Πως να επιλέξετε το γαμήλιο μενού της αρεσκείας σας

-

Πίνακας Περιεχομένου

Οι άνθρωποι διαχρονικά και σε κάθε κουλτούρα παρασκευάζουν και προσφέρουν ιδιαίτερα φαγητά προκειμένου να εορτάσουν σημαντικά γεγονότα στην ζωή τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα εορταστικά γεύματα λειτουργούν ως ιεροτελεστία όπου διαμορφώνονται σχέσεις και συνεργασίες, και όπου θεμελιώνονται ή ισχυροποιούνται δεσμοί φιλίας ή αλληλεγγύης μεταξύ κοινωνικών ή κοινοτικών ομάδων. 

Τα εορταστικά γεύματα συνδέονται με αναμνήσεις από τις εκάστοτε παραδόσεις μέσα στις οποίες ανατραφήκαμε γι΄ αυτό και πάντοτε θα είναι αναπόσταστο κομμάτι στην διοργάνωση των εκδηλώσεων, οι οποίες κατ’ εξοχήν αποσκοπούν στην δημιουργία εμπειριών.

Ο γάμος είναι μια ιδιαίτερη περίσταση / εορτή που εξυμνεί την αγάπη και την ένωση δύο ανθρώπων γι΄αυτό και θα πρέπει να διασφαλίσετε – όσο είναι αυτό δυνατό – ότι οι καλεσμένοι σας θα μείνουν ικανοποιημένοι γευστικά αλλά και αισθητικά από το γαμήλιο μενού. Ανεξαρτήτως του θέματος που θα επιλέξετε για την διακόσμηση και το μενού φροντίστε να υπάρχει ποικιλία και να συμπεριλάβετε όσο περισσότερες  διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις ώστε οι καλεσμένοι να αισθανθούν ότι τους τιμάτε και τους σέβεστε και όχι ότι τους επιβάλλετε ένα μενού που αρέσει μόνο σ΄εσάς. 

Η ομάδας μας σάς παρέχει κάποιες κατατοπιστικές συμβουλές ώστε να μπορείτε να επιλέξετε βάσει των συνθηκών, και του προϋπολογισμού το είδος του γαμήλιου μενού που σάς ταιριάζει.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του γαμήλιου μενού

Οι παράγοντες που οφείλετε να λάβετε υπόψιν κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του μενού ή των μενού σας είναι οι εξής: 

1. Eποχή του χρόνου

Είναι ευνόητο ότι η ανάλογα με την εποχή του χρόνου τα γεύματα θα πρέπει να διαφοροποιούνται ως προς την σύνθεσή τους. Για παράδειγμα τους χειμερινούς μήνες προτιμώνται γεύματα με περισσότερα μπαχαρικά, φυτικό ή ζωϊκό λίπος, και υδατάνθρακες. Αντίθετα τους θερινούς μήνες τα μενού είναι πιο ανάλαφρα, με πιο ήπιες γεύσεις και αρώματα, με πρωταγωνιστές τις σαλάτες και τα φρούτα.

Είναι σύνηθες όμως εκτός από τις κατά εποχή διαφορετικές γευστικές επιλογές να βρείτε διακυμάνσεις και στην ίδια τη χρέωση για το πακέτο της γαμήλιας διοργάνωσής σας.

Επισκεπτόμενοι την StageYourIdea πλατφόρμα έχετε την δυνατότητα να διαπιστώσετε την τυχόν υπάρξη εποχιακών διακυμάνσεων στην χρέωση των Αιθουσών (δηλ. των ιδιαίτερων χώρων διοργανώσεων) που σας εμπνέουν για την γαμήλια δεξίωσή σας.

2. Χρονική περίοδος της ημέρας

Ανάλογα με το ποια χρονική περίοδο της ημέρας θα διεξαχθεί η γαμήλια δεξίωση θα πρέπει και αντίστοιχα να προσαρμόσετε το μενού.

Αν είναι μεσημεριανές ώρες είναι πολύ πιθανόν να έχετε αρκετά πεινασμένους καλεσμένους, οι οποίοι αναμένουν να γευματίσουν ένα χορταστικό μενού. Γι’ αυτό σάς συμβουλεύουμε να μεριμνήσετε ώστε οι ποσότητες να είναι γενναιόδωρες ή αν επιλέγετε πιο μεταμοντέρνες εκδοχές μενού, με μίνιμαλ εμφάνιση αλλά εκλεπτυσμένες και πειραγμένες γεύσεις να είναι μεστές περιεχομένου.

Στην StageYourIdea πλατφόρμα έχετε τη δυνατότητα να εξετάσετε τον κατάλογο μενού διαπιστώνοντας άμεσα αν διατίθενται επιλογές ανάλογα τη χρονική περίοδο της ημέρας όπως επίσης και να πάρετε μια κατατοπιστική εικόνα για την αισθητική σέρβις του μενού ανά Αίθουσα που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Γραφική Αποτύπωση της προβολής των μενού για γαμήλιες δεξιώσεις

3. H τοποθεσία διεξαγωγής της γαμήλιας δεξίωσης

Η τοποθεσία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας βάσει του οποίου θα εναρμονίσετε το γαμήλιο μενού.

Αίθουσα με τραπέζια σε στυλ οικογενειακού μενού

Για παράδειγμα αν η δεξίωση πρόκειται να διεξαχθεί σε ορεινή περιοχή, όπως στο εστιατόριο του γραφικού υδροβιότοπου Πλατανάκια, το κρέας είναι η πιο κατάλληλη επιλογή γύρω από την οποία θα διαμορφώσετε το μενού.

"Το εστιατόριό μας προσφέρει σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με εκλεπτυσμένες γεύσεις πλην όμως με χορταστικές και γενναιόδωρες μερίδες. Το κρέας μας είναι επιλεγμένο, ελληνικής προέλευσης. Όλες οι αλοιφές είναι χειροποίητες και παρασκευασμένες με το μεράκι και την επιμέλειά μας."

Αν από την άλλη πρόκειται να διεξαχθεί σε παραθαλάσσιο μέρος όπως στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων, δηλαδή μια ανάσα από την παραλία, τα θαλασσινά είναι η προφανής επιλογή.

Αίθουσα με θαλασσινό μενού

"Με στόχο και προσδοκία να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό που θα εμπνεύσει την αίσθηση του σπιτικού και την μοναδικότητα ενός gourmet εστιατορίου, δημιουργήσαμε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον όπου σερβίρουμε πιάτα δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας με παραδοσιακές γεύσεις που συναντούν μοντέρνες τεχνικές με αισθητική και ποιότητα."

4. Οι γευστικές προτιμήσεις των καλεσμένων σας

Όπως τονίσαμε και παραπάνω οι προτιμήσεις των καλεσμένων είναι καίριας σημασίας για την επιλογή του μενού καθώς ο στόχος της δεξίωσης πέραν των ευχών προς τους νεόνυμφους είναι να ευχαριστηθούν και να απολαύσουν την συμμετοχή τους στην ιδιαίτερη και μοναδική αυτή εορτή. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχουν οι πρωταγωνιστές της εορταστικής εκδήλωσης, ωστόσο η αποδοχή και ο απόηχος από τους καλεσμένους θα ισχυροποιηθούν εφόσον εισπράξουν ότι έχετε μεριμνήσει ώστε να ικανοποιηθούν εξατομικευμένα οι προτιμήσεις τους.

Για τον σκοπό αυτό, μπορείτε να παρέχετε στους καλεσμένους σας εγκαίρως και προκαταβολικά την δυνατότητα να σας υποδείξουν τις γευστικές τους προτιμήσεις. Η StageYourIdea πλατφόρμα σας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψετε τους καλεσμένους που εμπιστεύεστε σε Συνεργάτες, βοηθώντας σας όχι μόνο στο να κατασταλλάξετε στην επιλογή σας αλλά πολύ περισσότερο υποδεικνύοντας την αξία της συμμετοχής τους αφού γίνεται κοινώς αντιληπτή η προτίμηση της πλειοψηφίας.

Γραφική αναπαράσταση λειτουργίας Συνεργασίας για το γαμήλιο μενού
Γραφική Αναπαράσταση της Σελίδας Συλλογών (ο βαθμός σας δεν είναι ορατός στους συνεργάτες σας)

Αφού δημιουργήσετε μια Συλλογή με τις Αίθουσες που σας εμπνέουν, μπορείτε να προσκαλέσετε όσους Συνεργάτες επιθυμείτε να έχετε, συμπεριλαμβάνοντας στη πρόσκληση μια σημείωση. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους ζητήσετε να αξιολογήσουν τις επιλογές σας βάσει του μενού που παρέχεται ανά περίπτωση, διαπιστώνοντας έτσι, ποια Αίθουσα προσφέρεται με ένα μενού που χαίρει ευρείας αποδοχής από τη μεριάς τους.

5. Θα υπάρχει ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα;

Θέλετε να διεγείρετε γευστικά και να προϊδεάσετε τους καλεσμένους σας με κάποιο ορεκτικό ή και ορεκτικά πριν το κυρίως γεύμα; Ποιό θα είναι το ορεκτικό ή τα ορεκτικά της επιλογής σας; Θα είναι κοκτέιλ, καναπεδάκια, σαλάτα, βελουτέ σούπες, ή αλοιφές (dip); Ό,τι και να επιλέξετε φροντίστε να είναι αρκετά γευστικό ώστε να ενθουσιάσει τους καλεσμένους και να τους προκαλέσει την προσμονή για τα επόμενα πιάτα και να είναι συμβατό γευστικά και αισθητικά με τα υπόλοιπα πιάτα.

6. Ο τύπος ποτού που θα συνοδεύει το γεύμα

Αν επιδιώκετε να καλύψετε τις ποικίλες προτιμήσεις των καλεσμένων σας, τότε θα πρέπει να παρέχετε ευέλικτα μενού που να ταιριάζουν με ποικίλα ποτά ή ροφήματα. Είναι μια ριψοκίνδυνη αποστολή αλλά αν την σχεδιάσετε σωστά θα σάς ανταμείψει.

Μπορείτε, επίσης, να διαμορφώσετε μενού ανά ποτά και να τα αντιστοιχίσετε στους καλεσμένους σας, ώστε να επιλέξουν εκείνοι ποιό ποτό θα ήθελαν να καταναλώσουν και να τους προσφερθεί το αντίστοιχο μενού. Είναι πρωτότυπο, δεν είναι τυποποιημένο και οι καλεσμένοι θα αισθανθούν ότι μεριμνήσατε ειδικά γι΄ αυτούς.

Οι επιλογές μενού

1. Σερβιριστό

Διάταξη καθήμενων για σερβιριστό γαμήλιο μενού

Το σερβιριστό μενού είναι η πιο παραδοσιακή επιλογή για γαμήλιο μενού και αποτελείται από τρία πιάτα, ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο. Συνήθως παρέχονται τρεις επιλογές πρωτεΐνικών γευμάτων, τα οποία έχουν ως βάση το κοτόπουλο, το μοσχάρι ή το ψάρι αλλά και περισσότερες για καλεσμένους με ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις και απαιτήσεις (χορτοφαγικό, vegan, χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικό μενού).  Τα πιάτα έχουν προκαθορισμένες μερίδες οι οποίες σερβίρονται στους καλεσμένους από επαγγελματίες σερβιτόρους και η διάταξη των τραπεζιών που ενδείκνυται είναι συνήθως σε στυλ δείπνου.

2. Σε στυλ οικογενειακού δείπνου

Διάταξη οικογενειακού δείπνου ως γαμήλιο μενού

Σ’ ένα τέτοιου είδους μενού υπάρχουν πιατέλες με εδέσματα στην μέση ενός επιμήκους τραπεζιού μαζί με τα απαραίτητα ατομικά σερβίρτσια ανά θέση. Ουσιαστικά αναπαριστά ένα οικογενειακό τραπέζι σε μεγαλύτερη κλίμακα όπου οι καλεσμένοι διαμοιράζονται το φαγητό από τις πιατέλες μεταξύ τους. 

3. Μπουφες

Διάταξη σε στυλ μπουφέ ως γαμήλιο μενού

Σ΄ ένα μπουφέ όπου τα γεύματα διατίθενται παρατεταγμένα και διακοσμημένα με συγκεκριμένο τρόπο και σε απόσταση από τα τραπέζια των καλεσμένων οι καλεσμένοι επιλέγουν οι ίδιοι ποια εδέσματα και πόσο θα φάνε. Οι καλεσμένοι έχουν την ελευθερία να πηγαίνουν προς το μπουφέ και να επιστρέφουν στις θέσεις τους όσο συχνά το επιθυμούν.

Συγκρίνοντας τα στυλ μενού

Αν επιθυμείτε μια οικονομική και εύκολη, ως προς την διοργάνωση, λύση για το γαμήλιο μενού σας το σερβιριστό μενού είναι η ασφαλής επιλογή όπου το κόστος υπολογίζεται έγκαιρα και αξιόπιστα όπως επίσης διασφαλίζετε ότι οι καλεσμένοι σας θα σερβιριστούν και μάλιστα συντονισμένα στον ίδιο χρόνο. Έτσι είναι απαλλαγμένοι από το άγχος για το αν θα προλάβουν να φάνε απολαμβάνοντας τις συναναστροφές και τις συζητήσεις τους. Ωστόσο είναι ένα επίσημο και τυποποιημένο στυλ γαμήλιου μενού που παραπέμπει περισσότερο σε ξενοδοχειακή ατμόσφαιρα παρά σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. 

Το οικογενειακό στυλ μενού από την άλλη έχει ακριβώς αυτό που δεν διαθέτει το σερβιριστό μενού, αυτή την ζεστασιά και την επικοινωνία μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Ο διαμοιρασμός του φαγητού και οι ποικιλίες γεύσεων που παρατίθενται βοηθούν στην διασύνδεση των καλεσμένων, και προσφέρουν μια περισσότερο οικεία ατμόσφαιρα όπου ενθαρρύνονται οι συζητήσεις. Εντούτοις, δεν συνιστά μια οικονομική επιλογή καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί η ποσότητα που καταναλώνουν οι καλεσμένοι. Για παράδειγμα κάποιοι μπορεί να καταναλώσουν πολύ περισσότερη ποσότητα σε σχέση με άλλους και ενδεχομένως να υπάρχουν καλεσμένοι που είτε να μην προλάβουν να φάνε είτε να μην ικανοποιηθούν γευστικά, στοιχεία που δεν θα μπορείτε να εντοπίσετε.

Για τον λόγο αυτό ο μπουφές σάς λύνει τα χέρια καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών από ένα οικογενειακό στυλ μενού και όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εδέσματα εν αντιθέσει με το οικογενειακό στυλ όπου ανάλογα με την θέση τους οι καλεσμένοι έχουν πρόσβαση σε πιάτα μέχρι συγκεκριμένης εμβέλειας. Ωστόσο λάβετε υπόψη πως στην περίπτωση του μπουφέ ενδέχεται να προκληθεί αναμονή των καλεσμένων σας σε μια ουρά και επίσης του παράγοντα πως δεν έχετε καθόλου έλεγχο σχετικά με τις ποσότητες που καταναλώνονται καθώς οι καλεσμένοι μπορεί να παραγεμίζουν τα πιάτα τους με υπέρμετρες μερίδες.

Οι θεματικές μας προτάσεις

Γαμήλιο μενού με φόντο τη μικρασιατική μας παράδοση

Αίθουσα με θεματικό γαμήλιο μενού - συνταγές της γιαγιάς

Από την Ταυτότητα της Αίθουσας: “σε μεταφέρει αισθητικά και γευστικά σε ιστορικές γειτονιές της Μικράς Ασίας όπου το γραφικό ύφος της βυζαντινής αισθητικής διασταυρώνεται με την θεατρικότητα του ροκοκό

Γαμήλιο μενού με φόντο εθνικ παραστάσεις

Αίθουσα για τη διοργάνωση γαμήλιας δεξίωσης με θεματικό υπόβαθρο

Από την Ταυτότητα της Αίθουσας: “θα βιώσετε αισθητικά μια πανδαισία πολιτισμικών αφηγήσεων με αναφορές σε παραδόσεις πολιτισμών όπως της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Μεσογείου και όχι μόνο

Γαμήλιο μενού με φόντο την γραφική ελληνική ύπαιρθο

Αίθουσα για θεματική γαμήλια δεξίωση με φόντο τη παραδοσιακή μας ελληνικήύπαιθρο

Από την Ταυτότητα της Αίθουσας: “Είναι το συνοικιακό εστιατόριο που σε εκπλήσσει με την εμπνευσμένη διακόσμησή του καθώς σε ωθεί να βιώσεις πολύτιμες στιγμές που προσφέρει η γραφική ελληνική ύπαιθρος, όπως το να ανταμώνεις με αγαπημένα πρόσωπα με την συνοδεία της απαράμιλλης ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας…