Λουκία Μηλιώτη: «Το (life) coaching με επέλεξε»

-

Πίνακας Περιεχομένου

Μια προσωπική ιστορία δύναμης και ελπίδας μοιράζεται μαζί μας και εμπιστεύεται στην StageYourIdea η διοργανώτρια θεραπευτικών συνεδριών, life coach, Λουκία Μηλιώτη. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την οδήγησε στο μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης. Μέσα από το ταξίδι αυτογνωσίας βγήκε πιο δυνατή από ποτέ.

Ανάμεσα σε όσα ανακάλυψε για τον εαυτό της ήταν και η ικανότητά της να αφουγκράζεται τα προβλήματα των ανθρώπων που την προσέγγιζαν και να τους υποστηρίζει. Αυτό την ώθησε στο να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στη θέση να βοηθά ανθρώπους που το χρειάζονται.

Λουκία Μηλιώτη διοργανώτρια - life coach
κ. Λουκία Μηλιώτη - Life coach / διοργανώτρια θεραπευτικών συνεδριών

Το εφαλτήριο για την ενασχόληση με το life coaching

Θέλετε να μας περιγράψετε το δικό σας ταξίδι γνωριμίας και ενασχόλησης με το life coaching; Τι σας οδήγησε σ’ αυτό και τι είναι αυτό που περισσότερο αγαπάτε σ’ αυτό;

«Το coaching για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν το επέλεξα. Μάλλον με επέλεξε θα έλεγα, πριν από περίπου 5 χρόνια που οι γιατροί με διέγνωσαν με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από παράλυση της αριστερής πλευράς μου (χέρι- πόδι). Διάγνωση που αντιμετώπισα με ψυχραιμία για περίπου ένα χρόνο, όταν η αγωγή που ακολούθησα μου πυροδότησε Λύκο. Δεύτερο αυτοάνοσο που θεραπευτικά βρίσκεται σε σύγκρουση με το πρώτο. 

Οι γιατροί με έβγαλαν από τα φαρμακευτικά σχήματα και εκεί ακριβώς ήταν το σημείο που εγκατέλειψα κάθε προσπάθεια. Τρεις μέρες αργότερα ξύπνησα με μια απίθανη σκέψη και φοβερή διάθεση για ζωή… Ξεκίνησα να ψάχνω τρόπους για να κρατηθώ και σταδιακά άρχισα να μιλάω με συνασθενείς από όλη την Ελλάδα, δείχνοντας τους ένα μονοπάτι που μπορούσαν να ακολουθήσουν για να μη χαθούν στο φόβο και την απελπισία τους. 

Αυτοί οι άνθρωποι μου πρότειναν να ξεκινήσω την ενασχόληση με το Coaching και έτσι κατέληξα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και τελείωσα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να μπορώ να εργαστώ πλέον σαν πιστοποιημένη Life coach».

Γιατί καταφεύγουν οι άνθρωποι σ' αυτήν την οδό προσωπικής ανάπτυξης;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους ν’ αναζητούν καθοδήγηση και συμβουλευτική σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και από την άλλη όλο και περισσότεροι ασχολούνται επαγγελματικά με την συμβουλευτική. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Και τι πρέπει να προσέξουμε, ως κοινό, όταν θελήσουμε να επιλέξουμε έναν σύμβουλο ή σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης;

«Είναι γεγονός πως τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν ειδικούς και ένας σημαντικός λόγος είναι η πίεση που νιώσαμε όλοι κατά την περίοδο του COVID. Το άγχος και η απομόνωση έκαναν τη ζωή όλων μας αρκετά δύσκολη. Ο κόσμος αποσυντονίστηκε σημαντικά, έχασε τη διάθεση και τον προσανατολισμό του και όλα αυτά άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια όταν επιστρέψαμε όλοι στην “κανονικότητα”. Από την άλλη μεριά το coaching άρχισε ν’ ανθίζει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Δεν είναι λίγοι που το επιλέγουν σαν εξειδίκευση ή συμπληρωματικά πάνω στην αρχική τους ειδικότητα, π.χ. ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας κλπ. Κάποιοι πάλι ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους για λόγους προσωπικής ανάπτυξης πρωτίστως…

Τώρα σε ό,τι αφορά την επιλογή του ειδικού, υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε πριν απευθυνθούμε σε κάποιον για βοήθεια. Για παράδειγμα ο Coach δεν δίνει συμβουλές…. προσπαθεί να εκμαιεύσει τις απαντήσεις από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Προσπαθεί να του δείξει το  “σημείο” του. Εντοπίζουν μαζί που βρίσκεται και που θέλει να φτάσει. Λειτουργεί υποστηρικτικά και δεν μπορεί να δουλέψει με το παρελθόν του πελάτη του. (Με αυτό ασχολείται ο ψυχολόγος, ψυχαναλυτής κ.ο.κ.)».

Οι προκλήσεις

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που κληθήκατε να ξεπεράσετε όταν αποφασίσατε ενεργά να ασχοληθείτε με την διοργάνωση σεμιναρίων ή/και συνεδριών προσωπικής ανάπτυξης;

«Νομίζω πως αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα ήταν, να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να παραμένει έξω από το πρόβλημα. Για αρκετό διάστημα είχα την τάση να ταυτίζομαι με αποτέλεσμα να είμαι συχνά συναισθηματικά φορτισμένη.. Με τον καιρό βρήκα τρόπους να το διαχειρίζομαι για να μπορώ να είμαι αντικειμενική και αποτελεσματική για τους άλλους».

Πινακίδα ελπίδας που σηματοδοτεί την διοργάνωση θεραπευτικών συνεδριών

Χρήσιμες συμβουλές για νεόκοπους life coaches

Τι θα συμβουλεύατε σε μία νέα συνάδελφό σας που θέλει να ασχοληθεί με τον ίδιο αντικείμενο;

«Η πρώτη συμβουλή που θα έδινα είναι να αναλαμβάνουν ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να κάνουν αλλαγές. Ξέρετε οι περισσότεροι θέλουν να αλλάξουν μαγικά. Να χτυπήσει ο ειδικός τα δάχτυλα και να γίνει η ζωή τους όπως την επιθυμούν. Αυτό είναι κάτι που όπως καταλαβαίνετε δε γίνεται… Η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια.

Ο ειδικός λοιπόν πρέπει να αναλαμβάνει ένα περιστατικό μόνο όταν το άτομο είναι αποφασισμένο να προσπαθήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο και ο coach. Γιατί αλλιώς τον “χρεώνεται”… τον τραβάει με το ζόρι προς την αλλαγή και αυτό δε μπορεί ποτέ να έχει αποτέλεσμα».

Από τι πάσχουν οι άνθρωποι σήμερα και ο χρόνος «εκπαίδευσής» τους

Συνήθως σε ποιους τομείς ζητούν οι περισσότεροι συμβουλευτική υποστήριξη; και πόσο συνήθως κρατά ένας κύκλος συνεδριών;

«Θα σας φανεί παράξενο αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να αγαπούν τον εαυτό τους. Έχουν ξεχάσει να τον φροντίζουν, έχουν ξεχάσει να νιώθουν σημαντικοί και σταδιακά χάνουν την ταυτότητά τους. Χρειάζεται να πιάσουν το κομμάτι της αυτοφροντίδας από την αρχή. 

Επίσης η οριοθέτηση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο με το οποίο πολύ συχνά ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι συνεδρίες τώρα καλό είναι να γίνονται κάθε εβδομάδα για τουλάχιστον ένα με δύο μήνες. Δηλαδή 4-8 συνεδρίες. Μετά από αυτό το διάστημα το άτομο έχει εκπαιδευτεί αρκετά και έχει διαμορφώσει ένα καινούργιο μοτίβο πάνω στο οποίο μπορεί να κινείται μόνο του».

Προϋποθέσεις εύρεσης κατάλληλης αίθουσας για διοργάνωση θεραπευτικής συνεδρίας

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς, και αν ναι, με ποιον τρόπο, η ανεύρεση και επιλογή της κατάλληλης αίθουσας για την διεξαγωγή της θεραπευτικής συνεδρίας; Ποια είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η αίθουσα αυτή;

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την ανεύρεση χώρου. Το περιβάλλον πρέπει απλά να είναι ήρεμο για να μπορεί κάποιος να νιώσει άνετα. Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η χημεία ανάμεσα στον πελάτη και τον coach για να μπορέσει ο πρώτος να ανοιχτεί, παρά το περιβάλλον».

TIP για να βρείτε την ιδανική για εσάς αίθουσα θεραπευτικής συνεδρίας

Αφού μπείτε στην πλατφόρμα StageYourIdea εισάγετε στο πλαίσο διαλόγου την δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επιλέξετε από το αναδυόμενο μενού τα ”ΤΜΗΜΑΤΑ/ΜΑΘΗΜΑΤΑ”, κι έπειτα από το υπομενού που θα εμφανιστεί η λέξη κλειδί (αναζήτησης) ”ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ”. Πατάτε το κουμπί της αναζήτησης και στην οθόνη σας θα εμφανιστεί πλειάδα αιθουσών – επιλογών για τη διοργάνωσή σας.

Περισσότερα Φίλτρα στην Σελίδα αναζήτησης - StageYourIdea πλατφόρμα
Φίλτρα εξειδικευμένης αναζήτησης αιθουσών για θεραπευτική συνεδρία της StageYourIdea πλατφόρμας

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ, καθώς μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε κι άλλο την αναζήτηση, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια ή τις δικές σας ανάγκες διοργάνωσης. Αν λοιπόν, εσείς, θέλετε έναν χώρο με φυσικό φωτισμό, δηλαδή ηλιόλουστο ή με φυσικό εξαερισμό, για να έχετε ακριβώς την αίσθηση της ηρεμίας, δεν έχετε παρά να κάνετε τις αντίστοιχες επιλογές στα φίλτρα που υπάρχουν. Πατάτε το κουμπί όπου αναγράφεται η λέξη ”ΦΙΛΤΡΑ” στην πάνω πλευρά της Σελίδας Αναζήτησης αιθουσών και εμφανίζονται οι δυνατότητες περαιτέρω επιλογών.

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το πως θα στείλετε το δωρεάν αίτημα στον Αιθουσάρχη, τις διαφορές στους τύπους των χρεώσεων κ.ο.κ μπορείτε να ανατρέξετε στο Κέντρο Βοήθειας της StageYourIdea.

Συνεργασίες & εργαλεία διαχείρισης

Έχετε κάποιους σταθερούς, ή πιο έκτακτους, συνεργάτες που σας στηρίζουν στην διοργάνωση των συναντήσεων αυτών; Αν ναι, με ποιον ακριβώς τρόπο;

«Έχω ένα συνεργάτη τον Ανδρέα Γλύπτη που έχει την έδρα του στην Πάτρα, με τον οποίο λειτουργούμε αμφίδρομα σαν Supervisors ο ένας για τον άλλον. Είναι απαραίτητο για να μπορούμε να κάνουμε αποφόρτιση αλλά και για να ανταλλάσσουμε απόψεις όταν προκύπτουν ιδιαίτερα περιστατικά».

Χρησιμοποιείτε κάποιο εργαλείο διαχείρισης πρότζεκτ όπως το notion ή το trello; Με ποιον τρόπο, αντίστοιχα, αξιοποιείτε τα social media;

«Δε χρησιμοποιώ κάποιο εργαλεία διαχείρισης πρότζεκτ… είμαι λίγο παραδοσιακή στον τρόπο που λειτουργώ..Ακόμα και στα social media (με εξαίρεση το Facebook) δεν κινούμαι ιδιαίτερα».

Μελλοντικά σχέδια

Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό και ποια τα επόμενα σχέδια σας;

«Αυτό το διάστημα ασχολούμαι αποκλειστικά με ατομικές συνεδρίες. Από το Σεπτέμβριο όμως είναι στα σχέδιά μου να διοργανώσω κάποιες ομαδικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γκρουπ που σίγουρα θα είναι ολιγομελή. Επίσης μέσα στα σχέδιά μου είναι να εκπαιδευτώ στο NLP.

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός έχει να κάνει με τη μεθοδολογία με την οποία μπορούμε να εξερευνήσουμε τα βήματα που ακολουθεί το μυαλό μας, όταν υιοθετεί μια συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές διαμορφώνουν τις επιλογές μας και καθορίζουν το πώς προχωράμε τη διαδρομή της ζωής μας. Οι εξειδικευμένες τεχνικές του NLP θα με βοηθήσουν να πάω ένα βήμα παρακάτω το coaching και ελπίζω πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα με κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματική».

Τη Λουκία Μηλιώτη μπορείτε να βρείτε στο Facebook Μηλιώτη Λουκία Life Coach