Διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου: 8+4 απαντήσεις

-

Πίνακας Περιεχομένου

Η διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου (book presentation) απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και προσοχή στη λεπτομέρεια. Στο παρακάτω άρθρο απαντώνται 8 βασικές ερωτήσεις, που «ξεκλειδώνουν» την επιτυχία της διοργάνωσης αυτής και 4 κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή της ιδανικής αίθουσας που θα την φιλοξενήσει.

Επιπλέον, θα σας δείξουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα StageYourIdea η χρήση της οποίας είναι εντελώς δωρεάν, για να πετύχετε τον στόχο σας. 

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο: Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ξεφύλλισμα βιβλίου

Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου είναι να καθορίσετε τον σκοπό της δραστηριότητας. Πρόκειται για την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, την προώθηση ενός υπάρχοντος βιβλίου ή την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του/της συγγραφέα;

Ο στόχος της διοργάνωσης θα πρέπει να είναι σαφής πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε σχεδιασμός

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο: Πότε πρέπει να σχεδιάσουμε αυτήν την διοργάνωση;

Επιλέξτε έξυπνα την ημερομηνία και ώρα ώστε αφενός να εξυπηρετεί τον συγγραφέα και τους συμμετέχοντες και αφετέρου τον σκοπό της εκδήλωσης! Εξετάστε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε την διοργάνωση γύρω από μια θεματική ημερομηνία σε σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου ή μια γιορτή που σχετίζεται με το βιβλίο.

Θα μπορούσε αυτή να είναι μια Παγκόσμια Ημέρα που να σχετίζεται με το ίδιο το θέμα του βιβλίου – για παράδειγμα ένα ιατρικό βιβλίο για το αλτσχάιμερ με την Ημέρα Αλτσχάιμερ. Επίσης, λάβετε υπόψη σας άλλες πιθανές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη την ίδια ημέρα, καθώς δεν θα θέλατε να διασπαστεί η προσοχή του κοινού σας.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: Ποιους να προσκαλέσω;

Σκεφτείτε ποιοι θέλετε να παρευρεθούν στην διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, επαγγελματιών του κλάδου, παραγόντων επιρροής, μέσων ενημέρωσης και φυσικά φαν των βιβλίων.

Στείλτε ηλεκτρονικές προσκλήσεις σε όσους περιλαμβάνονται στη λίστα καλεσμένων και συνεχίστε με υπενθυμίσεις όσο πλησιάζει ο καιρός της παρουσίασης βιβλίου. Προγραμματίστε event στο facebook καθώς αυτά γίνονται ορατά και από φίλους των προσκεκλημένων σας, που δεν έχετε εσείς προσκαλέσει, γνωστοποιώντας το event σε περισσότερους εν δυνάμει αναγνώστες του βιβλίου.

Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς παράγοντες επιρροής ή θεωρείτε δύσκολο να έρθουν δημοσιογράφοι, καλέστε bookstagrammers και άλλους influencers που ασχολούνται με το βιβλίο. Αυτοί είναι οι άνθρωποί σας που θα επικοινωνήσουν το βιβλίο και την διοργάνωσή σας στο βιβλιόφιλο κοινό

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο: Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης παρουσίασης βιβλίου;

Υπογραφή βιβλίου σε διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου

Καταρτίστε ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα εξής μέρη (ορισμένα από αυτά ή και όλα):

α) απαγγελίες ή αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου από τον/την συγγραφέα ή ακόμη κάποιον ηθοποιό. Οι ηθοποιοί συνήθως επειδή έχουν κάνει ορθοφωνία, μπορούν να κάνουν ωραία, στρωτή ανάγνωση, όπου χρειάζεται με συναίσθημα, αναδεικνύοντας, έτσι το περιεχόμενο του βιβλίου, και διατηρώντας το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό. 

β) σύντομες ομιλίες για το περιεχόμενο του βιβλίου από τον συγγραφέα ή μεταφραστή του, καθηγητές ή επιστήμονες σχετικούς με το περιεχόμενο του βιβλίου ή άνθρωποι που γνωρίζουν τον συγγραφέα.

Αποφύγετε τις μακροσκελείς ομιλίες.

Προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το μέρος της παρουσίασης, καθώς παρόλο που φέρει μεγάλη ουσία και σημασία για την επιτυχία της διοργάνωσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κουράσει το κοινό, να ‘απλωθεί’ πολύ χρονικά. 

γ) συζητήσεις και ερωτήσεις – απαντήσεις. Ίσως το σημαντικότερο μέρος της διοργάνωσης, καθώς η διαδραστικότητα με το κοινό αποτελεί δείκτη της επιτυχίας της συνάντησης αυτής. 

δ) υπογραφές: Μην παραμελήσετε αυτό το κομμάτι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης παρουσίασης βιβλίου. Είναι πολλοί βιβλιόφιλοι που αγοράζουν βιβλία στη συνάντηση αυτή επιθυμώντας διακαώς προσωπικές αφιερώσεις, ή έστω υπογραφές από τον / την αγαπημένο/η συγγραφέα τους πάνω στο αντίτυπο τους.

Συχνά, αυτό το μέρος μπορεί να αποδειχθεί πιο χρονοβόρο απ΄όσο υπολογίζατε αρχικά ως διοργανωτές. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ψυχαγωγία ή δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο, όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω.

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο: Πώς θα προωθήσω την βιβλιοπαρουσίαση;

Βιβλίο με υλικά που σχετίζονται με το περιεχόμενό του

Προωθήστε τη διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου με τους ακόλουθους τρόπους:

1) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κοινότητες / groups, μην αμελώντας να χρησιμοποιήσετε λέξεις κλειδιά υπό τη μορφή των (#) hashtags ώστε να καταστεί το περιεχόμενό σας ορατό σε σχετικές με το περιεχόμενό σας αναζητήσεις

2) σε έντυπα και ηλεκτρονικά (πολιτιστικά) μέσα που ασχολούνται με το βιβλίο γενικά η περιλαμβάνουν μία ατζέντα όλων των διοργανώσεων πολιτισμού στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

3) Δημιουργώντας έναν αφιερωμένο ιστότοπο (ή χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Facebook events).

4) «Εμπλέξτε» δημιουργικά και τον ιδιοκτήτη της αίθουσας που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση – τον αιθουσάρχη αξιοποιώντας, με άλλα λόγια, και τα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

5) Μην παραβλέψετε και τις πιο…παραδοσιακές μεθόδους προβολής της διοργάνωσης, όπως, για παράδειγμα την προετοιμασία μιας καλαίσθητης αφίσας, με όλα τα στοιχεία της συνάντησης, και την ανάρτησή της στην αίθουσα 10-14 μέρες πριν την υλοποίησή της.

ΕΡΩΤΗΜΑ 6ο: Τι είδους προωθητικό υλικό να έχω μαζί μου;

Προετοιμάστε υλικό όπως βιβλία, αφίσες, σελιδοδείκτες και φυλλάδια για την προώθηση της διοργάνωσης και του έργου του συγγραφέα. Ακόμη και τα μέλη του κοινού που θα φύγουν χωρίς ένα βιβλίο μαζί τους, καλό είναι να μη φύγουν με άδεια χέρια.

Ένας καλαίσθητος σελιδοδείκτης είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος να κάνεις το κοινό σου να διατηρήσει στη μνήμη του την διοργάνωση. 

ΕΡΩΤΗΜΑ 7ο: Πώς οργανώνονται οι πωλήσεις βιβλίων;

Τι καλύτερο από το να προκύψει πώληση κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης παρουσίασης βιβλίου; Η πώληση είναι και ο λόγος που πολλοί διοργανωτές εκδότες ή συγγραφείς επιλέγουν τη παρουσίαση σε  βιβλιοπωλεία όμως υπάρχουν ενναλλακτικές που αξίζει να εξετάσετε.

Όπως η “Πολυεπίπεδη Αίθουσα Τέχνης” η οποία διαθέτει ΚΑΔ με τη δυνατότητα πώλησης βιβλίων, έτσι μπορείτε να στήσετε το δικό σας τραπέζι πώλησης βιβλίων, έπειτα από συνεννόηση με τον αιθουσάρχη. Γράψτε ένα σχετικό μήνυμα και στείλτε το δωρεάν αίτημά σας μέσω της πλατφόρμας StageYourIdea.

Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα αρκετά αντίτυπα του βιβλίου. Γι’ αυτό το κομμάτι χρειάζεστε έμπειρο προσωπικό. Αναθέστε συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες σε κάθε μέλος του προσωπικού σας.

ΕΡΩΤΗΜΑ 8ο: Είναι απαραίτητο το follow-up μετά την διοργάνωση;

ΝΑΙ! Μετά την εκδήλωση, επικοινωνήστε – ηλεκτρονικά το προτιμότερο για λόγους ευκολίας και ταχύτητας – με τους παρευρισκόμενους και ευχαριστήστε τους για την παρουσία τους.

Μπορείτε ακόμη να στείλετε μια online έρευνα, παραδείγματος χάρη με τη μορφή google forms, για να συγκεντρώσετε σχόλια και προτάσεις για μελλοντικές σας, παραπλήσιες ή μη, διοργανώσεις.

Κρατήστε επαφή με τους παρευρισκόμενους και συνεχίστε να προωθείτε το έργο του συγγραφέα.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Πώς επιλέγουμε την ιδανική αίθουσα

Art cafe για διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου

Η επιλογή του χώρου διοργάνωσης ή ενός ιδιαίτερου χώρου όπως είναι οι αίθουσες της StageYourIdea πλατφόρμας για τη διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου, του book signing event ή όποιου άλλου είδους book promo event είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της. Το που πραγματοποιείται η διοργάνωση συμβάλλει τα μέγιστα στην ταυτότητα της βιβλιοπαρουσίασης. Συγκεκριμένα:

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1: Προσβασιμότητα

Επιλέξτε μία αίθουσα που είναι κατάλληλη για το μέγεθος της διοργάνωσης παρουσίασης βιβλίου και τον αριθμό των παρευρισκομένων. Συγκεκριμένα, πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήματα, όπως τα παρακάτω, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί το κοινό σας.

1) Η τοποθεσία της αίθουσας είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης ή όχι;

2) Αν το κοινό σας έρθει με αυτοκίνητο, υπάρχουν χώροι στάθμευσης κοντά; Και αν όχι, υπάρχει εγγύς στάση λεωφορείου;

3) Μήπως η αίθουσα βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν συνάδει με την ταυτότητα της διοργάνωσής σας; Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και νέους ενήλικες. Μήπως πρόκειται να διοργανώσετε μια παρουσίαση παιδικού βιβλίου; Ίσως θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείτε σε μία αίθουσα που γεωγραφικά βρίσκεται σε νεόδμητη περιοχή οπότε πιθανώς κοντά σε οικογένειες. 

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2: Διάταξη ατόμων

Σχετικά με τις επιλογές διάταξης των ατόμων μπορείτε να διαβάσετε έναν απόλυτο οδηγό που έχουμε συντάξει, εδώ. Κάποιοι παράγοντες που επηρρεάζονται από την διάταξη των ατόμων είναι οι κάτωθι:

1) Ακουστική ποιότητα και ορατότητα του κοινού Η διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων της αίθουσας εξυπηρετεί το κοινό ή μπορεί να καλλιεργηθεί η εντύπωση των διακρίσεων; Εδώ απαιτείται η γνώση από τη μεριά σας, και αν ο αιθουσάρχης εγκρίνει το να την διαμορφώσετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2) Χωρητικότητα Μπορείτε να υπολογίσετε περίπου πόσος κόσμος θα έρθει ούτως ώστε να επιλέξετε την κατάλληλου μεγέθους αίθουσα; Και αν ναι, δεν θα πρέπει να μάθετε ποια είναι η χωρητικότητα της σύμφωνα με το στυλ διάταξης που επιθυμείτε; Συχνά, για παράδειγμα, προτιμώνται μικρότερες αίθουσες, επειδή έχουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και μπορούν να είναι πιο οικείες σε σύγκριση με μεγαλύτερες αίθουσες, όμως οι επιλογές διάταξης είναι περιορισμένες.

Αναμφίβολα, σε αυτό το σημείο η πλατφόρμα StageYourIdea έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει φίλτρο αναζήτησης αίθουσων με τον αριθμό των ατόμων στη διάταξη που επιθυμείτε. Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε τρισδιάστατα σε κάθε αίθουσα προχωρώντας στις επιλογές σας από την άνεση του γραφείου σας. Το αίτημα είναι δωρεάν!

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 3: Οπτικοακουστικός εξοπλισμός

Ουσιατικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να μπορείτε να δίνετε απάντηση από την πρώτη στιγμή είναι τα παρακάτω:

1) Διατίθεται μικρόφωνο; 

2) Υπάρχει προτζέκτορας και οθόνη; Ενδεχομένως να σας χρειαστεί ανεξάρτητα αν έχετε προσχεδιάσει να προβάλετε υλικό.

3) Υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση WIFI;

4) Μήπως, θα χρειαστείτε μια μικρή – όχι υποχρεωτικά υπερυψωμένη – σκηνή ή άλλη γωνιά για το καλλιτεχνικό κομμάτι του προγράμματος; Υπάρχουν βιβλιοπαρουσιάσεις ή εκδηλώσεις λόγου που συνδυάζονται με μουσική. 

Αν πάλι πρόκεται να παρουσιάσετε κάποιο παιδικό βιβλίο για μικρά παιδάκια, η παραπάνω γωνιά θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε εικαστικό εργαστήρι με μπλοκ και μαρκαδόρους, όπου τα παιδάκια θα ζωγράφιζαν σκηνές από το βιβλίο ή τον αγαπημένο τους ήρωα από το βιβλίο. Οι δυνατότητες είναι άπειρες – χρειάζεται μόνο φαντασία.. ή μερικές ιδέες από άλλες διοργανώσεις όπως από το άρθρο μας για δραστηριότητες παιδικού πάρτυ εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Και πάλι η πλατφόρμα StageYourIdea σας επιτρέπει, μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης των φίλτρων αναζήτησης, να εντοπίσετε δίχως κόπο όσες αίθουσες διαθέτουν τις παροχές εκείνες που θεωρείτε απαραίτητες για τη διοργάνωσή σας.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 4: Ταυτότητα βιβλίου / διοργάνωσης

Εάν το βιβλίο έχει σχέση με την τέχνη ή την ιστορία, θα ήταν πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα να επιλέξετε μια αίθουσα γκαλερί ή άλλου εκθεσιακού τύπου που σχετίζεται με τη θεματολογία του βιβλίου. Αυτοί οι χώροι μπορούν να προσφέρουν ένα μοναδικό σκηνικό για την διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου και να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Αν το βιβλίο που προωθείτε είναι βιβλίο μαγειρικής, μια αίθουσα με παροχή μιας δημιουργικής κουζίνας ή προσφοράς γαστριμαργικών προτάσεων είναι μια ιδανική επιλογή. 

Χρυσή Συβουλή

Κλείνουμε το παρόν άρθρο με μία πολύτιμη συμβουλή επιτυχίας για νέους και φερέλπιδες συγγραφείς. Συμβουλή, όχι δική μας, αλλά από το έγκριτο Forbes.

Μια καμπάνια βιβλιοφιλίας αναζητά ευκαιρίες για να συγκεντρώσει περισσότερες κριτικές για το βιβλίο σας. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός λογαριασμού μέσω του Goodreads. Αυτό επιτρέπει στον συγγραφέα να προσφέρει μια δωρεάν έκδοση του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή σε μια κοινότητα κριτικών οι οποίοι, με τη σειρά τους, δημοσιεύουν μια ειλικρινή κριτική.

Tο NetGalley, με πάνω από 90 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη, είναι μια άλλη ιδανική πλατφόρμα για την απόκτηση κριτικών βιβλίων. Η ίδια διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω λειτουργεί και εδώ, δίνοντάς σας δύο μέρη για να επεκτείνετε τις κριτικές των βιβλίων σας και, έτσι, να ενθαρρύνετε τους επιχειρηματίες-ενθουσιαστές να αγοράσουν το βιβλίο σας.’ (σε δική μας ελεύθερη απόδοση)