Πίνακας Περιεχομένων
Και οι δυο τους βρίσκονται στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους, αγαπούν και ασχολούνται με την τέχνη του anime, της φαντασίας, της εξιστόρησης και της χειροτεχνίας. Η Μελίνα Χάσκου και η Νεφέλη Μαδεντζόγλου ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, τις ιστορίες τους και τις φιλοδοξίες τους στην ομάδα της StageYourIdea με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για την καλλιτεχνική τους οδοιπορία.
1. Η καλλιτεχνική πορεία
Για όσους δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τις δημιουργικές σας ενασχολήσεις θα θέλατε να μας συστηθείτε; Ποιά είναι η καλλιτεχνική αφετηρία και η έως τώρα πορεία σας;
Μελίνα: «Σε όλη μου τη ζωή, η τέχνη υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι μου. Όταν δεν δημιουργώ, νιώθω ότι χάνω τον εαυτό μου. Ασχολούμαι με διάφορες μορφές τέχνης (ζωγραφική, δημιουργική γραφή, κινηματογράφο κλπ.).
Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως storyteller και όχι μόνο ζωγράφο ή συγγραφέα ή filmmaker. Δεν επικεντρώνομαι σε ένα μέσο. Η βασική μου επιδίωξη είναι η ιστορία, ενώ ο κινηματογράφος, η ζωγραφική και η γραφή αποτελούν τα μέσα για να πω αυτήν την ιστορία. Προτιμώ να συνδυάζω διαφορετικές μορφές τέχνης για να δώσω πνοή στις ιστορίες μου.
Όσον αφορά την ζωγραφική σχεδιάζω κυρίως anime χαρακτήρες από διάφορες σειρές που μου αρέσουν και ανεβάζω τα έργα μου σε διάφορα social media και στο ηλεκτρονικό μου portfolio. Ωστόσο, τα πρωτότυπα έργα μου (τους δικούς μου χαρακτήρες, τους κόσμους και ιστορίες που έχω δημιουργήσει από το μηδέν) τα κρατώ εκτός διαδικτύου. Αυτό γίνεται κυρίως για να προστατέψω τη δουλειά μου από κλοπή ή ενδεχόμενη εκμετάλλευση».
Νεφέλη: «Είμαι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Θεσσαλονίκη, αλλά η μητέρα μου είναι Κύπρια οπότε έχω ρίζες και από εκεί! Είμαι 23 χρονών at the moment. Ζωγραφίζω από μωρό παιδί, κυριολεκτικά σχεδόν από πάντα. Έχει τύχει ως έφηβη και παιδί να παρακολουθήσω μαθήματα ζωγραφικής για ελάχιστα χρονικά διαστήματα. Ανά τα χρόνια άφηνα και ξανάπιανα την ζωγραφική και πειραματιζόμουν με διάφορα στυλ κτλ. Στα 12-13 μου περίπου έμαθα για τα anime και άρχισα να προσπαθώ να ζωγραφίζω και να παρακολουθώ.
Τελευταία έχω δώσει έμφαση στο crafting και τον σχεδιασμό κοσμημάτων και αξεσουάρ, αλλά ασχολούμαι, και με την ζωγραφική, όπως και με άλλες διάφορες μορφές τέχνης, digital και παραδοσιακή, σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Μέσω των κοσμημάτων μπήκα και στον κόσμο των bazaars, έχω λάβει μέρος σε αρκετά, και ας μην είμαι αρκετό καιρό μέσα στην κοινότητα. Έχω διοργανώσει και η ίδια κάποια μαζί με φίλους.
Τα έργα μου έχουν στοιχεία από anime, dark fantasy, childhood nostalgia και πολλές φορές δίνουν μια femine αίσθηση ή unique vibes».
2. Η τέχνη του anime
Ποιό ήταν το έναυσμα για ν΄ασχοληθείτε με τον κόσμο / την τέχνη του anime; Τί σας προσέλκυσε και σας παρακίνησε ν’ ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη μορφή απεικόνισης και εξιστόρησης;
Μελίνα: « Το έναυσμα για να ασχοληθώ με αυτή την μορφή τέχνης ήταν η επαφή μου με πολύ συγκεκριμένες anime σειρές και manga, που τα θεώρησα αριστουργήματα.
Καθώς ασχολούμαι με την ζωγραφική, την δημιουργία ιστοριών και την τέχνη γενικότερα, το να δω κάτι που θα με αγγίξει συναισθηματικά σε έντονο βαθμό, θα μου περάσει δυνατά μηνύματα και ιδανικά και θα με εμπνεύσει ήταν θεωρώ καθοριστικά στο να ασχοληθώ κι εγώ με τα anime.
Όσον αφορά τις ιστορίες των anime, συχνά τις αναλύω, αντλώ έμπνευση από αυτές και μου δίνουν το κίνητρο να γράψω τις δικές μου.
Σχετικά με την τέχνη των anime, την θεωρώ αρκετά ιδιαίτερη, εξερευνώ διαφορετικά και ξεχωριστά artstyles και διαμορφώνω το δικό μου. Ζωγραφίζω anime χαρακτήρες από διάφορες σειρές, είτε για εξάσκηση είτε επειδή μου άρεσε μια συγκεκριμένη πόζα ή σκηνή. Αυτή η διαδικασία μου δίνει έμπνευση να δημιουργώ και δικούς μου χαρακτήρες και κόσμους, τους οποίους, όπως ανέφερα και νωρίτερα, δεν ανεβάζω στο διαδίκτυο για λόγους προστασίας της δουλειάς μου».
Νεφέλη: «Ο κοινωνικός μου περίγυρος με σύστησε στα άνιμε. Σε πολύ μικρή ηλικία, πήγαινα τότε ακόμα δημοτικό. Η τριβή μου με το αντικείμενο και οι γνωριμίες που έκανα είχαν ως αποτέλεσμα να γνωρίσω καλύτερα την τέχνη και ν’ αρχίσω και μόνη μου να σχεδιάζω εμπνευσμένη από εκεί. Μιας και πάντα μου άρεσε αυτό το καλλιτεχνικό στυλ και ο έντονος τρόπος έκφρασης που περιέχει».
3. Η τέχνη του anime και οι κοινωνικές προκλήσεις
Πιστεύετε ότι η τέχνη του anime είναι μια πιο εύληπτη και ευχάριστη φόρμα για τη δική σας γενιά να κατανοήσει καλύτερα τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Μελίνα: «Εδώ θα αναφερθώ αποκλειστικά στα καλοφτιαγμένα anime που έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο οπότε όταν γράφω την λέξη anime αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένα top tier έργα. Τέτοιου είδους anime λοιπόν – είτε παλιά είτε νεότερα – καταφέρνουν να περάσουν σημαντικά μηνύματα μέσα από φανταστικούς κόσμους και ιδιαίτερους χαρακτήρες που αιχμαλωτίζουν τους θεατές. Μέσα από αυτά τα μηνύματα βοηθάνε τους νέους να διαμορφώνουν απόψεις και αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους στην αληθινή ζωή.
Πιστεύω ότι τα anime είναι εξίσου προσιτά με οποιοδήποτε άλλο μέσο και θα μπορούσα να πω κι όλας ότι δεν διστάζουν να καταπιαστούν με δύσκολα ή ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν την νεολαία (σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα από τα υπόλοιπα μέσα που θα τα αποφύγουν), προσφέροντας έτσι δυνατά μηνύματα που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Μέσα από την πλοκή, την ανάπτυξη χαρακτήρων, τα anime επιτυγχάνουν ταύτιση και βαθιά συναισθηματική σύνδεση μεταξύ θεατών και χαρακτήρων και τα προβλήματά τους, επιτρέποντας μια πιο έντονη κατανόηση των θεμάτων που εξετάζονται. Παράλληλα, ξεχωρίζουν για το ξεχωριστό artstyle τους και το animation, που έλκει τους θεατές και αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ιστορία που προβάλλουν.
Τέλος, θεωρώ ότι τα anime έχουν παγκόσμια απήχηση, καθώς προβάλλουν πανανθρώπινα μηνύματα που αγγίζουν θεατές κάθε ηλικίας, κοινωνικής ομάδας και κουλτούρας».
Νεφέλη: «Πιστεύω ότι τα άνιμε έχουν συγκεκριμένο κοινό. Υπάρχουν άνθρωποι που τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον και υπάρχουν και άλλοι που τους είναι αδιάφορα ή δεν τους αρέσουν και καθόλου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σειρών που μπορείς να παρακολουθήσεις, και πολλά από αυτά αναφέρονται σε φανταστικούς κόσμους με ακραία σενάρια, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάνε σε “καθημερινούς προβληματισμούς” ενός μέσου ανθρώπου.
Σίγουρα μπορεί κάποιος να κάνει relate ή να συλλογιστεί βλέποντας ένα anime αν του αρέσει αυτή η μορφή απεικόνισης ιστοριών. Ανεξάρτητα ηλικίας, (παρόλο που πλέον ίσως είναι πιο εύληπτα λόγω της ένταξης του animation στις ζωές μας), πολύς κόσμος από διάφορες γενιές ασχολείται μ’ αυτόν τον τομέα».
4. Το καλλιτεχνικό συναπάντημα
Η κάθε μια έχει την δική της ιδιαίτερη καλλιτεχνική διαδρομή και έκφραση, ωστόσο έχετε σμίξει και δεθεί δημιουργικά. Πού οφείλεται αυτό; Μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες;
Μελίνα: «Με την Νεφέλη γνωριζόμαστε από πολύ μικρή ηλικία (από τα χρόνια του δημοτικού), όμως η αληθινή φιλία μας ξεκίνησε πολύ αργότερα στη ζωή μας. Πέρα από φίλες, έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία, κάτι που μας επέτρεψε να διοργανώσουμε και το event (το Geektopia).
Υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσά μας, αλληλοσεβασμός και κατανόηση, ανταλλαγή ιδεών και ενέργεια για να κάνουμε καινούργια πράγματα. Μοιραζόμαστε πολλά κοινά, όπως η μεγάλη μας αγάπη για την τέχνη. Αυτός ο συνδυασμός φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο μας έφερε πιο κοντά, αλλά μας ώθησε στο να ανακαλύπτουμε μαζί και να ακολουθούμε νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια, και να μας γεμίζει όνειρα για το μέλλον».
Νεφέλη: «Πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε γνωριμία χρόνων και είμαστε φίλες όπου και οι δυο ασχολούνται σ’ ένα επίπεδο με την τέχνη. Στα κοινά μας σημεία και ενδιαφέροντα μπορεί να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε κάτι μαζί (πχ ρομαντισμος, geek κουλτουρα, φανταστικό κτλ).
5. Η παραδοσιακή και η ψηφιακή ζωγραφική
Προτιμάτε να εφαρμόζετε στα έργα σας την παραδοσιακή χειροποίητη ζωγραφική ή την ψηφιακή; Τί σας προσφέρει η κάθε επιλογή;
Μελίνα: «Προτιμώ να επιλέγω την κάθε τεχνική ανάλογα με τον καλλιτεχνικό μου στόχο. Αυτό εξαρτάται ακριβώς από τα οφέλη της κάθε επιλογής: Και οι δύο μορφές τέχνης, η παραδοσιακή και η ψηφιακή, έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου.
Μεγαλύτερη αισθητηριακή απόλαυση πιστεύω προσφέρει η παραδοσιακή χειροποίητη ζωγραφική. Αντίθετα, η ψηφιακή τέχνη προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με την διαδικασία δημιουργίας ενός έργου.
Όσον αφορά τον χρόνο, η παραδοσιακή ζωγραφική είναι πιο χρονοβόρα, ενώ η ψηφιακή μπορεί να αποδειχθεί γρηγορότερη, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από την οργάνωση και την εξοικείωση με τα προγράμματα που χρησιμοποιεί κανείς.
Η παραδοσιακή ζωγραφική παρέχει μια μοναδική υφή και βάθος που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί ψηφιακά (εκτός κι αν αποκτήσει κανείς τα κατάλληλα brushes, το κατάλληλο πρόγραμμα κλπ. Που και πάλι είναι δύσκολο να το πετύχει) παρότι και στα δύο μέσα υπάρχουν τεχνικές και πρόγραμμα η παραδοσιακή τέχνη προσφέρει μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία από την άποψη ότι δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ακολουθήσει κανείς μια πολύ συγκεκριμένη τεχνική ή αυστηρό πρόγραμμα, ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε κάτι άλλο.
Στην ψηφιακή μορφή για να βγάλεις ένα σωστό έργο πρέπει να είσαι άκρως οργανωτικός ως προς τα πάντα, δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τυχαίο λάθος» που οδηγεί σε νέες δημιουργικές ιδέες. Είναι σαν να λύνεις ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ψηφιακή τέχνη μπορεί να είναι εξίσου ελεύθερη, υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι το ίδιο έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση σε αντίθεση με το να φτάσει κανείς κάποτε στον ίδιο στόχο «τυχαία». Κάθε μορφή τέχνης έχει τη δική της μαγεία, και η επιλογή εξαρτάται από τον καλλιτέχνη και το όραμά του».
Νεφέλη: «Προσωπικά, χρόνια ζωγράφιζα στο χέρι και πολύ πρόσφατα ασχολήθηκα με τα ψηφιακά εργαλεία στην τέχνη. Είναι ανάλογα με το τι θέλεις να δημιουργήσεις, πως θέλεις να το δημιουργήσεις και το πως θέλεις να εκφραστείς εκείνη την στιγμή.
Το digital είναι πολύ πιο εύκολο από άποψη διαχείρισης και μπορείς πολύ πιο εύκολα να διορθώσεις, να μετακινήσεις, να αλλάξεις κτλ. Το traditional έχει τα τεχνικά challenges του και την μονιμότητα της κάθε πινελιάς, αλλά δίνει μια γειωμένη αίσθηση δημιουργίας και ένα coziness που το digital δεν μπορεί να προσφέρει».
6. Η δημιουργία κοσμημάτων
Νεφέλη, ως σχεδιάστρια και δημιουργός κοσμημάτων ποιές είναι οι επιρροές σου, τα αγαπημένα σου υλικά, και η ξεχωριστή πρόταση που κάνεις μέσω των κοσμημάτων σου;
«Στα κοσμήματα μου εχω επιρροές από την νοσταλγία της παιδικής ηλικίας, απο coquette, kawaii εικόνες και μια πιο σοφτ πλευρά των πραγμάτων γενικότερα. Παστέλ και ροζ χρώματα, κρύσταλλοι, γυαλί, φιόγκοι, anime, καρδιές και νεράιδες.
Πειραματίζομαι με πολλά υλικά και χάντρες διαφόρων ειδών (πλαστικές, γυάλινες κτλ), όπως και διάφορα μέταλλα αλλά και πηλό. Τελευταία έχω αρχίσει να δουλεύω και με ρητίνη. Αγαπημένο υλικό ίσως ο πηλός και η ρητίνη μιας και δίνουν ελευθερία να δημιουργήσεις κάτι πιο “δικό σου”. Ξεχωριστή πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί η υπενθύμιση της παιδικότητάς μας και η μεταποίηση αυτής της αίσθησης σε κοσμήματα».
7. Η καλλιτεχνική προσέγγιση και η κρισιμότητα του μηνύματος
Μελίνα, μπορείς να μας εκθέσεις τις θεμελιώδεις αρχές της δημιουργικής διαδικασίας που ακολουθείς;
«Όλα, κατ’ εμέ ξεκινούν από το μήνυμα, από αυτό που θέλω πραγματικά να εκφράσω. Στη συνέχεια, δημιουργώ την κατάλληλη πλοκή και τους χαρακτήρες που θα υπηρετήσουν και θα καταφέρουν να περάσουν αυτό το μήνυμα. Όσον αφορά την πλοκή, χρησιμοποιώ έναν συνδυασμό θεωρητικής προσέγγισης και διαίσθησης.
Ακολουθώ βασικούς κανόνες για την δημιουργία ιστοριών, διάφορες θεωρίες, δομές αφήγησης και άλλες αφηγηματικές τεχνικές, αλλά ταυτόχρονα αφήνω περιθώριο για «τυχαιότητα», κάτι δηλαδή που θα βγει ασυνείδητα, κάτι που θα νιώσω ότι είναι σωστό. Πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται η κρυφή ουσία που μπορεί να μετατρέψει ένα κατ’ τα άλλα μηχανιστικό και ψυχρό έργο σε κάτι που έχει πραγματική ψυχή».
8. Η εμπειρία διοργάνωσης της έκθεσης Geektopia μέσω της StageYourIdea πλατφόρμας
Πρόσφατα διοργανώσατε το ‘‘Geektopia’’, ένα event όπου οι απανταχού geeks είχαν την ευκαιρία ν’ ανταμώσουν και να ενισχύσουν την κουλτούρα και την κοινότητα. Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας από την StageYourIdea πλατφόρμα και από την αίθουσα που επιλέξατε να φιλοξενήσει τη διοργάνωσή σας;
Μελίνα: «Ο χώρος αποδείχθηκε ιδανικός για τη φιλοξενία του event, προσφέροντας τόσο πρακτική άνεση όσο και αισθητική αρμονία, δημιουργώντας έτσι την τέλεια ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η πλατφόρμα StageYourIdea μας έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε την καλλιτεχνική μας οπτική σε έναν χώρο που μας επέτρεψε να συνδεθούμε βαθύτερα με το κοινό, αναδεικνύοντας τις ιδέες και τα έργα είτε δικά μας είτε άλλων καλλιτεχνών μέσα σε ένα περιβάλλον που υποστήριζε και ενέπνεε τη δημιουργικότητα».
Νεφέλη: «Η πλατφορμα της StageYourIdea μου έδωσε την δυνατότητα να ψάξω και να βρω χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το συγκεκριμένο αλλά και άλλα events. Είναι πολλοί διαφορετικοί χώροι μαζεμένοι ώστε να επισκεφθείς και να επιλέξεις και μάλιστα χώροι οι οποίοι ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί και συνηθισμένοι. Η συνεργασία ήταν καλή και ο χώρος ήταν άρτιος για αυτό που ψάχναμε».
9. Πως να γίνεις ένας δημιουργός με αντίκτυπο
Ποιά συμβουλή θα δίνατε σε όσους φιλοδοξούν ν’ ασχοληθούν με την αφήγηση και την εξιστόρηση είτε μέσω της εικονογράφησης είτε μέσω της γραφής;
Μελίνα: «Αν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, αν πραγματικά καίγεσαι να μεταφέρεις ένα μήνυμα, τότε αφιέρωσε τον εαυτό σου στη δημιουργία ιστοριών. Αν, όμως, δεν έχεις κάτι ισχυρό να εκφράσεις, κάτι που να σε κινητοποιεί να το υποστηρίξεις με όλες σου τις δυνάμεις, τότε καλύτερα να μην το κάνεις.
Κάθε ιστορία περνάει ένα μήνυμα, είτε αυτό γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα από τον δημιουργό της. Κάθε πράξη μας –ή ακόμα και η απουσία πράξης– δηλώνει τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Αν έχεις αξίες και ιδανικά που θέλεις να περάσεις, τότε αξίζει να γράψεις. Αν ακόμα δεν ξέρεις τι πιστεύεις ή ποια είναι η αλήθεια σου, αφιέρωσε χρόνο για να ανακαλύψεις πρώτα τον εαυτό σου.
Η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή είναι να βρεις τα ιδανικά σου. Πρώτα ζήσε, και μετά γράψε. Όσον αφορά τη διαδικασία της συγγραφής, προτείνω να μελετήσει κανείς θεωρίες για δημιουργία ιστοριών, διάφορες δομές αφήγησης, τεχνικές κλπ. να διαβάσει αναλύσεις αλλά και να προσπαθήσει να αναλύσει ιστορίες (είτε από ταινίες, σειρές, βιβλία, κόμικς, θεατρικά έργα κ.λπ.) και, φυσικά, να γνωρίσει τα μεγάλα έργα που άφησαν ιστορία.
Κατά τη γνώμη μου, αν έχεις ιδανικά που είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς και ξέρεις πώς να τα εκφράσεις, τότε η ιστορία σου θα αξίζει να υπάρχει».
Νεφέλη: «Διάβασε, μάθε, ζήσε και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».
10. Η Χριστουγεννιάτικη Geektopia και η μελλοντική πορεία
Θα επιθυμούσατε να μας κοινοποιήσετε κάποια διοργάνωση που πραγματοποιήσατε προσφάτως και τι ετοιμάζετε στο προσεχές μέλλον;
«Στις 14-15 Δεκεμβρίου διοργανώσαμε το Χριστουγεννιάτικο Geektopia expo, vol 2, στο cloud 9 coffee shop, όπου κυριαρχούσαν geek vibes, είχαμε τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, νέων εκθεμάτων, διαγωνισμούς, cosplay και giveaway».
Μελίνα: «Σχετικά με την καλλιτεχνική μου διαδρομή θα προσπαθήσω να ενισχύσω τις ικανότητές μου σε αυτά που αγαπώ και με εκφράζουν. Μπορεί κανείς να δει έργα μου στο Artstation: https://oneiromachia.
Νεφέλη: «Θα με βρείτε σε μελλοντικά bazaar και events της πόλης που θα αναρτώνται στην σελίδα μου @cloudi.jewels. Σίγουρα θα υπάρξουν και μελλοντικά Geektopia αλλά δεν είναι κάτι προγραμματισμένο ακόμα. Όλα θα ανεβαίνουν και επίσημα στην σελίδα της @geektopiaexpo στο instagram επομένως μείνετε συντονισμένοι».