Τo ‘avrio’ του location scouting στην Θεσσαλονίκη

-

Πίνακας Περιεχομένου

Όλο και περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται στην Θεσσαλονίκη, είτε πρόκειται για μικρού είτε για μεγάλου μήκους ταινίες, είτε για γυρίσματα διαφημιστικών spots ή ακόμη και για βίντεο κλιπ (video clip). Μία αναπάντεχη παράμετρος αυτής της κατάστασης είναι η ανάγκη για όλο και πιο πρωτότυπους, αυθεντικούς και ιδιαίτερους χώρους της πόλης μας που θα πλαισιώσουν ή αλλιώς θα ‘καδράρουν’ ιδανικά μια κινηματογραφική ιστορία.

Αυτή η ανάγκη ώθησε τον Νάσο Κούτλα, location manager της κινηματογραφικής εταιρείας Avriofilms, να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας και να πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία τα γυρίσματα ενός πρότζεκτ του.

Τι, όμως, είναι ακριβώς το location scouting και γιατί είναι τόσο σημαντικός ένας location scout – αν και αθέατος και άγνωστος για τους περισσότερους – ο ρόλος του; Ποιο είναι το κενό που υπάρχει στους τρόπους ανίχνευσης και ανακάλυψης αιθουσών και τοποθεσιών για κινηματογράφηση και με ποιο τρόπο μπορεί η StageYourIdea να συμβάλλει σε αυτό; Ο κ. Κούτλας λύνει όλες τις απορίες μας…

Location Manager Nasos Koutlas (location scouting)
κ. Νάσος Κούτλας - location manager στην Avriofilms

Ο ρολός του location scout

Τι ακριβώς καλείται να κάνει ένας location scout και ποιος ο ακριβής ρόλος του στην προετοιμασία μιας κινηματογραφικής παραγωγής; 

«Ένας location scout είναι από τους πρώτους που ξεκινάνε την εργασία τους στην παραγωγή μιας ταινίας. Στο κομμάτι της προετοιμασίας, λαμβάνει το σενάριο που αναλύοντάς το ξεχωρίζει τις τοποθεσίες όπως αναγράφονται στο κείμενο πχ «Δάσος». Σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και παραγωγό, τού μεταφέρονται επιπλέον πληροφορίες για τις ζητούμενες τοποθεσίες και ξεκινάει το scouting.

Η ιδανική τοποθεσία θα πρέπει να εξυπηρετεί αρχικά τις καλλιτεχνικές ανάγκες της σκηνής, τις λειτουργικές ανάγκες της παραγωγής και του συνεργείου (χώροι για να στήνονται βάσεις), καθώς και σαφώς τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Θεωρητικώς αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις θα προταθεί μια τοποθεσία και έπειτα είναι απόφαση του σκηνοθέτη, του Dop και των παραγωγών για να χρησιμοποιηθεί. Αυτά αφορούν κυρίως τις ανάγκες της προ παραγωγής».

Ο κ. Νάσος είναι ένας εκ των συντελεστών του “Απαρατάτεμε” – μία υπό ανάπτυξη μικρού μήκους ταινία από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου.

Μάθετε περισσότερα και στηρίξτε αυτή τη νέα προσπάθεια εδώ!

Η πρώτη εμπειρία χρήσης της πλατφόρμας StageYourIdea από την Avriofilms

Παραγωγή μουσικού βίντεο κλιπ έπειτα από αναζήτηση τοποθεσίας (location scouting) στην StageYourIdea πλατφόρμα

Ποια ήταν η εμπειρία χρήσης της πλατφόρμας StageYourIdea για εσάς προσωπικά; Πώς μας ανακαλύψατε; Πόσο βοηθητικές ήταν οι δυνατότητες της σελίδας μας, όπως τα φίλτρα αναζήτησης;

«Υπήρχε βιασύνη και πίεση χρόνου όταν βρέθηκα στην σελίδα σας. Προσωπικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα της παρουσίασης των χωρών καθώς καταλάβαινεις – και χωρίς να επισκεφτείς τον χώρο – την μορφή του.

Επιπλέον, δίνονται παρά πολλές πληροφορίες για το τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας τα αναλυτικά και συγκεκριμένα φίλτρα, γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Ήθελα να κλείσω έναν συγκεκριμένο μέρος που γνώριζα από πριν και η σελίδα σας ήταν αυτή που το διαχειριζόταν κι έτσι βρέθηκα στο stageyouridea».

StageYourIdea TIP για μια σωστή αναζήτηση στην πλατφόρμα

Για να αναζητήσετε αίθουσες μπορείτε είτε να γράψετε την δραστηριότητά σας είτε να χρησιμοποιήσετε την ένδειξη ‘Αναζήτηση’ στην κεφαλίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κούτλας έκανε αναζήτηση για ‘παραγωγή μουσικού βίντεο’, με αποτέλεσμα να περιορίσει την έρευνά του στις πλέον συμβατές επιλογές. Χρησιμοποιώντας την εικονική περιήγηση δεν έχασε χρόνο σε άσκοπες επισκέψεις.

Περισσότερες συμβουλές για γρήγορη και αποτελεσματική πλοήγηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Η επίγευση της εμπειρίας χρήσης της πλατφόρμας

Καθώς ολοκληρώθηκαν και τα γυρίσματα της παραγωγής στην αίθουσα που κλείσατε μέσω της StageYourIdea, θέλω να σας ρωτήσω αν όλα διεξήχθησαν όπως περιμένατε ή αν έχετε κάποιες επισημάνσεις ή προτάσεις βελτίωσης να μας κάνετε;

«Στην δικιά μας περίπτωση όλα κύλησαν όπως τα περίμενα καθώς τηρήθηκαν όλα όσα αναγράφονταν στις πληροφορίες του χώρου. Μια επισήμανση ίσως θα ήταν πως πολλές φορές η παρουσία του ιδιοκτήτη-αιθουσάρχη κατά την διάρκεια του γυρίσματος είναι σαφώς βοηθητική αλλά μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα»

Film shooting avriofilms

Διαδικασίες και προκλήσεις του location scouting

Συνήθως πόσο χρόνο αφιερώνετε στην αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για μία παραγωγή; Θα λέγατε ότι με την χρήση της πλατφόρμας γλιτώσατε χρόνο;

«Η απάντηση είναι όσο χρειαστεί. Αναλόγως το πρότζεκτ και το μέγεθος του. Για μια μεγάλη ταινία μπορεί να ξεκινήσεις και έναν χρόνο πριν. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος όμως πάντα η ταχύτητα είναι κάτι πολύ σημαντικό ανεξαρτήτως της παραγωγής και η πλατφόρμα σας σίγουρα βοηθάει σε αυτό».

Με τους συνεργάτες σας χρησιμοποιείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης πρότζεκτ/εργασιών, όπως το trello και το notion ή κάτι άλλο παρεμφερές

«Έχουμε χρησιμοποιήσει το trello όταν σε μια παραγωγή εντοπίσαμε ότι υπήρχε λίγο μια δυσκολία στον συντονισμό και στην αναδιανομή υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων. Είναι χρήσιμο αλλά δεν το χρησιμοποιούμε συνέχεια. Το notion σαν φοιτητής άσχετο με ταινίες και παραγωγές».

Προετοιμασία συντελεστών για παραγωγή δημιουργίας περιεχομένου στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην διοργάνωση των πρότζεκτ σας ως προς τον συντονισμό της ομάδας ή των συνεργατών σας;

«Υπάρχει γενικά μεγάλη ανακατανομή ρόλων με συγκεκριμένες ευθύνες και υποχρεώσεις. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα πολλά άτομα μπορεί να εργαστούν για μια ταινία. Εννοείται ότι, όταν πρέπει να συντονιστούν τόσο πολλά διαφορετικά άτομα και τμήματα, θα προκύψουν προβλήματα. Είναι δεδομένο. Μια καλή παραγωγή και μια καλή ομάδα παραγωγής κρίνεται από αυτό. Συνεπώς, θα έλεγα ότι, όπως και σε κάθε τομέα, οι πιο «διοικητικές» θέσεις κρίνουν κατά πολύ και την ομαλή λειτουργία του κάθε πρότζεκτ.

Τα προβλήματα δεν είναι συγκεκριμένα και από την εμπειρία μου είναι αδύνατο να προβλεφθούν κάποια. Υπάρχει παρά πολύ το απρόσμενο στον χώρο μας. Πρέπει, όσο οργανωμένος και να είσαι, να τα αναμένεις και να τα βλέπεις σαν προκλήσεις κι εγώ προσωπικά έχω μάθει να απολαμβάνω αυτές τις προκλήσεις».

Avriofilms σε ετοιμασία για γύρισμα κινηματογραφική παραγωγή

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν επαγγελματία σαν κι εσάς που καλείται να αναζητήσει και να εντοπίσει το ιδανικό “σκηνικό”, όπου θα εκτυλιχθεί μια κινηματογραφική ιστορία; Τι σας γοητεύει περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά;

«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι, όπως προανέφερα, να βρεις το location που θα εξυπηρετεί όλες τις προϋποθέσεις, κυρίως στο οικονομικό-λειτουργικό κομμάτι το οποίο είναι καθαρά τεχνοκρατικό κι επομένως όχι τόσο διασκεδαστικό.

Διαβάζοντας ένα σενάριο η φαντασία σου στήνει από μόνη της ένα τοπίο. Αν, και όταν, βρεις αυτό το μέρος στο scouting που θα κάνεις, νιώθεις σαν να ζωντανεύει η σκηνή μπροστά στα μάτια σου και είναι παρά πολύ ωραίο συναίσθημα. Επιπλέον, είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν βρίσκεις ένα μέρος που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε γυρίσματα και είσαι ο πρώτος σαν location scout που το «βρήκες» γιατί όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μεγάλη ανακύκλωση χώρων που είναι και λογικό».

To μέλλον των κινηματογραφικών παραγωγών στην Θεσσαλονίκη

Από το location scouting στην μεταφορά υλικού για την παραγωγή δημιουργίας περιεχομένου

Τι ρόλο παίζει και – ακόμη περισσότερο – μπορεί, μελλοντικά, να παίξει η Θεσσαλονίκη στο χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών;

«Με την κατασκευή των κινηματογραφικών studios στην Θέρμη το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο. Ήδη πολύ μεγάλες παραγωγές γυρίζονται στην πόλη μας κι ελπίζω όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των συνεργείων να απαρτίζεται από Έλληνες κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα.

Η Θεσσαλονίκη θεωρώ είναι ακόμα αρκετά αναξιοποίητη πόλη σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου οι πάρα πολλές παραγωγές που γυρίζονται εκεί, θεωρώ ότι έχουνε φέρει έναν κορεσμό. Επιπλέον, είμαστε η πόλη που έχουμε κινηματογραφική σχολή και πάρα πολλοί επαγγελματίες ξεκίνησαν από εδώ.

Τέλος, θέλω να σημειώσω την σημασία του ΕΚΟΜΕ στην προσέλκυση και αναβίωση της Ελλάδας σαν top destination για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών, στις οποίες προσφέρεται εργασία σε ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν παρά πολύ κατά την διάρκεια της κρίσης, όταν οι παραγωγές ήταν ελάχιστες».

StageYourIdea TIP: Τι να προσέξω αν ψάχνω αίθουσα / τοποθεσία για γύρισμα;

Υπάρχουν χρονολογικοί ή γεωγραφικοί περιορισμοί; Η ταινία σας θα εκτυλίσσεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη ή σε μια ανώνυμη μητρόπολη; Η ατμόσφαιρα και το ύφος θα είναι νοσταλγικό, ρομαντικό, σύγχρονο; Αισθητικά κοιτάτε να εντάσσεται σε ένα ρεύμα; Να ‘ταιριάζει’ π.χ. σε κάτι μίνιμαλ ή σε κάτι διαφορετικό, όπως έθνικ;

Για πρακτικές και χρηστικές ιδέες αλλά και για έμπνευση ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή αίθουσας για κινηματογράφηση, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο μας.

Η Avriofilms μας συστήνεται

avriofilms team ετοιμασία για κινηματογραφική παραγωγή Θεσσαλονίκη

«Η επιστροφή μου στην Ελλάδα από την Γερμανία το 2020 σηματοδοτήθηκε με την ίδρυση της Avriofilms, μίας ελληνικής εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών με διεθνείς συνεργασίες και δραστηριοποίηση σε όλη την Ελλάδα. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας του Covid -19 όταν ξεκινήσαμε, μετράμε στο ενεργητικό μας μέχρι σήμερα ταινίες, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής από τον Καναδά, τη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όραμα μας η συνεχής εξέλιξη και η δημιουργική συνεισφορά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία σε αυτό που κάνουν, σε συνδυασμό με νέα άτομα στον χώρο (κάπως έτσι εντάχθηκε και ο Νάσος που πλέον αποτελεί σημαντικό γρανάζι στην ομάδα μας), με κοινή συνισταμένη φυσικά την αγάπη για το σινεμά. Έχοντας ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για τα επόμενα project που αφορούν το φθινόπωρο του 2023 και το νέο έτος, συνεχίζουμε δυναμικά με το βλέμμα στραμμένο σε νέες συνεργασίες αλλά και σε ανεξάρτητες παραγωγές με τη δική μας υπογραφή».

Felix Gerd Schneider CEO και Ιδρυτής της Avriofilms

Felix Gerd Schneider. Ceo και Ιδρυτής της Avriofilms

Το προφίλ της εταιρείας www.avriofilms.gr