Πίνακας Περιεχομένων
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παρουσιαστής, copywriter και συνεχίζεται… ο Αναστάσης Μαυρογιάννης έχει κατορθώσει ουκ ολίγα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του, με επιμονή, μεγάλο ψυχικό σθένος και γενναιότητα.
Για να εξοικειωθεί κανείς με τις δημιουργικές δραστηριότητες του Αναστάση Μαυρογιάννη είναι απαραίτητο προηγουμένως να γνωρίζει τα παρακάτω βιογραφικά του ορόσημα:
– Ομιλητής στο TEDx στα 17 του.
– Παρουσιαστής της εκπομπής «ΣουΚουΤου του ΑπουΘού» που έπαιζε στην ΕΡΤ3.
– Μέλος της συντακτικής ομάδας της εκπομπής ‘Vinylio’ στο ΣΚΑΙ.
– Copywriter σε δυο διαφημιστικές (‘Pollen Advertising. Leon & Partners’)
– Έγραψε το σενάριο για 5 μικρού μήκους και σκηνοθέτησε τις τρεις από αυτές.
– Βοηθός παραγωγής στην Ελληνοισπανική παραγωγή “Η Οδύσσεια του Βάση» καθώς και στις Ισπανικές παραγωγές «La vida de Pau» και «Olvido».
Το τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ

«Σίγουρα δεν σας έβαλε η μάνα μου να κάνετε αυτή την ερώτηση ως ένα ακόμα τρόπο πίεσης έτσι ώστε να πάρω το πτυχίο μου έτσι; Η αλήθεια είναι πως είμαι ακόμα φοιτητής του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ευελπιστώ πως μέσα στην χρονιά που μας έρχεται να πάρω και το πτυχίο μου ώστε να μπορώ να λέγομαι και επίσημα απόφοιτος της Σχολής.
Άλλωστε το μόνο που μου μένει είναι η Πτυχιακή μου. Αν και νομίζω πως στον καλλιτεχνικό χώρο το πτυχίο και τα μαθήματα στην σχολή πρέπει να λειτουργούν ως ένα βοήθημα για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Μετά αν δεν προσπαθήσεις και δεν ψαχτείς και λίγο μόνος σου έξω από αυτή δύσκολα να πετύχεις».
Γιατί κάνει κινηματογράφο

Τί σε ωθεί στο να δημιουργήσεις; Θα έλεγες ότι είναι μια εσωτερική ανάγκη ύπαρξης σε ένα δημιουργικό περιβάλλον απόδρασης;
«Να μια ερώτηση που θα χρειαζόταν αρκετές συνεδρίες με ψυχολόγο για να απαντηθεί με ειλικρίνεια. Αυτό που εγώ έχω ως αιτιολόγηση του γιατί (προσπαθώ) να κάνω σινεμά είναι γιατί κατάλαβα από πολύ μικρή ηλικία την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι για αφηγήσεις που θα τους παρηγορούν, θα τους εμψυχώνουν, θα τους ξεσηκώνουν ή για να το θέσω πιο γενικά θα τους κάνουν να νιώσουν πράγματα.
Νομίζω είναι κάτι που κατάλαβαν οι περισσότεροι μέσα στον Covid. Οι γιατροί μας κράτησαν ζωντανούς αλλά όλοι αυτοί οι δημιουργοί: σκηνοθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί, performers ήταν αυτοί που μας κράτησαν από το να μην χάσουμε τελείως το μυαλό μας.
Ο άνθρωπος από πάντα χρειαζόταν αφηγήσεις ως μορφή ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης και πάντα υπήρχαν άνθρωποι να την προσφέρουν. Κάποτε μπορεί να ήταν οι παππούδες μας ή οι σαμάνοι που μάζευαν την φυλή γύρω από την φωτιά και τους λέγανε ιστορίες που αιτιολογούσαν τις διάφορες εμπειρίες που είχαν οι άνθρωποι».
Δημιουργικές αφηγήσεις που εκτιμά ο Αναστάσης Μαυρογιάννης

Θα ήθελες να μας «συστήσεις» κάποια ενδεικτικά έργα ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν το ύφος και τον καλλιτεχνικό σου προβληματισμό;
«Συνήθως οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σινεμά λένε πως μεγάλωσαν μέσα στις ταινίες καταναλώνοντας τόνους από αυτές με ιδιαίτερη έμφαση στους κλασικούς τιτανοτεράστιους δημιουργούς. Εγώ θα πω πως αν και μεγάλωσα όντως μέσα στις ταινίες καθώς ο πατέρας μου είχε βιντεοκλάμπ, οι ταινίες που με μεγάλωσαν δεν ήταν κάποιες «ψαγμένες» αλλά πιο πολύ ταινίες της Disney όπως «Η Χαμένη Ατλαντίδα» (απίστευτο διαμάντι που δεν πήρε το hype που του άξιζε) και της dreamwork όπως ο ‘Shrek’ , κωμωδίες του Λουί Ντε Φυνές blockbuster και RomComs.
Ακόμα και όταν ο πατέρας μου έκλεισε το βιντεοκλάμπ και αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε ένα άλλο κάθε Παρασκευή ευλαβικά, συνήθως οι ταινίες που επιλέγαμε θα ήταν κωμωδίες ή περιπέτειες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως υποτιμώ τους σημαντικούς δημιουργούς ή πως αργότερα δεν τους μελέτησα και λάτρεψα το έργο κάποιων εξ αυτών. Απλώς σημαίνει πως ταινίες όπως «Ο Πόλεμος των κόσμων» έχουν ίδια θέση στην καρδιά μου με ταινίες όπως «Οι 7 Σαμουράι» και προσωπικά δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό».
Η σημασία της ειλικρίνειας στην αφήγηση

Ποιό είναι το καλλιτεχνικό statement που θα ήθελες να κάνεις στον χώρο του σύγχρονου κινηματογράφου; Αποζητάς την διαφοροποίηση ή είναι κάτι που δεν σε απασχολεί;
«Δεν στοχεύω στο να κάνω κάποιο statement. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να δημιουργώ ειλικρινείς αφηγήσεις που θα προσφέρουν όμορφες στιγμές σε αυτούς που τις βλέπουν. Δεν χρειάζεται να είναι μία «βαριά» ταινία για να είναι σημαντική, σημαντική την κάνει η στιγμή που επιλέγεις να την συνδυάσεις.
Δεν με ενδιαφέρει να διαφοροποιηθώ just for the sake of it.
Για εμένα οποιοσδήποτε ασχολείται με τις τέχνες αν θέλει να διαφοροποιηθεί και να κάνει ένα statement πρέπει να το κάνει με την στάση ζωής του και όταν είναι δύσκολο όχι όταν ευκαιρεί και τα πράγματα είναι εύκολα.
Δεν έχει καμία αξία να έχεις φωνή ως δημιουργός αλλά όταν έρθει η στιγμή να μιλήσεις να μην μπορείς να πεις π.χ Λευτεριά στην Παλαιστίνη από φόβο των συνεπειών».
Η εμπειρία του Αναστάση Μαυρογιάννη με τον Πολιστικό Χώρο «ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ» και τον αιθουσάρχη Σωτήρη Παπαθεοδώρου

Γνωρίζω ότι είχε προϋπάρξει συνεργασία με έναν εκ των ιδρυτών της StageYourIdea. Μάλιστα επί εποχής που θεμελιώθηκε η γεννεσιουργός αιτία ίδρυσης μας (η αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα των ιδιαίτερων χώρων) στον πολιτιστικό πολυχώρο ‘ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ’.
Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες εικόνες/σκέψεις για το επιμορφωτικό/κοινωνικό έργο που επιτελούσε αυτός ο ιδιαίτερος χώρος, που τον έζησες από κοντά και συμμετείχες ως εκπαιδευτής δημιουργός στο έργο του; Επίσης έχεις κάποια ανάμνηση από τον δημιουργό και οραματιστή / αιθουσάρχη, Σωτήρη Παπαθεοδώρου;
«Ναι είχα την τεράστια χαρά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να διδάξω όντας 3ετής φοιτητής στην σχολή σε παιδιά δημοτικού κάποια μαθήματα κινηματογράφου. Ο χώρος από μόνος του θα αρκούσε για να γράψει κανείς εκατοντάδες σενάρια τα περισσότερα εκ των οποίων θα μπορούσαν να γυριστούν εξολοκλήρου μέσα στον χώρο «ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ» αλλά αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν οι ανθρώπου που «έτρεχαν» τον χώρο. Ακόμα και ο πιο όμορφος χώρος αν δεν έχει ζεστούς ανθρώπους να τον τρέχουν δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ντουβάρια και τοίχοι.
Όσον αφορά τον κ. Παπαθεοδώρου αυτό που θυμάμαι ήταν το τεράστιο ευχαριστώ που μου είχε πει όταν είχα τελειώσει τα μαθήματα με τα παιδιά. Έβαλε τόση ζεστασιά και σεβασμό σε αυτή την λέξη που σπάνια θα έδειχνε κανείς τότε σε άτομο της ηλικίας μου».
Η αναγκαιότητα αξιοποίησης της StageYourIdea πλατφόρμας από τους διοργανωτές / δημιουργούς περιεχομένου
Η StageYourIdea πιστεύεις ότι είναι μια εύχρηστη πλατφόρμα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι κινηματογραφιστές; Κι αν ναι, τί θα ξεχώριζες ως feature που θα διευκόλυνε αρκετά το έργο σου;
«H αλήθεια είναι πως μια πλατφόρμα σαν τη StageYourIdea θα είχε βοηθήσει πολύ και σε προηγούμενες παραγωγές που συμμετείχα.
Θεωρώ απίστευτα σημαντικό να υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορείς να βλέπεις διαθέσιμους χώρους για γυρίσματα. Γλυτώνεις πολύ χρόνο από το να τρέχεις δεξιά και αριστερά και να ρωτάς που μπορείς να γυρίσεις. Σημαντικότατο θεωρώ επίσης και το γεγονός πως μπορείς να δεις τι τιμές έχεις ανάλογα με τις μέρες που θα κλείσεις για το γύρισμα κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει κάθε παραγωγό».
Τα φιλόδοξα μελλοντικά εγχειρήματα

«Νομίζω είναι κάπως σαν ανέκδοτο στον χώρο μας να μιλάμε για μελλοντικά σχέδια γιατί από την μία μέρα στην άλλη μπορείς να τα χάσεις όλα αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Για το άμεσο μέλλον έχω 3 πολύ σημαντικά project.
Το πρώτο είναι μια μικρού μήκους που έγραψα και θα σκηνοθετήσω με τίτλο «Οι Φούσκες» τα γυρίσματα της οποίας θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά δυστυχώς χρειάστηκε να αναβληθούν (εξού και η πρώτη πρόταση αυτής της απάντησης) αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνουν τα γυρίσματα της αυτόν τον Σεπτέμβριο.
Το δεύτερο είναι πάλι μία μικρού μήκους με τίτλο «7 λεπτά» που θα συν-σκηνοθετήσω μαζί με τον Άγγελο Λαγό και είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος γι’ αυτό.
Και τέλος μαζί με τον Στέλιο Βάσιλα συγγράφουμε μαζί μία μεγάλου μήκους για την οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά περισσότερα προς το παρόν αλλά πραγματικά θα πω ότι αν ο κόσμος περάσει έστω και στο μισό όσο καλά περνάμε εμείς όταν την γράφουμε θα είναι μια μεγάλη επιτυχία».
Τον Αναστάση Μαυρογιάννη μπορείτε να βρείτε και ν’ ακολουθήσετε στο Instagram.