θα κανονίζω όλη τη ρουτίνα, τα διαδικαστικά που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει πόσο ψυχοφθόρα μπορούν να είναι.
Παράλληλα με την παράσταση τρέχει και το καθιερωμένο μηνιαίο open στο Θύμησες Cafe στην Θεσσαλονίκη. Άλλες φορές παρουσιάζω εγώ, άλλες φίλοι κωμικοί, και φιλοξενούμε έμπειρους και νέους κωμικούς.
Τέλος, με την Crazy Duck Comics δουλεύουμε πάνω σε δύο κόμικς που ελπίζουμε να βγουν σύντομα. Και τα ονόματα αυτών: Εδουάρδος και Τζιγεροσαρμάν. Μέχρι τότε, θα βρεθούμε στην έκθεση Comic N’ Play στο Λιμάνι από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, με κόμικς, αυτοκόλλητα και -φυσικά- πάπιες».
12. Συμβουλές σε επίδοξους κωμικούς
Αν μπορούσες να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το stand-up comedy, τι θα του έλεγες;
«Να το κάνει. Να μην το σκέφτεται πολύ γιατί είναι ένα όμορφο και δημιουργικό χόμπι που ομολογουμένως χρειάζεται γερό στομάχι.
Αλλά μπορεί να σου προσφέρει πολλά και αν όντως το αγαπάς δεν θα μετανιώσεις».